Objavljeno: 13.11.2005 10:03 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor April 2004

Na kratko iz spleta: april 2004

TV Piko si lahko ogledate v živo na Siolovi spletni strani Vizija, s prenosnim telefonom na dverih Planet, pa tudi na njihovi domači spletni strani. Tu boste našli tudi arhiv oddaj, čeprav vsaj zaenkrat ni prav uporaben, saj je v njem vsega skupaj pol ducata oddaj. Tudi drugače je Pikina spletna stran skromno opremljena, saj razen skromnih opisov oddaj nismo našli nič uporabnega, še celo sporeda ne, kljub gumbu, ki ga obljublja.

TV Pika

www.tevepika.net

Televizijski spored 1.

Splet morda res še ni najprimernejši način za ogled televizijskih oddaj, je pa zato zelo priročen, če si želimo ogledati samo televizijski spored. Te sicer najdemo na različnih spletiščih, mi pa omenimo le tistega, ki si ga lahko ogledate na Si21. Na njem boste našli pregledno urejene sporede vseh domačih televizijskih postaj.

www.kabi.si/si21/tv/

Televizijski spored 2.

Tudi televizijske sporede tujih postaj najdemo na različnih spletiščih. Eno izmed njih je Telstar, spletna stran domače revije za satelitsko in kabelsko televizijo. Tu boste našli na enem mestu zbrane sporede dobrih 30 tujih televizijskih postaj. Poleg tega je tu še marsikaj zanimivega v zvezi s satelitsko televizijo, na primer podatki o tem, kam morate usmeriti svoj krožnik, da boste ulovili Vročo ptico, Zvezdo ali kak drug televizijski satelit.

www.sibila.si/telstar/sporedi/

iFilm

Predvsem uporabnikom širokopasovnih internetnih priključkov je namenjeno spletišče iFilm, kjer si lahko poleg različnih filmskih novic in zanimivosti ogledate številne napovednike in odlomke iz najnovejših filmskih uspešnic, kratke filme, videospote, risanke in podobno.

www.ifilm.com

Spletni radio

Čeprav je nekaj časa kazalo, da se spletnim radijskim postajam ne obeta nič dobrega, saj so jih nameravali vsaj v Združenih državah pošteno obdavčiti, se vsaj zaenkrat še vedno množijo kakor gobe po obilnem deževju in imajo tudi čedalje več poslušalcev. To velja zlasti za specializirane, kjer lahko 24 ur na dan vseh sedem dni v tednu poslušate jazz, country, tamilski pop ali karkoli pač že radi poslušate. Da bi vam ne bilo treba radijskih postaj iskati po vsem spletu, za začetek obiščite SHOUTcast, kjer boste našli povezavo do več kakor 5000 spletnih radijskih postaj.

www.shoutcast.com

Internetni telefon

Medtem ko se zakonodajalci, telekomi in ponudniki internetnih storitev nekako ne morejo dogovoriti, v kateri koš bi vtaknili internetno telefonijo, se utegne zgoditi, da se jim bo zgodil KaZaA. Oziroma Skype, kakor se imenuje brezplačni program oziroma storitev, ki vsak v internet priključeni računalnik spremeni v telefon in za katerim stoji Niklas Zennstrom, avtor najbolj priljubljenega omrežja za izmenjavo datotek KaZaA. Tudi Skype je nekakšno omrežje vrste p2p (peer to peer ali vsak z vsakim), le da si v njem ne izmenjujemo piratskih glasbenih posnetkov, temveč se pogovarjamo. Podobni programi za internetni klepet sicer niso nikakršna novost, prednost Skypeja pa je predvsem enostavna raba.

www.skype.com

Virgin Digital

Po tem, ko so se glasbene založbe in trgovci najprej nekaj let samo sramežljivo pripravljali na digitalno prodajo glasbe in ko je končno moral računalniški Apple s svojim iTunes pokazal, kako se tej reči tudi v resnici streže, se zdi, da bo v glasbeno-trgovskem delu interneta kmalu prava gneča. Sredi marca je namreč britanski milijarder Richard Branson objavil, da glasbe ne bo več prodajal samo v svoji verigi glasbenih veleblagovnic Virgin Megastore, temveč tudi v digitalni obliki, na spletišču Virgin Digital. Otvoritev naj bi bila poleti, podrobnosti še niso znane, a če lahko sodimo po dosedanjih Bransonovih podvigih in njegovi obljubi, da bodo cene več kot ugodne, bodo iTunes, znova rojeni Napster, MusicMatch in drugi prodajalci digitalne glasbe dobili nevarnega tekmeca.

www.virgin.com

V lovu za novicami

Google je sicer že nekaj časa nesporni iskalni vladar, a še vedno se najdejo tudi novinci, ki si poskušajo odrezati svoj košček iskalne pogače. Eden takih je Daypop, ki se je osredotočil na dnevno sveže novice. Pregleduje namreč samo 59.000 izbranih novičarskih spletišč in blogov, torej spletnih dnevnikov. Če v spletu iščete novice, se ga vsekakor splača preizkusiti, tudi zato, ker vam med zadetki ne bo delala gneče stara šara.

www.daypop.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji