Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2011

Na prelomnici

Na prelomnici

Ime Microsoft simbolizira začetek zlate dobe računalništva, dobe, ko so računalniki začeli postajati osebni in dovolj prijazni, da so sčasoma postali dostopni vsakomur. Poznamo pa ga tudi kot hegemona, ki je ustvaril enega največjih monopolov po zrušitvi naftnega Rockefellerja. Vendar ni nič večno in Microsoft je trenutno na nevarni prelomnici.

Microsoft danes počne marsikaj, pa vendar ga poznamo bolj ali manj kot nadvse uspešnega prodajalca operacijskega sistema Windows in pisarniške zbirke Office. Še posebej pri nas, kjer večina novejših in zanimivih projektov ni na voljo (npr. igričarski Kinect ali "oblačni" Azure) in jih tudi še nekaj časa ne bo, kot je visoki Microsoftov predstavnik ugotovil v intervjuju v zadnji Sobotni prilogi (www.monitor.si/ms_sobotna). Ker ima okoli 90 % uporabnikov po svetu nameščeno eno izmed različic Oken, Pisarna pa je tudi že skorajda samoumevna, sta ti molzni kravi seveda velikanski. Milijarde dolarjev velikanski.

Težava je v tem, da mora podjetje rasti, rast v primeru zgoraj omenjenih molznih krav pa je možna le na dva načina - prek rednih in čim pogostejših nadgradenj in prek rasti trga. Težava s prvim je očitna - ljudje operacijski sistem in Pisarno vse manj nadgrajujejo. Ker enostavno delujeta, taka, kot sta. Windows XP je zdržal 10 let, preden se je pokazala dovolj huda potreba in dovolj zanimiva novost (Windows 7), da so se ga ljudje počasi odločili zamenjati. V našem podjetju, denimo, še vedno večina uporabnikov uporablja stari Office 2003, nekateri OpenOffice, nekateri redki celo Google Docs.

Druga težava pa je, da trg osebnih računalnikov pač ne raste več. Še več, v prvem letošnjem četrtletju je evropski trg upadel za celih 18 %. Prav, gotovo je to tudi posledica gospodarske krize, vendar tudi napovedi kakšne hude rasti v prihodnosti enostavno ni. So PCji enostavno že dovolj zmogljivi, da ne potrebujemo več rednih nadgradenj? Se ljudem novi modeli enostavno ne zdijo dovolj "seksi", da bi jih redno nadgrajevali? Morda pa se jim zdijo bolj seksi novi izdelki s področja računalništva - tablice in pametni telefoni?

Da, Microsoft je na prelomnici, ko je še vedno nesporni kralj, vendar kralj trga, ki upada. In ki bo nekoč, pa četudi šele čez veliko let - zamrl. To pomeni, da bo verjetno še dolgo služil hude milijarde, a bo teh vedno manj, to pa vlagateljem ne bo všeč. Če seveda ne bo ukrepal.

In kot kaže, se Ballmer, kot šef podjetja, tega zaveda, in - ukrepa. Če je bilo še nedavno čutiti, da se podjetje kot konkurence boji odprtokodne skupnosti (Linux, OpenOffice), je danes očitno, da se boji Appla in Googla. Dveh podjetij, ki sta danes nesporna kralja na trgih, ki še bolj nesporno rastejo. Trgih tablic in pametnih telefonov.

Nekoliko pozno se je zavedel, da so mobilna Okna v slepi ulici, in pohitel z Windows Phone 7 (WP7). Pri tem je bil sicer malce prehiter, kajti WP7 je še vedno precej beta izdelek, vendar bo nova različica menda boljša, pa vendar, resen preboj lahko prinese le povezava z Nokio.

In tako kot ima Microsoft rešitev za telefonski del vse večjega trga, nujno potrebuje še nekaj za tabličnega. Pravzaprav še veliko bolj nujno, kajti tukaj podjetje v resnici nima ničesar. Verjemite, v rokah sem imel že kar nekaj tablic z Windows 7, zato mi je popolnoma jasno, zakaj se tablice pred Applom niso prijele. Zato, ker jim je manjkalo ključno - uporabniški vmesnik, prilagojen delu s tablicami. In tega Windows 7 enostavno nima in mu ga tudi ni tako enostavno dodati, kot je videti.

Rešitev naj bi bil Windows 8, ki je kakor po naključju malce pricurljal v javnost, samo zato, da bi bilo videti in slišati, kako Microsoft dela s polno paro - dela na operacijskem sistemu, ki naj bi bil hkrati za računalnike in hkrati za tablice. Težava je le v tem, da večina računalnikov uporablja Intelove procesorje, velika večina tablic pa ARMove (različnih izdelovalcev). Resda so tudi tablice z Intelovimi Atomi, vendar zaostajajo tako po zmogljivostih kot po porabi, oziroma zmogljivostih akumulatorja. To je, mimogrede, velika težava tudi za Intel, ki je nekoč že imel svoje procesorje ARM/xScale, pa jih je prodal.

Torej bo Windows 8 deloval tudi na procesorjih ARM, to pa že ni več trivialno, namreč napisati operacijski sistem za popolnoma drug procesor. In to kljub temu da je Windows NT kot predhodnik Windows 7 in 8 nekoč že deloval na neintelovskih procesorjih (pravzaprav je na MIPSih deloval še pred podporo Intelovim procesorjem), pa je ta podpora sčasoma odpadla. Predvsem pa ni trivialno napisati emulatorja, ki bo na ARMovih Oknih poganjal tudi programe, pisane za Intelov procesor. Zadnje novice pravijo, da se mu je Microsoft odpovedal, a se mi to zdi malodane čudaško. Celoten smisel Oken je namreč njihov ekosistem, milijoni programov, ki delujejo na njih. Brez njih niso Okna vredna popolnoma nič, tako da ni jasno, zakaj ne bi potemtakem tablicam raje namenili Windows 7/8 Phone, tako kot je naredil Google z Androidom 3.0?

Sploh pa bo Windows 8 luč ugledal sveta šele leta 2013. 2013! Si predstavljate, kaj se bo zgodilo s trgom tablic v še dveh polnih letih? Predvsem se bo popolnoma zacementiralo in izločilo Microsoft.

To pomeni, da bo takrat in vnaprej Microsoft še vedno le vladar trga v upadu in nič več. Če mu seveda ne bo uspelo s tako opevanim računalništvom v oblaku, kjer pa je že danes edini resni vladar - Amazon.

Sploh pa bo Windows 8 ugledal luč sveta šele leta 2013. 2013! Si predstavljate, kaj se bo zgodilo s trgom tablic v še dveh polnih letih? Predvsem se bo popolnoma zacementiralo in izločilo Microsoft.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji