Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2014 | Teme: pametni telefon

Najboljši poceni telefon

Teorij, zakaj je Google kupil Motorolo, je več in dolgo časa je prevladovala tista, ki pravi, da je bil nakup opravljen zaradi pridobitve zajetnega portfelja patentov tega izdelovalca. Z izidom zadnjih dveh telefonov Moto postaja vedno bolj verjetna nova teorija.

Zadnjega pol leta se je začelo v Motoroli navzven veliko spreminjati, saj je s prihodom prvega telefona, ki je več kot očitno nastal pod Googlovim očesom, novo podobo dobil tudi logo tega izdelovalca. Ta je zdaj odet v Googlovo barvno paleto in pod njim piše, da gre za »Google company«. Na zadnjih dveh izdelkih se to še kako pozna. Medtem ko je telefon Moto X skušal poseči po višjih delih trga, je tokratni model G namenjen nižjemu cenovnemu razredu in to počne odlično.

Začne se pri ceni, saj je treba za 8 GB različico v ZDA odšteti 180 dolarjev, za 16 GB pa 200 dolarjev. Slednjo različico smo preizkusili tudi mi, saj je bil naš primerek kupljen v ZDA in prinesen v Slovenijo, tako da carine nismo plačevali. Medtem je Motorola telefon že začela prodajati v Evropi in na angleškem Amazonu ga je mogoče dobiti za 160 funtov. Tu je treba poudariti, da gre za ceno brez kakršnekoli vezave pri operaterju. Prav ta podatek je tisto, na kar računa Google in je njihov način spopadanja s prevlado mobilnih operaterjev, ki s svojimi motivi že desetletje nadzirajo prodajo telefonov. Apple se je tega problema lotil drugače, saj je bil v ZDA na začetku iPhone na voljo le pri enem operaterju, s katerim je imel Cupertino sklenjeno ekskluzivno pogodbo. V zameno za ekskluzivo je takrat ameriški telekom AT&T Applu dal bolj proste roke in se ni smel vmešavat v iPhone. Tako Applov telefon ni imel na sebi nobenega logotipa in nanj niso bili nameščeni operaterjevi programi, ki jih tako radi pretihotapijo v operacijske sisteme naprav. Apple je seveda iz kupčije potegnil denar, saj mobilni operaterji telefone ob vezavi subvencionirajo in iPhone je tako v roke potrošnikov prišel že za 200 dolarjev in cene brez vezave ni v ZDA plačal praktično nihče. Google je na drugi strani svoj operacijski sistem izdelovalcem ponudil brezplačno in Samsung, HTC, Sony in drugi so z operaterji sklenili povsem drugačne naveze. Androidni telefoni so namreč polni nepotrebnega programja, ki ga vsiljujejo telekomi. Razen linije aparatov Nexus, ki je večinoma niso prodajali prek operaterjev, je bilo androidnih telefonov, ki bi ponujali čisto izkušnjo brez navlake, bore malo.

V tej luči je torej treba gledati na Googlov poizkus s telefonom Moto G, saj je gonilna sila za njegovo izdelavo povsem drugje. Moto G je telefon, ki za malo denarja ponuja zavidanja vredne tehnične zmogljivosti, saj ga poganja štirijedrni 1,2 GHz procesor, ki mu pomaga gigabajt pomnilnika in vse skupaj upravlja z Androidom 4.4.2. Slednji je takoj ob prvem vklopu nadomestil različico 4.3 in glede na minimalno Motorolino preobleko je pričakovati, da bodo novejše različice Androida na Moto G prihajale v zglednem času. Zaslon v diagonalo meri 4,5 palca in se ponaša z ločljivostjo 1280 x 720, kar je za tako poceni telefon čudež. Največje razočaranje je tako fotoaparat, ki s 5 megatočkovnim tipalom dela povprečne slike. Res gre še vedno za fotografije, ki so svetlobna leta pred telefoni, ki jih brez vezave dobimo za enako ceno, a vsaj 8 megatočkovno tipalo ne bi škodilo. Izkušnja pri uporabi je tekoča in na omejitev naletimo le takrat, ko od pomnilnika zahtevamo preveč, to pa se ne zgodi pogosto.

Zunanjost je všečno oblikovana in izdelana iz materialov, ki ne puščajo cenenega vtisa. Edino mesto, kjer je mogoče videti Motorolin logo, je na zadnji stranici in še tja je postavljen nekričeče. Zadnjo stranico je sicer mogoče umakniti, a lahko vstavimo le kartico SIM, saj baterije ni mogoče zamenjati. Moto G je tudi eden prvih cenejših telefonov, ki zahteva kartico mikro SIM, tako da se navadna kartica SIM počasi dokončno poslavlja.

Večjih pripomb na delovanje in strojne zmogljivosti resnično ni in ko pogledamo ceno, je težko verjeti, da Motorola s tem telefonom kaj zasluži. Pravzaprav skorajda zagotovo Moto G prodajajo z ničnim prihodkom, a tega smo pri Googlu že vajeni, saj enako že dve leti prodajajo tablico Nexus 7. Kot smo zapisali že na začetku, je telefon Moto G za Google pomemben predvsem zato, ker skuša zmanjšati moč mobilnih operaterjev. To jim lahko uspe le, če bodo dostavljali dobro uporabniško izkušnjo za malo denarja. Moto G oba pogoja odlično izpolni.  

Motorola Moto G

Telefon.

Prodaja: Google.

Cena: 200 dolarjev v ZDA, če ga čez mejo prinesete sami. Na angleškem Amazonu stane 160 funtov.

✓    Cena. Minimalno obremenjen Android.

✗    Fotoaparat.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji