Objavljeno: 22.2.2005 17:49 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Marec 2005

Na kratko iz spleta: marec 2005

Podobnega kalibra kakor Rotten Tomatoes je spletišče Ain't it Cool News. Novice, ocene, priporočila, trači, klepet, vse seveda s filmskih predznakom. Tu si, recimo, lahko preberete, kako napreduje končna obdelava Štoparskega vodiča po galaksiji, filma, ki ga mnogi že dolgo pričakujejo, nekateri tudi s strahom, da bodo pri Disneyu pokvarili morda najbolj smešno znanstveno-fantastično trilogijo v petih in pol delih.

Ain't it Cool News

aint-it-cool-news.com

CHUD

www.chud.com

Omenimo še eno filmskim novicam posvečeno spletišče. Avtor CHUDa (Cinematic Happenings Under Developmen) je filmski ljubitelj Nick Nunziata, ki na svoji spletni strani zbira predvsem bolj ali manj (ne)preverjene, a zato toliko bolj sveže in pikantne novice ter trače iz sveta filma. Za verodostojnost mu prav visoke ocene ne moremo dati, zato pa toliko višjo za svež pristop in ažurnost.

Movie Page

www.movie-page.com

Filmskih ljubiteljev z bolj ali manj domiselnimi in vsebinsko bogatimi spletnimi stranmi je silno veliko, tule pa omenimo samo še enega, Norvežana Bjorna Erika Hundlanda. Na njegovi spletni strani boste našli večino tistega, kar najdemo na vseh podobnih spletiščih, torej napovedi novih filmov, ocene že videnih, forum in bogat seznam povezav na druga filmska spletišča, od posebnosti pa omenimo bogato zbirko filmskih scenarijev.

Nadaljevanke

TVtome.com

To, kar je IMDb za filme, je TV Tome za televizijske nadaljevanke. Predvsem ameriške seveda, da ne bo kdo tu iskal malih klinik in poldrugih hotelov. Tu boste našli osnovne podatke o vseh ameriških nadaljevankah, sezname posameznih nadaljevanj s kratkimi vsebina, različne zanimivosti, podatke o igralcih, napovednike prihajajočih nadaljevank in nadaljevanj, skratka, vse, kar bi hoteli vedeti o, recimo, Seinfeldu, Seksu v mestu, Urgenci in kar je pač še teh zadev.

Napovedniki

www.apple.com/trailers

V spletu je mogoče dobili napovednike za vse nastajajoče in prihajajoče filme, a da vam ne bi bilo treba brskati po številnih spletiščih, boste večino, vsaj ameriških, našli pri Applu. Za ogled namreč potrebujete njihov QuickTime, ki ga, če ga morda še nimate, prav tako dobite tam. Tu si lahko ogledate, kako bo videti Burtonova risanka Corpse Bride ali, recimo, najnovejša predelava stripovskih junakov, Fantastic Four. Obvezna postaja za vse najbolj neučakane, ki bi radi videli, kaj si lahko v prihodnjih mesecih lepega obetajo v kinu.

Probed

www.probedmovie.com

Fantje in dekleta, ki so zakrivili Čarovnice iz Blaira, pripravljajo znanstveno-fantastično grozljivko Probed. O filmu zaenkrat kaj dosti več kot to, da bodo v njem ljudje, ki so jih nekoč ugrabili vesoljci, dobili priložnost, da se obiskovalcem iz vesolja maščujejo, ni znanega. Film bo imel, podobno kot Čarovnice, domišljeno narejeno spletno plat. Zaenkrat je spletna stran sicer še zelo v povojih, ravno toliko pač, da začenja buriti domišljijo. A si jo velja zapomniti, kajti v prihodnjih mesecih se zna tu zgoditi še marsikaj grozljivo zanimivega.

Variety

www.variety.com

Ena najuglednejših filmskih publikacij je nedvomno Variet, ali Zabavišče, po naše, ki v papirni obliki izhaja kot dnevnik in tednik. Spletna različica je v popolnosti dosegljiva le naročnikom, tako samo spletne kakor tudi papirnate različice, a tudi zastonjkarji bodo tu našli kaj zanimivega. Če drugega ne, lahko preizkusite 14-dnevno brezplačno poskusno naročnino in se prepričate, ali je vredna 25 zelencev mesečno. Za poklicne uporabnike in resne ljubitelje.

Cineuropa

www.cineuropa.org

Filmov seveda ne snemajo samo v Hollywoodu, kakor bi morda lahko sklepali tudi po pisanju v tem prispevku, je pa res, da so ameriški filmi in filmski ljubitelji v spletu najbolj zastopani. Kakorkoli že, tole so evropske filmske dveri, na katerih boste našli podatke o vseh evropskih celovečercih zadnjih štirih let. Vsaj tako se hvalijo, prav zelo hitri s posodabljanjem pa niso, saj na seznamu manjka kar nekaj novih slovenskih filmov. Tu so tudi povezave do vseh tistih evropskih filmskih spletišč, ki jih v tokratnem prispevku nismo utegnili obiskati.

Azijski film

www.asiandb.com

Bogato kinematografijo imajo tudi v Aziji, in tudi njej posvečenih spletnih strani je veliko, a so mnoge med njimi le v krajevnih jezikih in pisavah. Nekaj je seveda tudi mednarodnih, med njimi pa omenimo Asia Film Connection. Tu boste našli številne zanimivosti o kitajskih (vključno s tajvanskimi in hongkonškimi), japonskih in korejskih filmih, ocene, napovednike, novice in še kaj.

Filmofil

www.filmofil.com

Aleš Blatnik, eden od domačih filmskih zagnancev, je predlani začel izdajati Filmofil, brezplačen filmski e-fanzin. Žal ga ne morete brati v spletu, temveč ga, če se seveda naročite, dobite vsak mesec na svoj e-naslov. Avtor se je za to odločil očitno v želji, da bi vedel, kdo revijo bere, a je tako po našem skromnem mnenju samo po nepotrebnem omejil doseg svojega fanzina. Kakorkoli že, na Filmofilovi spletni strani boste našli nekaj vzorčnih prispevkov, toliko pač, da boste približno vedeli, kaj naročate.

E-premiera

www.epremiera.com

Spletno različico ima tudi domači filmski brezplačnik Premiera. V e-premieri boste našli vse tisto, kar je tudi v papirnati. Torej napovedi novih filmov, tako tistih v kinu kakor onih na devedejih, ocene knjig s pretežno filmsko vsebino, različne filmske zanimivosti in nekaj kolumen, ki jih prispevajo nekateri znani filmski pisci. Pa še nekaj malenkosti, ki jih na papirju ni, je v spletni različici - recimo arhiv člankov in dnevno sveže filmske novice.

Kolosej

www.kolosej.si

Za pravoverne ljubitelje filma je Kolosej nekaj takega kot McDonald's ali Pizza Hut za gurmane, za pretežno mlade obiskovalce pa pravzaprav ravno tako. Se pravi kraj, na katerem na hitro in brez odvečnih zapletov, v okolju, kjer se počutijo domače, potešijo svojo filmsko lakoto. Odsev prevladujoče strukture obiskovalcev je tudi Kolosejeva spletna stran. Še posebno njen forumski del, v katerem mladina filme komentira, če temu sploh lahko tako rečemo. Vsi drugi tu pridejo do sporeda, rezervirajo pa lahko tudi vstopnico.

Planet Tuš

www.planet-tus.com

Da nam ne bo kdo očital lokalpatriotizma ali pristranosti, hitro omenimo še celjski in novomeški kinokompleks Planet Tuš. Spletna predstavitev je vsebinsko podobna Kolosejevi, s sporedi, vsebinami filmov, napovedniki in spletno rezervacijo vstopnic. Manjkajo le pubertetniški forumi, ki pa jih verjetno nihče ne pogreša.

Filmske napake

www.movie-mistakes.com

Mikrofone, ki so uhajali v kader, in ure na rokah rimskih legionarjev so največji zagnanci iskali tudi v predspletnih časih, a ker svojih odkritij niso imeli kje

objavljati, se je lov na najrazličnejše filmske napake pošteno razmahnil šele z nastankom spletišč, kakršno je Movie Mistakes, kjer je trenutno zabeleženih natanko 44.633 napak v 4031 filmih. Tu je tudi seznam "popolnih" filmov, z nekaterimi najbolj znanimi filmi, v katerih doslej kiberščakom z združenimi močmi ni uspelo najti niti ene same samcate napake. A to seveda ne pomeni, da jih ni, in če boste kakšno našli v, recimo, Zadnjem tangu v Parizu, jo le brž pošljite.

Mojster prevodov

www.mojster.si

Neizčrpen vir zabavnih (ali žalostnih, če nanje gledamo s stališča neznanja) napak so tudi slovenski filmski in televizijski prevodi. Na spletni strani Mojster prevodov jih zbirajo že dobrih sedem let in nabralo se jih je že precej več kot tisoč. Ker lahko novo odkrite napake objavi vsakdo in po želji že odkrite tudi komentira, je Mojster prevodov pravzaprav nekakšen moderirani forum. Med novejšimi najcvetkami z Mojstra je vsekakor tista, ko je prevajalec izvirnik "jew or gentile" (jud ali nejud) prevedel v "čeljust ali genitalija". Kiberščaki bi rekli ROTFL.

KaZaA v težavah

www.kazaa.com

Filmski studii in glasbene založbe v Avstraliji tožijo podjetje Sharman Networks, ki stoji za nekoč najbolj priljubljenim orodjem za internetno izmenjavo datotek, a to ni Sharmanova edina težava. Očitno je, da so z vgrajevanjem različnih reklamnih, vohunskih in kdo bi vedel kakšnih še "podprogramov" pretiravali, saj se je izkazalo, da celo veliko pri Sharmanu zaposlenih noče uporabljati KaZaAja, ker preveč upočasni računalnik. Nič nenavadnega torej, da jim je k tekmecem pobegnilo tudi veliko uporabnikov.

One Up Web

www.oneupweb.com

Za podjetja, ki poslujejo v spletu, je ključnega pomena, na katerem mestu med zadetki se znajdejo, ko morebitni kupec brska po spletu. Zaradi tega so nastala podjetja za optimizacijo iskanja (SEO - Search engine optimisation), ki vedo, kaj morate storiti, da se bo vaše spletišče prerinilo na prva mesta med zadetki. Eno takih je One Up Web, pri katerem so ugotovili, da je razlika med prvo in drugo stranjo Googlovih zadetkov kar trikrat večji obisk, tistih, ki niso vsaj na tretji strani, pa skoraj nihče ne povoha.

Napster v žepu

www.napster.com

Pri Napsterju so napovedali novo storitev, Napster to Go. Za 15 dolarjev bo lahko naročnik pretočil poljubno količino glasbe iz bogatega kataloga in jo poslušal na večini sodobnih predvajalnikov mp3. A le, dokler bo plačeval naročnino. Pri Napsterju so prepričani, da bodo s tem uspešno konkurirali jabolčnemu iTunes, katerega uporabniki lahko glasbo poslušajo le z Applovimi iPodi, poleg tega pa morajo vsako skladbo tudi posebej plačati. A glede na to, da so podobni naročniški sistemi v preteklosti že propadli, številni poznavalci niso prepričani, da bo Napsterju uspelo prepričati dovolj naročnikov.

Za spletne voajerje

www.xs4all.nl/~rufussan/wonder/camshoee.htm

Ste vedeli, da lahko z enostavnim iskalnim nizom, vpisanim v Google, odkrijete številne spletne kamere, do katerih je mogoč nezaščiten dostop? V iskalnik vtipkate na primer inurl:"MultiCameraFrame?Mode=" in Google bo našel skoraj 2000 Panasonicovih spletnih kamer, od katerih so nekatere sicer zaščitene z geslom, nad drugimi pa lahko na daljavo prevzamete nadzor, jih premikate, zumirate in seveda vidite, kaj snemajo. In še opozorilo - tega seveda ne smete početi.

Firefox na pohodu

www.websidestory.com

Zdi se, da so številni kiberščaki komaj čakali, da zamenjajo jadrnico, s katero križarijo po spletu. Delež uporabnikov Microsoftovega Internet Explorerja namreč že nekaj mesecev upada, predvsem na račun Mozillinega Firefoxa. Pri družbi WebSideStory so mu na primer januarja namerili več kakor odstoten upad uporabnikov. Internet Explorer sicer še vedno uporablja okoli 90 % kiberščakov, a še lani poleti jih je bilo dobrih 95 %. In kot mnogi dobro vedo, najteže je obrniti padajoči trend.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji