Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Vlado Robar | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

MSi GT735X-013EU

MSI je poleg Acerja in Asusa tretji (in najmanjši) tajvanski izdelovalec prenosnih računalnikov, prodaja jih tudi pod lastno blagovno znamko. Tokrat smo dobili v roke tri njihove primerke.

GT735X-013EU se ponaša z vzdevkom "igričarski prenosnik". Ponavadi je to oznaka za zelo zmogljivo zverino s kar najboljšo 3D grafiko. Žal se na naših hitrostnih preizkusih GT735X ni uvrstil ravno v vrh. Poglavitni krivec za to je po našem mnenju predvsem procesor. AMD je pri dvojedrnih mobilnih procesorjih moral priznati premoč Intelovim procesorjem Core 2 Duo in to velja tudi za Turion X2 Ultra ZM-82, ki bije v notranjosti MSIjevega ponosa. Grafični podsistem je sicer povsem soliden, vendar prav na vrh ATI Mobility Radeon HD 3850 ne poseže. Grafični kartici pomaga pri prikazovanju slike ločljivosti 1680 × 1050 pik na 17-palčnem zaslonu kar 512 MB namenskega pomnilnika.

Drugače je prenosnik zelo dobro opremljen. Pomnilnika je kar 4 GB (največ, kar lahko, pogojno, 32-bitna različica operacijskega sistema še prežveči), tudi disk s 320 GB sodi med največje v prenosnikih. Vgrajena je optična enota blu-ray, ki lahko nove ploščke le bere, podatke pa zapisuje na nosilce DVD. Akumulator je povprečno zmogljiv, ker pa 17-palčni zaslon porabi precej energije, to zadošča le za uro in 40 minut delovanja. Na voljo so trije vmesniki USB 2.0, firewire, VGA in, kot se za računalnik z enoto blu-ray spodobi, tudi vmesnik HDMI. Na voljo je komplet za povezovanje (ožičena in brezžična omrežna kartica ter bluetooth), posebnež pa je priključek eSATA za priklop zunanjih diskov. Tipkovnica je malce razmajana, sledilna ploščica in njeni zanimivo oblikovani tipki pa sta solidni.

Če je po zmogljivosti dvomljiva uvrstitev GT735X med igričarske prenosnike, pa se dvomi razpršijo ob pogledu na ohišje, ki je (delno) rdeče barve, z aluminijastim dodatkom nad tipkovnico. Pomenljive so tudi tipke W, A, S in D, ki so posebej označene, saj jih igričarji uporabljajo za premikanje v igrah. Prostor nad tipkovnico je občutljiv za dotik in vsebuje navidezne tipke za krmiljenje predvajalnikov glasbe ter filmov, pa tudi stikala za vklop/izklop brezžične omrežne kartice, spletne kamere ter bluetootha. Dodana je še igričarska miška ter ena igrica. Žal zraven ne ravno poceni prenosnika ne dobimo operacijskega sistema (če ga od prodajalca posebej ne zahtevamo), na plošči CD-ROM pa poleg gonilnikov za Visto najdemo še nekaj uporabnih programov, med katerimi se splača omeniti 60-dnevno različico Nortonovega paketa za spletno varnost.

MSi GT735X-013EU

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 60,3.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 87,3.

Trajanje delovanja: 1 ura 40 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 39,5 × 27,8 × 3,1 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: AMD Turion X2 Ultra ZM-82, 2,2 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/Draft-N.

Zaslon: 17-palčni, 1680 × 1050 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 1630 EUR.

Prodaja: Acord-92, www.acord-92.si.

Za: Predvajalnik blu-ray. Zvok. Količina pomnilnika.

Proti: Trajanje delovanja. Tipkovnica. Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji