Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Uroš Mesojedec | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, android

Motorolin Miljnik

Motorola s svojimi mobilniki dolgo ni našla poti do nekdanje slave in se je vse bolj potapljala v poraznih poslovnih rezultatih. V težkih časih so se odločili staviti na Android in zdi se, da se je odločitev že bogato obrestovala. Konec lanskega leta so razburkali svet pametnih telefonov z modelom Droid, ki je prispel na evropsko tržišče v prilagojeni različici, poimenovani Milestone.

Motorolin Droid je bil prva naprava s podporo za tedaj najsodobnejšo različico Androida, 2.0 Eclair. Projekt Droid je bil skupni, več kot 100 milijonov dolarjev vredni podvig Motorole, Googla in največjega ameriškega mobilnega omrežja, Verizon, ki ga je zelo bolela Applova odločitev, da bo iPhone v ZDA na voljo izključno za omrežja konkurenta AT&T. Droid je tako naprava, ki deluje v omrežjih CDMA, Motorola pa ga je za južnoameriško ter evropsko tržišče prilagodila drugačnim radijskim frekvencam in dobili smo Milestone, Droidov nekoliko omejen klon za pohod po svetu.

Zakaj omejen? V razvoj Droida je bil močno vpleten Google, ki je verjetno zahteval, da ostane naprava nadvse prijazna tudi do razvijalcev. Motorola ga zato ni zaklenila, Google pa je med drugim na tej napravi prvič predstavil brezplačno navigacijo, temelječo na Google Maps. Milestone je druga zgodba. Temeljni program (bootloader) je na njem zaklenjen, namesto Googlove navigacije pa dobimo le 60-dnevno preizkusno različico Motorolinega dokaj povprečnega Motonav. Takšna odločitev je povzročila veliko razburjenje javnosti, a zaenkrat pravega odgovora iz Motorole ni. Zaklenjeni Milestone tako ne omogoča, da bi ga hitro nadgradili s katerim od alternativnih sistemov, ki se bohotijo za Droid in zdaj tudi za najnovejši Googlov Nexus One. Res lahko tak poseg pripelje do neljubih posledic ali do morebitne izgube garancije, a vseeno ni prav, da so uporabniki praktično iste naprave v ZDA povsem brez omejitev in uspešno navijajo procesor (s prvotnih 550 MHz celo do neverjetnih 1,3 GHz) ter nadgrajujejo programsko opremo in celo aktivirajo skrite strojne zmožnosti (oddajnik in sprejemnik FM). No, nekaj tolažbe je v dejstvu, da je tudi na Milestone mogoč hiter poseg za dostop do vseh sistemskih pravic (root), kar nam omogoča neomejen dostop do tržnice programov (tudi plačljivih) in zamenjavo določenih temeljnih programov (namestiti je mogoče celo Google Maps z navigacijo in nekatere programe Androida 2.1, kot sta Google Earth in 3D galerija slik) ter da že v osnovi podpira upravljanje z večkratnim dotikom (multitouch), kar bo na Droid prispelo šele z nadgradnjo na 2.1.

Milestone pri nas še ni v uradni ponudbi mobilnih operaterjev, vendar ga lahko kupimo pri več ponudnikih, ki zagotavljajo tudi garancijo. Večinoma gre za naprave, "uvožene" iz Nemčije. Napravo lahko po nakupu tudi izboljšamo z uradno Motorolino nadgradnjo na sistemsko različico 2.0.1, ki jo prenesemo s spleta in odpravlja nekatere hrošče izvornega sistemskega programja (npr. težave s fotoaparatom), prinaša pa tudi nekaj kozmetičnih popravkov.

Izgled Motoroline naprave je precej robat. Podvig inženirjev, ki so v zelo tanko ohišje uspeli spraviti zelo zmogljivo strojno opremo, skupaj z baterijo in celo tipkovnico, je impresiven, vendar marsikomu oglat izgled s "pod ugrizom" ne bo najbolj všeč. Tudi poudarki v zlati barvi in kovinski pokrovček baterije niso oblikovalski prijemi, ki bodo všeč vsem, tipkovnica pa bi bila lahko tudi boljša. Kljub vsemu je kakovost izdelave vzorna, v roki pa daje s svojo težo zanesljiv občutek (pri dimezijah 60 × 116 × 13,7 mm ima z akumulatorjem težo 169 g). Zaslon je prekrit s posebej trpežnim steklom ("Gorilla Glass"), ki naj bi zdržalo večje obremenitve in bilo bolj odporno na praske. Žal nima posebnega premaza proti prstnim odtisom. Zanimiva inovacija sta dve posebni tipali pod ohišjem, ki na napravi, kadar je položena v ustrezen namizni dok ali nosilec za avtomobil, poženeta posebno programsko opremo. Namiznemu doku je namenjena multimedijska postaja s prikazom ure, ki se lepo poda tudi nočni omarici, avtomobilu pa posebni vmesnik z velikimi ikonami za glasovno upravljanje, navigacijo ter dostop do stikov in preiskovanja. Tipali lahko aktiviramo tudi s primernim magnetom, ki ga postavimo na pravo mesto, tako da si z nekaj spretnosti lahko celo sami "nadgradimo" npr. obstoječi avtomobilski nosilec. Neobičajna je tudi namestitev priključka microUSB, ki služi polnjenju in podatkovni komunikaciji, najdemo pa ga na levi strani telefona. Spet gre za odločitev, prilagojeno namiznemu doku, kjer se Milestone tudi polni, uporabljali pa naj bi ga v ležečem položaju. Milestone ponuja fotoaparat s 5 milijoni pik, samodejnim ostrenjem in dvojnim LED flashom, ki pa ne navdušuje s kakovostjo posnetkov. Nekoliko bolje se odreže pri videu, saj podpira za mobilnike precej zmogljivih 720 × 480 pik, zajetih 25-krat na sekundo.

Programska oprema na napravi je precej standarden Android 2.0, ki ga je Motorola posodobila le na redkih mestih, čeprav na drugih napravah z Androidom (kot so Cliq, Backflip in Devour) ponujajo tudi programski dodatek Motoblur, namenjen predvsem povezovanju v družabna omrežja. Milestonu je dodanih le nekaj programčkov, kot je npr. pripomoček za "izboljšavo" zvoka, ki zna priti prav uporabnikom priloženih zunanjih slušalk, ki niso nič posebnega. Bolj zanimiv dodatek je že omenjeni multimedijski program za dok ter posebni način usklajevanja z osebnim računalnikom, ki nam zmogljivosti naprave ponudi kar v spletnem brskalniku. Milestone se lahko kot spletni strežnik na posebnem naslovu predstavlja tako preko povezave s kablom USB, kot tudi preko brezžičnega omrežja WiFi, v spletnem brskalniku osebnega računalnika lahko urejamo datoteke na mobilniku, napravo pa lahko tudi upravljamo (urejamo nastavitve, stike in podobno). Pomemben program na vseh sodobnih telefonih je seveda spletni brskalnik in Androidov je izvrsten, še posebej s podporo za upravljanje z več prsti in izboljšanim upravljanjem zaznamkov, kot jih je prinesla različica 2.0. Zelo hitro deluje tudi vgrajeno lociranje A-GPS, skupaj z vgrajenim kompasom pa omogočata zanimive storitve, kot je prepoznavanje zvez in planetov na nebu, ki ga ponuja brezplačna aplikacija Google Sky Map, na voljo v tržnici. Omenimo, da je zelo kakovosten tudi zvok pri govorni komunikaciji, vse bolj pa se uveljavlja prepoznavanje govora, ki ga Android omogoča s povezovanjem v Googlov oblak. Nova različica programa Google Translate tako celo izgovarja prevod podanega (ali v angleščini izgovorjenega) besedila v francoščini, španščini, italijanščini, nemščini in kitajščini, ki se jim bodo v prihodnosti pridružili še drugi jeziki.

Navkljub določenim pomanjkljivostim v primerjavi z ameriškim vrstnikom, je Milestone izvrsten pametni telefon z Androidom, ki ga trenutno prekaša le Googlov Nexus One, ki pa nima fizične tipkovnice, Milestone pa ima tudi nekoliko večji zaslon. Glede na temeljno programsko opremo, ki je le v drobcih prilagojen Android, si lahko obetamo rednih nadgradenj programja in povsem svež Android 2.1, ki naj bi bil za Milestone nared še v prvem četrtletju 2010. Droid/Milestone je tudi trenutno najbolje prodajan mobilnik z Androidom, kar še olajša odločitev zanj, saj zagotavlja široko skupnost uporabnikov in ustrezno pozornost proizvajalca in ostalih vpletenih podjetij. Glede zaklenjenega programja pa je pač tako, da če se ne bo ustrezno zganila sama Motorola, bodo za takšno ali drugačno odklepanje poskrbeli vedno nadvse iznajdljivi hekerji.

Motorola Milestone

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Android (2.0.1)

Pomnilnik: 256 MB RAM / 512 MB ROM

Pomnilniška kartica: MicroSD, priložena 8GB, podpira do 32GB.

Zaslon: TTF LDC, 854 × 480 pik (16:9).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.1+EDR, USB 2.0, WLAN 820.11b/g.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 850/900/1800/1900 MHz; UMTS/HSDPA 900/2100 MHz; GPS.

Odzivnost: 9.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 9.

Izdeluje: Motorola, www.motorola.com.

Cena: Okrog 400 EUR (brez vezave).

Za: Hitrost, tipkovnica.

Proti: Zaklenjen ni prijazen za razvijalce, ni navigacije Google.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji