Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Nadaljevanje Androidne ofenzive

Danes imajo najzmogljivejši androidni telefoni že vsi procesorje, ki se hvalijo s taktom delovanja vsaj 1 GHz. Sony Ericsson je v ta najviši razred pametnih telefonov poslal nov, nadvse zanimiv model, imenovan Xperia Arc.

Telefon že ob prvem pogledu močno izstopa zaradi svojih mer. Gre namreč za nadvse tanko napravo, ki je praktično enako debela kakor Samsungov zastavonoša, model Galaxy S 2. Xperia je nekoliko odebeljena na zgornjem in spodnjem robu, zato lepo sede v roko, zaradi silno tankega osrednjega dela pa deluje kot tanka ploščica. Po merah je primerljiva drugim tovrstnim telefonom, po teži pa je s 117 grami praktično enaka prej omenjenemu Samsungu.

Okoli telefona najdemo klasične priključke, torej izhod za slušalke in vmesnik MicroUSB. Morda izstopa le izhod MicroHDMI, prek katerega lahko iz telefona predvajamo video neposredno na televizorjih. Telefon ima dvojno tipko za uravnavanje glasnosti in samostojno tipko, ki je sprožilec za fotoaparat.

Spredaj kraljuje velik zaslon, ki po diagonali meri 4,2 palca. To ga uvršča med največje tovrstne zaslone, pa tudi ločljivost je zelo visoka, kar 854 × 480 pik. Gre torej za malenkost manjši zaslon kot pri Galaxy S 2, a za malce višjo ločljivost. Po kakovosti je sicer dober, je silno oster in ponuja kar dober kontrast, a po kotni vidljivosti in intenzivnosti barv kljub vsemu malce zaostaja za res odličnim zaslonom Super AMOLED, ki ga uporablja najzmogljivejši Samsung. Pogrešali pa smo tipalo okoliške svetlobe in posledično samodejno prilagajanje svetlosti zaslona.

Okoli zaslona je rob zelo skromen, spodaj pa imamo tri tanke fizične tipke. Te so za marsikateri okus celo nekoliko pretanke, a smo se jih navadili. Reži med njimi sta osvetljeni, zato jih hitreje najdemo v temi.

Telefon uporablja zelo zmogljiv procesor tipa Scorpion (ta spada v Qualcommovo družino procesorjev Snapdragon), bije pa pri frekvenci 1 GHz. Ima pa le eno jedro, medtem ko nekateri tekmeci že ponujajo dvojedrnike. Pomnilnika je 512 MB, vgrajenega pomnilnika pa razmeroma malo, le dobrih 300 MB, za kaj več pa bomo morali dokupiti pomnilniško kartico MicroSD. Zadaj je nameščena razmeroma zmogljiva kamera, premore visokih 8 MP, video pa zajema pri največji ločljivosti 720p. Dodana je tudi bliskavica LED, ki jo lahko ob snemanju videa pustimo ves čas vklopljeno. Pri kameri imamo tudi funkcijo prepoznavanja nasmehov (smile detection) ki jo sicer poznamo s Sonyjevih fotoaparatov.

Nameščena je najnovejša različica Androida, 2.3, imenovana tudi Gingerbread. Pri teh telefonih ima praktično vsaka znamka lastne grafične popravke oziroma dodatke za vmesnik, Sony Ericsson pri tem ni izjema. Njihov vmesnik je lep in eleganten, razlike med njim in klasičnim Androidom so predvsem lepotne. So pa dodali kar nekaj različnih programčkov, ki počivajo na različnih domačih zaslonih. Gre za predvajalnik glasbe in vmesnike za hiter dostop do spletnih družabnih omrežij (Facebook in Twitter), na voljo pa so tudi različne hitre tipke do največkrat uporabljenih funkcij (vključitev povezave WiFi, denimo). Uporabna možnost je tudi pregled zgolj tistih stikov, pri katerih imamo vpisane telefonske številke (za razliko od vseh, ki smo jih prenesli, denimo, iz Googla ali Facebooka).

Vmesnik je silno hiter in odziven, v praksi bomo težko opazili razliko med njim in dražjimi, dvojedrnimi tekmeci. Kljub temu se pozna razlika pri zahtevnejših oziroma medijsko bolj polnih spletnih straneh, ki se tu nekoliko počasi pokažejo kot pri najhitrejših androidnih telefonih.

V Sony Ericssonu so se za zastavonošo zelo potrudili in ponudili zares dober telefon. Ni sicer tako zmogljiv kot nekateri tekmeci, a bomo to v praksi le redko zares opazili. Naprava je na videz zelo elegantna, najnovejša različica operacijskega sistema Android pa se ji zelo dobro poda. Škoda, da niso vgradili še kaj več pomnilniškega prostora. Gre pa tudi za cenovno zelo konkurenčno napravo.

Sony Ericsson Xperia Arc

Sistem: Android 2.3.

Procesor: 1 GHz.

Zaslon: 4,2-palčni, 854 × 480 pik.

Cena:

Za: Tanko in lahko ohišje, velik in kakovosten zaslon, cena.

Proti: Malo vgrajenega pomnilniškega prostora.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji