Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

MSI PR201

Prenosnikov z 12-palčno diagonalo smo iz MSIjevih logov že dodobra vajeni. Pri preizkusih ugotavljamo, da poskušajo vgraditi vse zmogljivejše komponente, oblikovanje zunanjosti pa ostaja bolj ali manj na enaki ravni.

Pri tokratni izvedbi PR201 ostajajo pri značilnem akumulatorju, ki štrli iz zadnjega dela in oblikovno moti usklajeno celoto, a zagotavlja približno 3 ure in pol nemotenega delovanja. V primerjavi s PR200 (ki smo ga v Monitorju že preizkusili), s katerim si delita po merah enako ohišje, dosega veliko boljše rezultate in to je jasno že zgolj ob pogledu na tehnične značilnosti. Pri 2,3 GHz ga poganja namreč precej zmogljivejši Core 2 Duo P8400 (Intelove izdelave) v koraku s 3 GB notranjega pomnilnika. Nekoliko so izboljšali tudi grafično plat, ki pa je še vedno integrirana, uporablja sistemski pomnilnik in seveda ne dosega moči namenskih grafičnih kartic (te pa po drugi strani v tako majhnem ohišju prinašajo druge težave). Podvojili so tudi prostor na disku, zdaj ga je namreč za 320 GB podatkov. Zanimiva je zamenjava optične enote, ki pa (lahko) ima še vedno težave z branjem nosilcev, posnetih pri višji hitrosti (48x). Kot pri PR200 smo imeli tudi tu težave z nameščanjem testnih programov.

Drugih večjih razlik nismo opazili. Prenosnik je oborožen z običajnimi vmesniki, kot so USB (3x), VGA, omrežni, prostor pa so našli tudi za HDMI. Nasprotno pa nas je zmotilo, da ni na voljo serijsko vgrajenega bluetootha, oz. ga je treba dokupiti. Brezžično se lahko povežemo prek WLAN, ki poleg drugih podpira tudi zloglasni Draft-N. Pri tem bo spletna kamera (2 megapiki) internetnemu prostranstvu rade volje v obliki gibljivih slik podkrepila naše misli ali besede. Če imamo pomnilniške kartice vrste SD, MMC ali MS, jih bo prenosnik z lahkoto prepoznal, ne moremo pa ga namučili niti z nosilci Express card.

Odpiralni mehanizem je zelo dobro zasnovan in omogoča enostavno enoročno upravljanje. Tipkovnica je druga pesem: kar nekako "razglašene", razmajane tipke MSIjevem malčku ne morejo biti v ponos, kot celota se pri pisanju preveč upogibajo, poleg tega so slovenski znaki samo dotiskani. Pod sledilno ploščico je sicer vgrajen bralnik prstnih odtisov, a ne more izboljšati grenke uporabniške izkušnje.

Kaj se je torej spremenilo? Notranjost so res temeljito "premetali" in zelo izboljšali zmogljivost (od tod tudi takšna cena), žal pa jim je zmanjkalo zagona pri prenovi zunanjosti. To pa tudi nekaj šteje.

MSI PR201

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 102.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 100.

Trajanje delovanja: 3 ure 19 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 3.

Mere: 30,3 × 23,1 × 2,95 cm, 1,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo P8400, 2,3 GHz, 3036 MB RAM, 320 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g/n.

Zaslon: 12-palčni, 1280 x 800 pik.

Operacijski sistem: FreeDos.

Cena: 1340,00 EUR.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Za: Zmogljivost, spletna kamera.

Proti: Tipkovnica, optična enota, brez primernega operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji