Objavljeno: 15.4.2005 13:00 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor December 2004

Najhitrejši ekstremist

Intelovi procesorji Pentium 4 Extreme Edition so namenjeni najzahtevnejšim uporabnikom, njihova poglavitna prednost, velik predpomnilnik, pa se izkaže predvsem v večpredstavnih programih in igrah.

Intel je ob splovitvi novih sistemskih naborov družin i915 in i925 predstavil celo vrsto novih tehnologij, vodil in sestavnih delov, ki bodo v prihodnje postali standard. Ena izmed novosti je tudi uporaba pomnilnika DDR2 v osebnih računalnikih. Žal nekatere novosti še niso pokazale svoje polne moči, med njimi tudi pomnilnik. Takt sistemskega vodila pri novih sistemskih naborih, tako kot pri starih s podporo pomnilniku DDR, je le 200 MHz. Današnji pomnilniki DDR2 večinoma delujejo s taktom 533 MHz, kar pomeni, da delujejo pri taktu, ki ni sinhron s taktom sistemskega vodila, zato je zmogljivost računalnika manjša. Novi Intelovi nabori po zmogljivosti ne presegajo zmogljivosti nabora i875, zato je bila večina uporabnikov nad novo predstavljenimi tehnologijami nekoliko razočarana.

Te slabosti naj bi Intel odpravil z novim naborom i925XE. Gre za nekoliko nadgrajen nabor i925X, ki ponuja podporo 266-megaherčnemu sistemskemu vodilu (oz. 1066 MHz vodilu, saj Intelovi procesorji navidezno delujejo pri štirikrat višjem zunanjem taktu od dejanskega). Nabor v nasprotju s pričakovanji ne podpira 667-megaherčnega pomnilnika DDR2, tako da je podpora vrstam pomnilnika ostala enaka: v osnovi tako 925XE podpira pomnilnik DDR2 s taktom 400 ali 533 MHz, višje takte delovanja pomnilnika pa dosežemo z nastavljanjem množilnika v BIOSu osnovne plošče. Po drugih lastnostih se nabor 925XE ne razlikuje od nabora 925X, tako da ne prinaša nobenih novih zmožnosti.

Hkrati z novim naborom je Intel predstavil tudi prvi procesor, ki izkorišča višji takt delovanja vodila. Procesor iz družine Pentium 4 Extreme Edition se v zasnovi ne razlikuje od predhodnikov. Jedro je izdelano v 0,13-mikronski tehnologiji, procesor pa deluje pri taktu 3,46 GHz. Ima 512 KB drugostopenjskega in dodatna 2 MB tretjestopenjskega predpomnilnika, tako da se razlikuje od običajnih 0,13-mikronskih procesorjev Pentium 4 z jedrom Northwood, ki tretjestopenjskega predpomnilnika nimajo. Glede na to, da je najzmogljivejši "ekstremni" Pentium 4 do zdaj deloval s taktom 3,4 GHz, je zmogljivost novinca le malenkost višja. Edina prednost, ki jo prinaša, je tako podpora 1066 MHz sistemskemu vodilu.

V praksi se izkaže, da tudi 925XE zaenkrat ne prinaša večje zmogljivosti v primerjavi s predhodnimi sistemskimi nabori. Tudi procesor se v primerjavi s predhodnikom ne izkaže kot veliko hitrejši. Če procesor primerjamo z "navadnim" Pentiumom 4 z jedrom Prescott in taktom 3,6 GHz, se pokaže manjša prednost obeh različic z velikim predpomnilnikom pri poganjanju večpredstavnih programov, vendar je razlika dokaj majhna in ne odtehta višje cene ekstremne različice procesorja.

Primerjava zmogljivosti Pentiuma 4 EE 3,46 GHz in nekaterih starejših Intelovih procesorjev

Intelova družina procesorjev Pentium 4 Extreme Edition se verjetno počasi bliža koncu. Jedro Gallatin, na katerem so zgrajeni, je s taktom 3,46 GHz verjetno že blizu skrajnih meja, ki jih lahko doseže, prav tako bodo novi Pentiumi 4 družine 600, ki bodo imeli 2 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 90-nanometrsko jedro, izničili njihovo prednost zaradi večjega predpomnilnika. Če upoštevamo še zelo visoko ceno procesorja in njihovo zmogljivost v primerjavi z navadnimi Pentiumi 4, lahko sklepamo, da se bodo zanj odločili le redki. Povsem drugače je z naborom i925XE. Gre za nabor, ki bo v bližnji prihodnosti podpiral bolj ali manj vse Intelove novosti, tako da odločitev zanj kmalu ne bo samo priporočljiva, temveč skoraj nujna, saj je cena plošč z novim naborom enaka ceni plošč z 925X, poleg tega prihajajoči Intelovi procesorji na starejših sistemskih naborih ne bodo delovali.

Pentium 4 EE 3,46 GHz

Kaj: Procesor.

Zahteve: Podnožje LGA 775 na osnovni plošči z naborom 925XE.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20; Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: 259.900 tolarjev.

Za: Zmogljivost, višji takt sistemskega vodila.

Proti: Zelo visoka cena.

Intel D925XECV2

Kaj: Osnovna plošča s sistemskim naborom i925XE.

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Prodaja: Asbis, www.asbis.si, (01) 530 32 20; Elkotex, www.elkotex.si, (01) 583 79 10.

Cena: 46.400 tolarjev.

Za: Višji takt sistemskega vodila.

Proti: Zaenkrat je na voljo le en procesor, ki izkorišča vse zmožnosti nabora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji