Objavljeno: 30.3.2005 12:13 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor September 2004

Na kratko iz spleta: september 2004

Čedalje več e-smeti

www.brightmail.com

Države sprejemajo zakone proti e-smetem, Bill Gates obljublja izkoreninjenje smetja v prihodnjih nekaj letih, medtem pa je, kakor verjetno občutite tudi v lastnem e-poštnem predalčku, smeti čedalje več. V družbi Brightmail so izmerili, da je bilo letos poleti že skoraj dve tretjini vseh e-sporočil nezaželenih. V družbi Clearswift pa so ugotovili, da večina e-smeti, skoraj 70 %, oglašuje finančne in lekarniške storitve, pri čemer je najbolj zaskrbljujoče, da je skoraj nemogoče ločiti prave od prevarantskih. A če mislite, da vse e-smeti tudi končajo v smeteh, se motite. V Yahooju so namreč v raziskavi med 3100 uporabniki interneta ugotovili, da jih je kar ena petina že kupila katero od stvari, ki jih ponujajo e-smetarji. Nič čudnega, da jih je čedalje več.

Newsbot

newsbot.msnbc.msn.com

Google je sicer pretežno še vedno iskalnik, a čedalje več kiberščakov redno obiskuje njihov odlični novičarski oddelek, ki se redno napaja s svežimi novice iz 4500 specializiranih novičarskih spletišč. Tekmeci seveda ne sedijo križem rok in v Microsoftu so konec julija poskusno zagnali svojo različico samodejnega zbirališča novic, Newsbot. Novice zbira s 4800 spletišč, ali bo resno ogrozil Googlove novice, pa bomo šele videli.

Satelitski internet

www.wildblue.com

Julija so iz Francoske Gvajane izstreli satelit Anik F2, s katerim bo podjetje WildBlue naslednje leto ponudilo hitri internetni dostop vsem, do katerih ne sežejo take ali drugačne kabelske povezave. To bo prva satelitska storitev, ki bo po hitrosti primerljiva z drugimi širokopasovnimi internetnimi povezavami, saj bo prenos podatkov dosegel 1,5 megabita na sekundo. A ne veselite se prehitro, kajti satelit bo pokrival samo Severno Ameriko.

Bloomba

www.statalabs.com

Marsikdo v računalniku hrani vse svoje e-dopisovanje, a kaj, ko se pogosto izkaže, da je med tisoči shranjenih e-pisem težko najti tisto, ki ga ravno iščemo. Običajni e-poštni programi temu enostavno niso kos. V StataLabs so prav zaradi tega naredili Bloombo, e-poštni program, s katerim boste, vsaj tako se hvalijo, v delčku sekunde našli želeni podatek, ne glede na to, kako globoko v vaši e-korespondenci je zakopan.

Ritem

www.ritem.com

Spletna prodaja glasbenih posnetkov očitno postaja velik posel in prvo tako e-prodajalno smo dočakali tudi pri nas. Ker je vsak začetek težak, so v Ritmu zaenkrat še zelo skromni. Izbiramo namreč lahko med samo 311 skladbami, pretežno založbe Hipersound records (Kingston, Alya, Karmen Stavec ...), a že za bližnjo prihodnost obljubljajo širitev. Posamezna skladba stane 240 tolarjev ali en evro, po domače.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji