Objavljeno: 30.3.2005 13:30 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Julij 2004

Na kratko iz spleta: julij 2004

Cartoon Network

www.cartoonnetwork.com

Vsi, ki raje kot MTV gledajo Cartoon Network, bodo nekaj deset brezplačnih igric našli na spletni strani svoje priljubljene televizijske postaje. Izbiramo lahko med akcijskimi, arkadnimi, pustolovskimi in športnimi igrami, v večini pa nastopajo liki iz risank, recimo legendarna krava in kura, pa zajček Dolgoušček ali Kremenčkovi. Zelo primerno, če morate zamotiti malčka, ki bi se rad igral z vašim računalnikom, na katerem seveda nimate nameščene nobene primerne igre.

Skrivnost časa & prostora

www.albartus.com/motas/

The Mistery of Time and Space je brezplačna pustolovščina, ki se začne podobno kakor Škrlatna soba, a se razvije v precej obširnejšo in daljšo igro. Za začetek morate torej najti izhod iz zaklenjene sobe, v kateri ste se zbudili po prekrokani noči. Z miško v roki je treba preklikati vse, kar se preklikati da, in zbrati vse predmete, ki vam utegnejo priti prav, sicer pa verjetno že veste, kako se takim rečem streže. Če se vam kje zatakne, lahko za pomoč povprašate druge igralce, ki se hkrati z vami trudijo odkriti skrivnost časa in prostora.

Titanik v 30 sekundah

www.angryalien.com

Jennifer Shiman predeluje legendarne filmske uspešnice v zabavne polminutne risanke z zajčki v glavnih vlogah. Na njeni spletni strani si lahko ogledate polminutni zajčji Titanik, Izganjalca hudiča in Kubrickovo Šajnanje, za povrh pa še nekaj drugih zabavnih risank, narejenih z Macromediinim Flashem. Nič pretresljivega, a vsekakor vredno tistih nekaj minut, kolikor jih boste potrebovali za ogled.

Olimpijske igre

www.athens2004.com/

Eno najbolj obiskanih spletišč letošnjega poletja bo prav gotovo olimpijsko. Igre se letos po več kot sto letih vračajo v svojo antično domovino, vse o njih pa boste izvedeli na spletni strani Atene 2004. Tu lahko kupite vstopnice, si ogledate spored, najdete prosto hotelsko sobo, če je še kakšna na voljo, ko se bodo igre začele, pa boste tu našli tudi vse rezultate, zanimivosti, komentarje in kar je pač še treba vedeti o olimpijskih igrah. Če bodo grški strežniki le zdržali naval kiberščakov z vsega sveta.

EURO 2004

www.euro2004.com

Drugi za vse športne navdušence, predvsem seveda nogometne, obvezni spletni obisk letošnjega poletja bo na Portugalskem. Na spletni strani Eura 2004 boste izvedeli vse o moštvih, nogometaših, rezultatih, napovedih, stavah ... Sodelujete lahko tudi v nagradni igri in če vas je boginja sreče bogato obdarila, bo lahko vaš 66-centimetrski televizor LCD. Le pohiteti morate, kajti ko boste to brali, se bo prvenstvo že iztekalo.

SpaceShipOne

www.scaled.com

Ko boste to brali, bo verjetno že jasno, ali se je legendarnemu letalskemu konstruktorju Burtu Rutanu posrečil za 21. junij načrtovani polet na rob vesolja s "potniško" raketo SpaceShipOne. Projekt je z dolarji izdatno podprl Paul Allen, soustanovitelj Microsofta in peti najbogatejši človek na svetu, več o prvem zasebnem vesoljskem plovilu in njegovi prihodnosti pa si preberite na zanimivi spletni strani Rutanovega podjetja Scaled Composites.

Multimap

www.multimap.com

Najpogosteje obiskano turističnopotovalno spletišče v Veliki Britaniji je v osnovi sicer namenjeno vsem, ki bi si radi v spletu ogledali zemljevid te ali one države, a v ozadju se skriva še precej več. Za 14 evropskih držav, med katerimi Slovenije žal ni, so na voljo digitalni zemljevidi, na podlagi katerih nam vgrajeni program lahko naredi natančna navodila za potovanje med dvema krajema. Ogledate si lahko tudi podrobne zemljevide večjih mest, zemljevid londonske podzemske železnice, pa zračne posnetke Anglije in še kaj.

Jadranje

www.jadranje.com

Spletni kotiček za ljubitelje jadranja, kakor pravijo svoji spletni strani njeni avtorji, pravzaprav pove vse o tej spletni strani. Nič zelo ambicioznega, kljub temu pa dovolj zanimivih in koristnih podatkov za vsaj občasen obisk vsakogar, ki ga tako ali drugače zanima jadranje. Tu boste, recimo, našli povezave do vremenskih napovedi, seznam marin in jadralnih klubov, različne novice pa male oglase, šaljiv slovarček jadralskih pojmov in še kaj. Nedaleč stran je tudi sestrska stran www.navtika.com.

Pro Music

pro-music.org

Pred enim letom jih je bilo komaj 20, zdaj jih je že več kakor sto. Spletišč namreč, na katerih lahko, ne da bi se morali bati lovcev na pirate, kupite glasbo v digitalni obliki. Da bi vam jih ne bilo treba iskati po vsem spletu, najdete vse zbrane na spletni strani Pro Music. Tam boste tudi izvedeli, kje vse sploh že lahko kupujemo Evropejci, koliko stanejo skladbe in zakaj jih je bolje kupovati, kot krasti.

Nove domene

www.icann.org

Leta 2000 sprejete internetne domene, kot so .aero, .biz, .info, .museums ali recimo .name, se še niso prav udomačile, pa se nam že obetajo nove. Organizacija ICANN bo namreč do konca septembra potrdila paket desetih novih osnovnih domen. Končni izbor še ni znan, med resnejšimi kandidati pa so .xxx za vroča spletišča, .mobi za spletne strani, prirejene majhnih zaslonom prenosnih telefonov, .tel za internetno telefonijo in .travel za potovalno-turistična spletišča. Na svoj račun bodo morda s .cat končno prišli tudi Katalonci, ki drugače svoje "državne" domene ne morejo dobiti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji