Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Maj 2021

Najcenejši Chromebook - Acer Chromebook 514

Ni čisto jasno, zakaj, vendar se v Sloveniji, in celo v Evropi, prenosniki Chromebook ne prodajajo najbolje, v nasprotju z ZDA, kjer so priljubljeni predvsem kot drugi prenosnik. Torej tak, ki je majhen, lahek, hiter in stalno povezan s spletom ter ima nameščeno vse, kar potrebuje povprečen uporabnik na poti. Chromebooki z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS so prav to – »nameščen« imajo pisarniški spletni sistem Google Doc, zadnje čase pa še podporo za programe Android (in trgovino Play), ki jih poznamo iz sveta pametnih telefonov.

V marčevski številki Monitorja smo že preizkusili zelo spodoben Acerjev model Chromebook Spin 713, ki nas je presenetil s hitrostjo delovanja in z zmogljivo baterijo, tokrat pa smo preizkusili veliko cenejši Chromebook 514. Gre za starejši model (predstavljen leta 2019), kar se tudi pozna. Zunanjost je sicer lepa in kakovostna, 14-palčni zaslon je občutljiv na dotik, tipkovnica osvetljena, vendar pa procesor Celeron nekako ni v sozvočju z letom 2021, le 4 GB pomnilnika in le 64 GB relativno počasnega »diska« eMMC tudi ne. Res pa je, da lahko shrambo razširimo, s karticami micro SD.

Kljub strojni podhranjenosti prenosnik osnovni dejavnosti, Googlovi pisarni, prav zadovoljivo streže. »Wordove« in »Excelove« datoteke se odpirajo dovolj hitro, ko so odprte, pa je delo z njimi popolnoma tekoče. Seveda lahko z njimi delamo tudi offline, torej ko nismo povezani z internetom, kar sodi k osnovni zmogljivosti Chrome OS. Tudi Youtube deluje popolnoma mehko, enako tudi preklapljanje med aplikacijami. Več težav je z aplikacijami Android, kjer se prenosnik obnaša kot počasen polž. Kombinacija Celeron in 4 GB pomnilnika za androidni podsistem očitno ni bila predvidena, zato uporabo aplikacij Android vsekakor odsvetujemo.

Tudi tokrat lahko pohvalimo trajnost baterije oziroma varčnost sistema, saj prenosnik po naših vtisih zdrži okoli 10 ur običajnega pisarniškega dela. In še najboljša novica – prenosnik stane borih 300 evrov, kar je vsota, ki jo moramo danes odšteti za dovolj spodoben telefon, medtem ko prenosnikov s tako ceno res ni veliko.

Acer Chromebook 514

prenosnik z operacijskim sistemom Chrome OS

Prodaja: www.notesniki.si

Cena: 300 evrov

Za: Izredno ugodna cena, dovolj hitro delovanje Googlove pisarne Docs, zaslon na dotik.

Proti: Prepočasen za aplikacije Android, ni za vsakega, aplikacije Windows ali Mac seveda ne delujejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji