Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2024

Nagrajenke 2023

Leto 2023 je za nami in znani so nagrajenci in nagrajenke na različnih področjih življenja. Med aplikacijami je svojo bero za telefone z mobilnim operacijskim sistemom Android objavil tudi spletni velikan Google. Med velikimi imeni, ki domujejo na skorajda slehernem telefonu brez okusa po jabolku, je nekaj manj znanih. Te si oglejmo pobliže.

Google je nagrado za najboljšo aplikacijo leta 2023 povsem zasluženo podelil programu Imprint: Learn Visually, izobraževalni programski opremi, ki si s kratkimi lekcijami prizadeva uporabnika učiti novih veščin in zavedanja sveta. Imprint ponuja personalizirano izkušnjo z učenjem izbranih tem, od človeške zgodovine do psihologije, kjer je usvajanje znanja skorajda nezavedno.

Spoznavanje sveta uporabnikom ponuja tudi Artifact: Feed Your Curiosity, a to počne na drugačen način. Gre za novičarsko aplikacijo s skrbno izbrano vsebino, ki želi običajno podajanje vesti oplemenititi z družabno komponento po vzoru omrežja, nekdaj znanega kot Twitter. Artifact pokriva različne teme, kot so tehnološka industrija, politika in igre. Uporabnikom so med drugim na voljo z umetno inteligenco ustvarjeni povzetki, po vzoru iger prikazan napredek in dosežki ter sodelovanje pri izbiri materiala, s katerim je aplikacija iz dneva v dan boljša.

Čeprav je aplikacija ChatGPT v letu 2023 postala ljubljenka občinstva, je Google nagrado za najboljši umetnointeligenčni program podelil aplikaciji Character AI: AI-Powered Chat, s katero si uporabniki lahko omislijo klepetalnega bota po vzoru slavne osebnosti.

Voidpet Garden: Mental Health je prejel nagrado za najboljši programski izdelek, ki skrbi za osebno rast. Program je precej edinstven, njegov cilj je pomagati pri vadbi zavedanja in skrbi zase kot načina za izboljšanje duševnega zdravja. To doseže na način, podoben Pokemonom, saj v njem zbiramo Void Pets, bitja, rojena iz negativnih čustev. Z izpolnjevanjem različnih nalog iz njih vzgojimo zmaje nebesnega videza, ki predstavljajo naše pozitivne lastnosti.

Nagrado za najboljši skriti dragulj je prejela še ena aplikacija za duševno zdravje, Aware: Mindfulness & Wellbeing, ki pa se od Voidpet Garden razlikuje po bolj utemeljenem pristopu k zavedanju samega sebe. Z vodenjem dnevnika, znanstveno podprtimi vajami in vodenimi seansami v živo se zadeve loteva na povsem drugačen način. Na voljo je brez naročnine, popolnoma brezplačno, in ne zahteva uporabniškega računa. Zagotovo bo njena rast priljubljenosti med uporabniki strma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji