Objavljeno: 30.3.2005 11:51 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor December 2004

Na kratko iz spleta: december 2004

Rhapsody

www.listen.com

Rhapsody sodi med največje spletne prodajalne glasbe, s katalogom, v katerem je okoli 800.000 skladb vseh petih največjih založb. Pri Rhapsody si prepričani, da je prihodnost v pretočnem načinu poslušanja glasbe po željah, zato običajnega prenosa datotek na domači računalnik sploh ne omogočajo. Za 10 ameriških zelencev lahko en mesec neomejeno poslušate vso njihovo glasbo. Prenosnih predvajalnikov mp3 ne podpirajo, če bi glasbo vseeno hoteli odnesti še kam, pa vam za dodatnih 0,79 centa omogočijo, da posamezno skladbo posnamete na CD. Samo za Američane.

Hear Music media bar

www.starbucks.com

V 45 izbranih kavarnah velike ameriške verige Starbucks so začeli preizkušati nov način prodaje glasbe, ki je nekakšen križanec med spletno prodajalno glasbe in običajno trgovino s ploščami. Kupec si na računalniku (HPjevem tabličnem peceju) izbere skladbe iz obširnega kataloga in medtem ko popije kavo, mu jo zapisovalnik (prav tako HPjev) zapeče na CD, tiskalnik (uganite, čigav), pa mu odtisne še ovitek z naslovi posnetih skladb. Prvih sedem skladb stane 8,99 dolarja, vsaka naslednja pa še 0,99 $.

easyMusic

www.easymusic.com

Na vlak spletne prodaje glasbe je skočil tudi lastnik letalske družbe EasyJet, Stelios Haji-Ioannou. Moči je združil s spletiščem Wippit (www.wippit.com), nekakšnim križancem med spletno prodajalno glasbe in omrežjem za izmenjavo datotek. Wippit računa 9 dolarjev mesečne naročnine, v zameno pa lahko uporabniki izmenjujejo skladbe iz njihovega kataloga, ne da bi pri tem tvegali srd založnikov. Novi easyMusic bo običajna spletna prodajalna glasbe, njena največja prednost pred tekmeci pa, v slogu EasyJeta, kar se da nizke cene. Delovati bo začel še letos.

Naxos

www.naxosmusiclibrary.com

Ena od spletnih prodajaln, kjer lahko tudi mi kupujemo glasbo, sodi v okvir založbe Naxos in njenih podružnic Marco Polo in Da Capo. Poznajo jo predvsem ljubitelji klasične glasbe in jazza. Vendar tu kupljene glasbe podobno kakor pri Rhapsody ne moremo presneti na domači računalnik, ampak si za 25 evrov mesečne naročnine kupimo le pravico do neomejenega pretočnega poslušanja glasbe iz njihovega 80.000 naslovov dolgega kataloga.

Mp3.com

www.mp3.com

Starosta empetriju posvečenih spletišč, mp3.com, je do lanskega leta v okviru Vivendija gostil številne manj znane glasbenike z vsega sveta, katerih glasbo je bilo mogoče za zmeren denar tudi kupiti, od letos pa deluje v okviru CNET kot nekakšne glasbene dveri. Tu boste našli večino tistega, kar vas o mp3 zanima, tudi preizkuse različnih predvajalnikov in programov ter povezave do številnih spletnih prodajaln glasbe. Le klik je tudi do CNETovega spletišča music.download.com, na katerem boste našli brezplačne posnetke številnih neuveljavljenih glasbenikov.

The Orchard

www.theorchard.com

Omenimo še Orchard, ki sicer ni namenjen poslušalcem glasbe, temveč njenim ustvarjalcem. Natančneje, vsem tistim neuveljavljenim in manj znanim glasbenikom ter založbam, ki bi svojo glasbo radi predstavili kar se da širokemu krogu poslušalcev. Orchardu pošljete pet izvodov svoje plošče in plačate 50 dolarjev, oni pa poskrbijo, da vaše skladbe pridejo v vse omembe vredne spletne prodajalne, tudi tiste največje. Od prodaje si vzamejo še tretjino, preostalo pa kane v izvajalčev mošnjiček.

Ritem

www.ritem.com

Ritem smo na tem mestu pred časom že omenili, a ker ravno pišemo o spletni prodaji digitalnih glasbenih posnetkov, se spodobi, da edino tovrstno slovensko prodajalno obiščemo še enkrat. Ponudba je v primerjavi s tujimi trgovinami sicer zelo skromna, a se povečuje. Ko smo Ritem omenili v septembrski številki, je imel v katalogu 311 skladb, zdaj pa jih ima že 856. Skladbe so v zapisu mp3 (160 kb/s), s kakšno posebno zaščito se ne trudijo, cena večine skladb pa je 240 tolarjev, čeprav najdemo tudi cenejše in dražje.

Epitonic

www.epitonic.com

Poleg spletišč, na katerih lahko glasbo kupimo, najdemo tudi marsikatero spletno stran, na kateri je glasba brezplačna. In pri tem nimamo v mislih piratov, temveč male neodvisne založbe in posamezne še neuveljavljene glasbenike, ki splet izkoriščajo za brezplačno razširjanje svoje glasbe. Če mimogrede privabijo še kakšne kupca ali obiskovalca koncertov, pa toliko bolje. Ena od večjih tovrstnih spletnih strani je Epitonic.

Sur

www.katejesur.net

Ko že ravno pišemo o glasbi, omenimo še spletno stran slovenske glasbene skupine Sur, predvsem zato, ker lahko tu brezplačno dobimo skladbe z njihovega prvega albuma Na jug, v obliki mp3, stisnjene na 192 kb/s. Poleg tega pa seveda še vse tisto, kar sicer sodi k spletni predstavitvi skupine, skupaj s forumom, kamor lahko zapišete mnenje o njihovi muziki. Ta je, mimogrede, presenetljivo poslušljiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji