Objavljeno: 26.3.2008 13:33 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2008

Moj laser zna tudi kaj več

Skoraj dve leti je minilo, odkar smo se v Monitorju nazadnje lotili večjega primerjalnega preizkusa večopravilnih laserskih tiskalnikov. Od takrat so se razmere na trgu že zelo spremenile, večopravilne naprave so se namnožile, cene pa znižale. Naprave, sprva namenjene večjim pisarnam, so postale zanimive tudi za domače uporabnike, ki tu in tam potrebujejo poleg tiskalnika še kopirni stroj ali optični bralnik. Zaradi nižjih cen si lahko danes namesto navadnega laserskega tiskalnika omislimo takega, ki zna tudi kaj več.

Barve so drage!

Bodite pozorni na cene izpisa, ki jih navajamo pri opisih in v tabeli in opazili boste, da lahko črno-belo stran (5% pokritost) natisnete že za pol centa (Kyocera Mita KM-1635), medtem ko najcenejši tisk barvne strani velja celih 8,3 centa (OKI C3530MFP)! Barvni tisk je torej kar 16,6x dražji! No, povprečje cen izpisov vseh preizkušenih tiskalnikov (kjer je malo takih, ki bi se približali izredno nizki Kyocerini ceni odtisa) je manj drastično - faktor znaša 5,6x.

Pazljivo torej, kadar tiskate v barvah, oz., kadar svojim uporabnikom v podjetju dovolite uporabljati barvni tiskalnike...

Množenje naprav na trgu lepo kaže, da se je število preizkušenih tiskalnikov na velikem preizkusu v slabih dveh letih več kot podvojilo; s takratnih šestnajst preizkušenih naprav smo preskočili na sedanjih osemintrideset. Nekaj naprav je ostalo istih, a smo jih na novo primerjali z novejšimi izdelki (vse testne izpise v laboratoriju trajno hranimo). Podvojili smo tudi število razredov; ti so zdaj štirje, po dva za črno-bele naprave in dva za barvne.

Zaenkrat so laserske večopravilne naprave še vedno rahlo v senci brizgalnih, vsaj v domačem okolju, saj so slednje v cenejših segmentih skorajda že izpodrinile navadne brizgalne tiskalnike. A so se cene laserskih naprav v zadnjih dveh letih zelo znižale in postale skoraj povsem konkurenčne brizgalnim. Za povrh naprave na podlagi laserjev opazno premagajo kapljične pri ceni posameznega izpisa, najsi bo črno-beli ali barvni. Tudi hitrosti tiska so bistveno višje, večina tiskalnikov brez težav doseže slabih dvajset strani na minuto.

Zlati Monitor

Pri izboru najboljših naprav smo upoštevali vse, od cene tiskalnika in izpisa do hitrosti in kakovosti tiska. Med najcenejšimi črno-belimi napravami se je najbolje odnesel Brother DCP-7010L, ki je najcenejši, a kljub temu ne zaostaja za drugimi, dražjimi tekmeci.

Med zmogljivejšimi črno-belimi napravami je naslov prav tako odnesel Brotherjev tiskalnik, tokrat model MFC-8860N. Gre za zelo hiter tiskalnik, ki je hkrati odlično opremljen, cena pa je tudi razmeroma ugodna.

Pri barvnih napravah je konkurenca bistveno manjša. Med osnovnimi sta se na prvih dveh mestih znašla Samsungova dvojčka CLX-2160N in CLX-3160FN, spet predvsem po zaslugi nizke cene. A oba imata zelo kakovosten izpis grafike, dobrodošel pa je tudi omrežni vmesnik. Katerega izmed njiju bomo izbrali, je odvisno le od tega, kako nujno potrebujemo tudi faks.

Med zmogljivimi barvnimi modeli smo za najboljšega ocenili OKIjev model C3530MFP. Ni sicer najcenejši, je pa zato hiter, njegovi odtisi pa so zelo dobri.

Kako smo preizkušali?

Vse naprave smo razdelili v štiri razrede, glede na ceno in vrsto tiska - črno-beli ali barvni. Pri črno-belih napravah smo postavili mejo med osnovnimi in zmogljivimi na štiristo evrov. Po tej razmejitvi smo med osnovnimi preizkusili enajst naprav, med zmogljivejšimi pa štirinajst. Pri barvnih smo mejo postavili dvakrat više, torej na osemsto evrov. Tu je šest osnovnih naprav in sedem zmogljivih. Mimogrede, naprav je na trgu vsekakor še več, saj smo izdelovalce omejili, da nam lahko skupaj dostavijo največ štiri naprave iste znamke.

Pri vsaki skupini smo bili pozorni na določene lastnosti naprav. Če je pri osnovnih napravah omrežni vmesnik zgolj zelo uporaben dodatek, je pri zmogljivejših napravah že skoraj nujen. Podobno velja tudi za samodejni podajalnik papirja, medtem ko je že vgrajena enota za tisk na obe strani tudi pri dražjih napravah še vedno prava redkost (jo pa ponekod lahko dokupimo). Pri vstopnem razredu imajo skoraj vse naprave enako velik predal, ki zmore 250 listov, skoraj vse pa imajo tudi podajalnik za posamezne liste. Pri dražjih napravah pa pride do večjih odstopanj glede zmogljivosti podajalnikov ter odlagalnih pladnjev, hkrati imamo pri dražjih napravah tudi več možnosti za različne dodatne predale.

Naprave so prestale podobne preizkuse kot navadni laserski tiskalniki, saj so tiskalne enote povsem primerljive, če ne že kar enake. Seveda smo v tabelah dodobra popisali tehnične lastnosti, od ločljivosti tiskanja in število priključkov pa do mer in mase vsake naprave. Za preizkus hitrosti je najbolj merodajna informacija čas, ki ga vsak tiskalnik potrebuje za petdeset strani dolg dokument. Zmerili smo tudi čas tiska različnih zapisov, torej bitne in vektorske slike, poslovnega poročila (z barvnimi grafikoni) in nekaj strani revije v obliki PDF. Za ocenjevanje kakovosti nam rabita predvsem vektorska in bitna slika. Pri slednji se lepo opazi strojna omejitev tiskalnikov, katerih ločljivost je vstopnih 600 × 600 pik na palec, saj so posamezne pike pri sivinskih odtenkih lepo vidne že s prostim očesom. Se pa kakovost izpisov znotraj razredov ne razlikuje bistveno. Za tisk dokumentov bomo lahko zadovoljni prav z vsako od preizkušenih naprav.

Izmerili smo tudi hitrost optičnega branja, tako pri barvnem kot pri črno-belem in sivinskem branju. Pri kopiranju smo izmerili čas, ki ga naprave potrebujejo za pet kopij ene strani A4, tam, kjer pa je bil dodan samodejni podajalnik listov, smo preverili tudi, kako je hiter. S faksi se nismo posebej ukvarjali, le zapisali smo si, ali ga naprava ima ali ne.

Seveda na končno oceno vpliva tudi cena izdelka in cena posameznega izpisa. Kar zadeva slednje, so laserski tiskalniki daleč pred brizgalnimi, čeprav se tudi tu močno razlikujeta ceni barvnega in črno-belega izpisa. Še opozorilo - cene izpisa pri laserskih napravah dejansko ne izmerimo (tako kot pri brizgalnikih), temveč za njen izračun uporabljamo podatke, ki jih navaja izdelovalec (zmogljivost barvila v prahu, bobna in drugih potrošnih delov).

Osnovne črno-bele naprave

Brother DCP-7010L

DCP-7010L je bil najcenejši model na preizkusu, a se je kljub temu presenetljivo dobro obnesel. V marsičem je zelo podoben starejšemu modelu MFC-7420, ki je približno še enkrat dražji. Tiskalniški del je enak, tako glede ločljivosti (2400 × 600) kot glede solidne hitrosti 20 strani na minuto. Tudi prvo stran izpiše v skoraj enakem času, deset sekundah. Kljub opazno hitrejšemu optičnemu branju pa je čas kopiranja skoraj nespremenjen, torej je med najpočasnejšimi v skupini. Optično branje je celo najhitrejše v tem segmentu, njegova ločljivost je 2400 × 600, barvna globina branja pa 24 bitov.

Edini bistveni razliki med prej omenjenim MFC in DCP-7010L sta to, da ni samodejnega podajalnika za papir in faksa. Slednjega bo redko kdo pogrešal, samodejni podajalnik pa bi bil zelo dobrodošel, vendar ga potrebujemo le pri večjih količinah papirja. Za priklop na računalnik sta na voljo USB in vzporedni vmesnik, omrežnega pa ta vstopni model nima. Tudi enoto za tisk na obe strani bomo zaman iskali. Tako kot MFC-7420 ima naprava 16 MB pomnilnika. To je za običajno delo povsem dovolj.

Naprava je ena manjših in lažjih na preizkusu, vsekakor pa je s svojimi 175 evri najcenejša. Cena natisnjene strani je povprečna, 3,4 centa. Mali Brother je odlična izbira za domače uporabnike, ki potrebujejo kakovostno tiskanje besedil, občasno kako kopijo, in se jim zdi pomemben zlasti začetni strošek.

Brother DCP-7010L

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 175,50 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,4 centa.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena, solidna hitrost tiska.

Proti: Počasno kopiranje.

Brother MFC-7420

Brotherjeva naprava MFC-7420 je že kar nekaj časa na voljo, tudi v Monitorju smo si jo pred leti že ogledali. A MFC-7420 še vztraja na trgu, čeprav so jo konkurenčne naprave v marsičem že prehitele. Povsem konkurenčna je hitrost izpisa, dvajset strani na minuto povsem drži, po naših izračunih je naprava celo za odtenek hitrejša. Prva stran se izpiše v rahlo nadpovprečnih enajstih sekundah. Žal pa je hitrost optičnega branja pod povprečjem, hitrost kopiranja pa celo najnižja v svojem razredu.

Tiska lahko z ločljivostjo do 2400 × 600 pik na palec, kakovost izpisa je povsem solidna. Bitna slika je sicer malo preveč kontrastna, nekateri deli so pretemni, nekateri pa spet presvetli, so pa zato dokaj dobri prehodi in podrobnosti. Naprava ima razmeroma počasen faks (14.400 b/s), a to bo verjetno opazil le redkokateri uporabnik. Dodan je samodejni podajalnik za papir, ni pa enote za tisk na obe strani. Za ohišje smo pred leti zapisali, da je med manjšimi, a danes je povsem povprečno, enako velja tudi za maso desetih kilogramov. Poleg standardnega vmesnika USB je dodan tudi vzporedni vhod, žal pa ni omrežnega vmesnika.

Cena 343 evrov je kar visoka, saj dobimo za manj denarja že zmogljivejše naprave, tudi pri istem izdelovalcu. Cena besedilne strani je enaka kot pri nekaterih drugih Brotherjevih tiskalnikih na preizkusu, 3,5 centa. To ne izstopa iz povprečja.

Brother MFC-7420

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 3.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 343 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,5 centa.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Solidna hitrost tiska.

Proti: Počasno kopiranje, cena.

Canon iSensys MF4010

Canonov vstopni model iSensys MF4010 je od vseh še najbolj "škatlasto" oblikovan. Mere sicer ne izstopajo, le teža je s slabimi trinajstimi kilogrami malo večja kot pri najlažjih modelih (tam je okrog sedem ali osem kilogramov). MF4010 je povsem spodobna in preprosta naprava, katere poglavitna odlika je ugodna cena.

Ločljivost tiskalnika je 600 × 600 pik na palec, prav toliko je tudi optična ločljivost branja. Hitrost tiska je slabih dvajset strani na minuto, po nazivnih podatkih točno dvajset, po naših meritvah pa le odtenek manj (19,7). Prvo stran bomo dočakali v spodobnih devetih sekundah. Tudi hitrost optičnega branja je zelo dobra, medtem ko je hitrost kopiranja najboljša v razredu, pet kopij enega lista (seveda črno-belo) natisne v 20 sekundah. Žal manjka podajalnik listov, s čimer bi hitro kopiranje prišlo še bolj do izraza. Manjka tudi nekaj drugih dodatkov, za tiskanje na obe strani bomo sami obračali papir, faks pa pri najcenejših napravah počasi že postaja del zgodovine. USB je po pričakovanjih edini način povezave z računalnikom.

Izpis je solidne kakovosti, nad besedilom in podrobnostmi nismo imeli pripomb, bitne slike pa bomo raje tiskali kje drugje. Kot rečeno, bo o odločitvi za nakup tega tiskalnika odločala njegova cena, ki je ugodnih 217 evrov. Opazno visoka je cena posameznega izpisa. Ta je s štirimi centi najvišja v tej skupini. A če ne nameravamo veliko tiskati, se ti stroški v primerjavi s prvotnim nakupom niti ne opazijo.

Canon iSensys MF4010

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 217,20 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,1 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Cena.

Proti: Cena izpisa.

HP LaserJet M1120MFP

LaserJet M1120MFP je še ena v vrsti majhnih škatlastih naprav. S kombinacijo svetlo in temno sive plastike je oblikovno tipični HPjevski izdelek. Na zgornji strani seveda ni podajalnika listov, prav tako ni faksa in enote za tisk na obe strani. Tiskalna enota zmore ločljivost 600 × 600 in obljublja 19 strani na minuto, pri meritvah pa se izkaže z eno manj. Prvo stran natisne najhitreje od vseh naprav v vstopnem razredu, v šestih sekundah. To je za vse, ki tiskajo le kratke dokumente, pomembneje kot podatek o straneh na minuto. Hitrost branja (enota zmore ločljivost 1200 × 1200) je podpovprečna, enako velja za kopiranje.

Kakovost tiska ni nič posebnega, pri bitni in vektorski sliki so prehodi dokaj grobi, raster je kar opazen. Je pa besedilo tako, kot mora biti. Kot pri večini najcenejših naprav tudi tu nimamo težav z izbiro vmesnika, HP je dal na voljo le USB. LaserJet je med najlažjimi večopravilnimi napravami, tehta 8,6 kg. Nekaj najosnovnejših nastavitev imamo na voljo prek res majhnega zaslona LCD na zgornji desni strani naprave. MF1120MFP res izstopa iz skupine le po ceni izpisa, ki se s poldrugim centom lahko mirno kosa z bistveno dražjimi tiskalniki. Cena same naprave, 243 evrov, pa je nekje v zlati sredini med osnovnimi črno-belimi napravami.

HP LaserJet M1120MFP

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 243,35 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,5 centa.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Cena izpisa.

Proti: Hitrost optičnega branja.

Konica Minolta PagePro 1380

Najcenejšo napravo Konice Minolte smo v Monitorju preizkusili že pred nekaj leti, a ostaja v ponudbi in je še vedno povsem konkurenčna. Gre za napravo brez faksa, brez samodejnega podajalnika in brez enote za tisk na obe strani. Namenjena je torej majhnim pisarnam in domačim uporabnikom, kjer je bistvo v tiskanju, optični bralnik pa se uporablja le tu in tam kdaj. Namembnost potrjuje vmesnik USB, omrežnega ta naprava nima. Konica Minolta je s slabim pol metrom višine med višjimi v skupini osnovnih črno-belih naprav, od oblikovalskih odločitev pa moti le opazno štrleči predal za papir.

Hitrost tiska je nadpovprečna, dobro se obnese predvsem pri tisku zahtevnejših datotek, denimo dokumentov PDF. V Konici Minolti obljubljajo dvajset strani na minuto, mi smo namerili slabih 19 strani. Dobro se obnese zlasti pri tiskanju dokumentov v obliki PDF. Malce počasen je le tisk prve stran, pri katerem smo čakali dvanajst sekund. Tudi optično branje in kopiranje bi lahko bilo hitrejše. Ločljivost tiskalnika je osnovnih 600 × 600 pik na palec, a je kakovost tiska povsem solidna, le prehodi so rahlo nezvezni. Optični bralnik svoje opravlja z ločljivostjo 1200 × 1200 pri 48-bitni barvni globini.

Od zadnjega snidenja s to napravo se ji je popravila cena navzdol, tako da zdaj stane ugodnih 200 evrov. Cena posamezne natisnjene strani je povprečna, 2,9 centa.

Konica Minolta PagePro 1380

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 199 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Prodaja: Gorenje Point, LikoPris, point.gorenje.si, www.likopris.si.

Za: Hitrost izpisa PDF, cena.

Proti: Hitrost optičnega branja in kopiranja.

Konica Minolta PagePro 1390

Pol stopnice više od prej opisane naprave PagePro 1380 je njena sestrska naprava PagePro 1390. Na videz sta si dokaj podobni, pri modelu 1390 izstopa podajalnik za papir, katerega pladenj štrli dokaj pokončno. Naprava nima ne faksa ne enote za tisk na obe strani, med vmesniki pa ne najdemo drugega kot USB.

Tiskalni del se pohvali z višjo ločljivostjo kot pri sorodnici, tu je 1200 × 1200 pik na palec. Po podatkih izdelovalca naj bi bil tisk za odtenek hitrejši, enaindvajset strani namesto dvajsetih na minuto. Pri preizkusu se je pokazalo, da res zmore stran na minuto več kot 1380, to pomeni devetnajst strani in pol na minuto. Spet se nadpovprečno dobro obnese pri zahtevnejših dokumentih v obliki PDF. Na prvo stran bomo čakali približno toliko kot pri cenejši sestri. Optično branje in kopiranje je tudi malce hitrejše, a kljub temu pod povprečjem.

Kakovost tiska je povsem solidna, le pri tisku vektorske grafike smo naleteli na zanimivo težavo. Tiskalnik je namreč povsem izpustil nekaj podrobnosti iz naše preizkusne vektorske grafike. Misleč, da je težava v računalniku oziroma pri različici programa CorelDraw, smo preizkus ponovili na drugem računalniku in s starejšo različico vektorskega programa, a težava je ostala. Tudi sveža namestitev Oken, torej taka brez gonilnikov za druge tiskalnike, ni pomagala. Težava se je brez očitnih razlogov ponovila še pri enem tiskalniku, Canonovem modelu iSensys MF4690 PL.

Tudi pri ceni izpisane strani se napravi ne ločita, spet velja ena stran 2,6 centa. Cena pri PagePro 1390 poskoči na 299 evrov. Velja premisliti, ali sta samodejni podajalnik in malce višja hitrost res vredna tistih sto evrov v primerjavi s cenejšo PagePro 1380. Odgovor je seveda odvisen od tega, koliko več strani obsegajočih dokumentov nameravamo kopirati oziroma pretvarjati v digitalno obliko.

Konica Minolta PagePro 1390

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 299 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,6 centa.

Prodaja: Gorenje Point, LikoPris, point.gorenje.si, www.likopris.si.

Za: Hitrost izpisa PDF, samodejni podajalnik.

Proti: Hitrost optičnega branja in kopiranja.

Lexmark X340

Najcenejši Lexmark na preizkusu je razmeroma visok model X340. Gre za zanimivo oblikovano napravo, ki ima ozek spodnji del, a se z višino vse bolj razširi. Pohvalimo lahko dodan samodejni podajalnik papirja, ki prenese do petdeset listov. X340 ima tudi faks, nima pa enote za tisk na obe strani. Prav tako nima omrežnega vmesnika, na računalnik ga priklopimo le prek vmesnika USB.

Tiska lahko z neizstopajočo ločljivostjo do 600 × 600 pik na palec, nazivna hitrost pa je petindvajset strani na minuto. Pri tisku petdeset strani obsegajočega dokumenta smo sicer izmerili nekaj strani manj, 20,9 strani na minuto, in to ni slabo. Je pa razočaral tisk PDFjev, tako ene strani (osemintrideset sekund) kot dvajsetih (kar dobrih deset minut!). Razočarala je tudi hitrost optičnega branja, sploh pri branju v barvah (300 dpi), kjer smo za eno stran čakali celo minuto. Kopiranje pa je razmeroma hitro, pet listov izpiše v dobrih dvajsetih sekundah.

Kakovost tiska je na pričakovani ravni, sploh kar zadeva dobro in ostro besedilo. Tudi podrobnosti so lepo vidne, bitne slike so bile malce pretemne. Prehodi so načeloma dobri, opaziti je nekaj malega rastra, v črni barvi pa se vidi nekaj nezaželenih vzorcev.

X340 je bil pred nedavnim še razmeroma poceni, danes pa stane 299 evrov - ta cena je dokaj povprečna. Enako velja za ceno natisnjene strani, ki je 2,8 centa.

Lexmark X340

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 299 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Samodejni podajalnik.

Proti: Hitrost tiska PDFjev.

Nashuatec DSm520pfl

Nashuatec ima v našem razredu osnovnih črno-belih večnamenskih laserskih tiskalnikov trenutno najdražjo napravo (tako smo pač postavili mejo). A je zato tudi najbolje opremljena. Med priključki najdemo poleg USB še omrežni in vzporedni priključek. Dodan ima faks in samodejni podajalnik za papir, žal pa nima enote za tisk na obe strani.

Obljubljena hitrost tiska je povsem povprečnih dvajset strani na minuto in to povsem drži. Najbolje se odnese pri daljših dokumentih, pri krajših pa mu nekaj odvzame razmeroma dolgotrajno čakanje pred natisnjeno stranjo (dvanajst sekund). Dokaj hitro je optično branje, medtem ko hitrost kopiranja ne izstopa.

Ločljivost tiskalnega dela je sicer povsem standardnih 600 × 600, enako je pri optičnem branju. Kakovost tiska je kljub temu solidna. Besedilo je lasersko ostro, podrobnosti so dobre, le pri prehodih se vidi nekaj rastra. DSm520pfl je edina naprava v tem razredu, ki ji lahko dokupimo dodatni predal, z njo pa osnovno zmogljivost 250 listov podvojimo. Tudi pomnilnik lahko z začetnih 32 MB povečamo na največ 160 MB.

Solidna opremljenost pa na žalost terja tudi višjo ceno. No, cena posameznega izpisa je 2,8 centa. To ni niti drago niti posebej poceni.

Nashuatec DSm520pfl

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni, vzporedni.

Cena: 396 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Omrežni vmesnik, samodejni podajalnik.

Proti: Cena.

Samsung SCX-4500

Samsungov SCX-4500 močno izstopa od prav vseh preizkušenih naprav, a ne zaradi tehničnih lastnosti, temveč po oblikovanju. Gre za napravo, ki so jo nekaj časa ekskluzivno prodajali v Applu prek njihove spletne trgovine, saj naj bi se s svojim videzom lepo podala k izdelkom tega podjetja. Glede videza pri laserskih večopravilnih napravah res nima izzivalca, pa tudi po merah je nadvse kompakten, najnižji na preizkusu. Hkrati je tudi med najtišjimi napravami.

Žal pa so vse te prednosti na škodo hitrosti, premore pa tudi le skromen predal zmogljivosti le sto listov. V Samsungu sicer obljubljajo hitrost 16 strani na minuto, izmerili pa smo slabih 14 strani (13,7). Razmeroma hitro natisne le datoteke PDF in bitne slike. Hitrost optičnega branja je solidna (pri črno-belem branju je celo najhitrejši v skupini), po hitrosti fotokopiranja pa je bolj na repu lestvice.

Optično bere pri ločljivosti 600 × 600, enaka je ločljivost tiska. Tisk besedila je povsem povprečen, dobro se obnese pri tisku vektorskih in bitnih slik, vsaj v okviru, ki ga dopušča razmeroma nizka ločljivost. Podrobnosti so še kar solidne, podobno lahko rečemo o prehodih, a se tam vidi malo rastra.

Naprava seveda nima podajalnika niti enote za tisk na obe strani. Tudi faks bomo zaman iskali, za povezavo z računalnikom pa je na voljo le USB. Cena niti ni pretirana, za 250 evrov sicer dobimo hitrejše in zmogljivejše naprave, a seveda niso tako lično oblikovane.

Samsung SCX-4500

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Cena: 250 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Prodaja: Avtera, Lancom, www.avtera.si, www.lancom.si.

Za: Oblikovanje, majhne mere, tiho delovanje.

Proti: Cena, hitrost tiska, ni samodejnega podajalnika.

Samsung SCX-4521F

Model SCX-4521F smo imeli na preizkusu pred slabima dvema letoma, a ga še vedno najdemo na prodajnih policah. Namenjen je nezahtevnim uporabnikom, v ospredju je predvsem nizka cena. Tiska z ločljivostjo 600 × 600 pik na palec, na minuto pa naj bi natisnil dvajset strani. A ta podatek je daleč od resničnosti, saj je petdeset strani dolgo besedilo tiskal dobrih pet minut, To nanese manj kot deset strani na minuto. Tudi prvo stran čakamo kar dolgo, štirinajst sekund. Hitrost optičnega branja je še kar dobra, vsaj pri črno-belem branju (ločljivost branja je 600 × 600), enako velja za hitrost kopiranja, kjer je za pet kopij potreboval 22 sekund.

Kakovost tiska je pri SCX-4521F zgolj povprečna, tako pri vektorskih kot pri bitnih slikah je raster kar opazen. Bitne slike bi lahko bile rahlo bolj kontrastne, čez besedilo pa nismo imeli pripomb. Naprava ima samodejni podajalnik, črka "F" v imenu pa nakazuje navzočnost faksa. Poleg samoumevnega priključka USB ima tudi vzporedni priključek. Ni pa seveda možnosti tiska na obe strani. Tiskalnik ima ugodno ceno, 190 evrov.

Samsung SCX-4521F

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 190 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,2 centa.

Prodaja: Avtera, Lancom, www.avtera.si, www.lancom.si.

Za: Cena, samodejni podajalnik.

Proti: Hitrost tiska.

Samsung SCX-4725FN

Čeprav Samsung na našem preizkusu ni imel zmogljivejšega črno-belega tiskalnika, pa model SCX-4725FN vsaj po opremljenosti počasi že sili v to, naslednjo skupino. Gre za sorazmerno vsestransko napravo, ki ne izstopa bistveno na nobenem področju.

SCX-4725 ima samodejni podajalnik, dodan je tudi faks. Zadaj najdemo poleg USB še zelo dobrodošel omrežni priključek. Za tisk na obe strani bomo morali poskrbeti sami. Ločljivost tiskalnika je 600 × 600, enaka je tudi ločljivost optičnega branja. Kakovost je še kar dobra, sploh pri besedilu, le bitna slika nas je razočarala, saj so na izpisu moteče vodoravne črte. Prehodi so enakomerni, podrobnosti pa povprečne.

Samsungova nazivna hitrost je 24 strani na minuto, na preizkusih smo izmerili približno eno stran manj, a je to kljub vsemu najhitreje v razredu osnovnih črno-belih naprav. Prvo stran dočakamo v povprečnih desetih sekundah. Kot zelo hiter se izkaže pri optičnem branju, tudi pri kopiranju je proti vrhu lestvice. Cena je z 250 evri povsem enaka prej opisanemu SCX-4500, a je SCX-4725FN namenjen tistim, ki več dajo na funkcionalnost kot na lično oblikovanje. Cena posameznega izpisa pa je malce nižja in enaka tisti pri hišnem modelu SCX-4521F, 2,2 centa.

Samsung SCX-4725FN

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 250 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,2 centa.

Prodaja: Avtera, Lancom, www.avtera.si, www.lancom.si.

Za: Samodejni podajalnik, omrežni priključek, hitrost tiska.

Proti: Kakovost bitne slike.

Zmogljive črno-bele naprave

Brother MFC-7820N

Brotherjev model MFC-7820N sodi med cenejše naprave v skupini zmogljivejših, hitro bi lahko zdrknil tudi razred niže. Gre za solidno napravo, namenjeno majhnim in srednje velikim pisarnam. Tam bo dobrodošel predvsem omrežni vmesnik, na voljo pa sta tudi USB in vzporedni vmesnik. Na zgornji strani ima seveda podajalnik za papir, zadaj pa vidimo tudi priklop za faks. Zaman pa bomo iskali enoto za tisk na obe strani.

Tiska lahko z največjo ločljivostjo 2400 × 600 pik na palec. Nazivna hitrost je dvajset strani na minuto in temu lahko pritrdimo. Prvo stran smo čakali dvanajst sekund; to je povsem povprečen rezultat. Kot dokaj hiter se izkaže predvsem pri tisku datotek PDF, tako pri eni kot pri več zaporednih straneh. Optični bralnik deluje pri najvišji optični ločljivosti 2400 × 600 pik na palec in je med hitrejšimi. Je pa pri hitrosti kopiranja na repu lestvice, za pet črno-belih strani velikosti A4 je potreboval 34 sekund.

Kakovost tiska je kar dobra, tako pri besedilu kot pri grafiki. Opazili smo le nekoliko slabše (predvsem neenakomerne) prehode, medtem ko so podrobnosti solidne.

MFC-7820N v svoji skupini izstopa le po ceni naprave, ki je 413 evrov. Za ta denar dobimo dobro opremljeno napravo, pri kateri je edina pomanjkljivost malo dražji izpis, saj velja ena stran 3,4 cente.

Brother MFC-7820N

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Cena: 413,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,4 centa.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Cena.

Proti: Cena izpisa.

Brother MFC-8860N

MFC-8860N deluje kot v vseh pogledih rahlo izboljšani model MFC-7820N. Tiska z najvišjo ločljivostjo 1200 × 1200 pik na palec, kakovost je dobra, tudi prehodi so dobri, torej boljši kot pri sorodniku z nižjo številko. Tudi hitrost tiska je hitrejša, saj za MFC-8860N obljubljajo trideset strani na sekundo. Na preizkusu je dosegel slabih 29 strani in to je zelo dober rezultat. Spet se najbolje izkaže pri tisku datotek PDF, težave pa je imel pri tisku bitne slike pri ločljivosti 1200 pik na palec, saj je sporočil napako o pomanjkanju pomnilnika ("out of memory"). Pomnilnika je sicer 32 MB, nadgradimo pa ga lahko na 544 MB. Prvo stran dočakamo v razmeroma hitrih devetih sekundah. Optični bralnik je najhitrejši med zmogljivejšimi napravami, fotokopiranje pa je nadpovprečno.

Naprava ima seveda samodejni podajalnik papirja, ni pa enote za tisk na obe strani. Dodan je tudi faks, tako kot MFC-7820N pa je tudi ta naprava dobro opremljena s priključki, poleg USB imamo na voljo še omrežni in vzporedni priključek.

MFC-8860N je dobro opremljena in zelo hitra naprava, ki ima za povrh še zelo konkurenčno ceno. 670 evrov je v primerjavi z nekaterimi drugimi, komaj kaj zmogljivejšimi napravami kar ugodno. Cena posameznega izpisa pa je povprečna 2,2 centa na stran.

Brother MFC-8860N

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, vzporedni, omrežni.

Cena: 413,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,2 centa.

Prodaja: Lancom, www.lancom.si.

Za: Hitrost tiska, hitrost optičnega branja, cena naprave.

Proti: Cena izpisa.

Canon iR 1022iF

Model iR 1022iF naj bi bil namenjen predvsem fotokopiranju. Črki "ir" v imenu namreč pomenita "Image Runner". No, vsekakor gre za najdražjo napravo na preizkusu, hkrati pa tudi za eno večjih in težjih. Ločljivost tiska ni nič posebnega, le 600 × 600 pik na palec, enaka je tudi ločljivost optičnega branja. Kakovost izpisa je solidna, podrobnosti so dobre, enako velja za prehode.

Nazivna hitrost je 22 strani na minuto in to se je potrdilo med preizkusom. Nobena posamezna hitrost ni bistveno izstopala iz povprečja, enako velja za hitrost optičnega branja in kopiranja. Kot pri večini naprav lahko tu nastavljamo povečave in pomanjšave na sami napravi, a smo omejeni na povečave do 200 % in pomanjšave na 50 %, oboje je pol manj kot pri skoraj vseh drugih napravah. Dodan ima faks, seveda pa tudi podajalnik za papir. Pogrešali smo enoto za tisk na obe strani, ki bi jo pri takem tiskalniku pričakovali. Za komuniciranje z računalnikom skrbi USB ali omrežni vmesnik.

Kot smo omenili, je to najdražja črno-bela naprava na preizkusu, stane 1567 evrov. A pomembnejši podatek je cena posamezne izpisane strani, tu pa je Canon eden izmed favoritov. Cena strani je namreč le en cent.

Canon iR 1022iF

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1567,20 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Cena izpisa.

Proti: Cena naprave, ni enote za tisk na obe strani.

Canon iSensys MF4150

Canonov model iSensys MF4150 je še eden izmed vstopnih modelov v svoji skupini. Odlikuje ga predvsem nizka cena, po zmogljivostih pa je malce bolj na repu. Preseneča dodatek enote za tisk na obe strani, ki smo ga pogrešali pri marsikaterem opazno dražjem tiskalniku. Sicer ima dodan faks in samodejni podajalnik listov. Med vmesniki pa najdemo le USB. Za omrežni vmesnik je treba poseči po kateri izmed zmogljivejših naprav.

Tiskalni del je povsem povprečen, njegova ločljivost je 600 × 600 pik na palec. Nazivna hitrost tiska je dvajset strani na minuto in to tiskalnik tudi doseže. Zelo hitro natisne prvo stran, zanjo si vzame le devet sekund. Dokaj hitra sta tudi optično branje in kopiranje. Za pet kopij enega lista potrebuje dvajset sekund, za tri posamezne liste s podajalnikom pa šestnajst. Optični bralnik premore ločljivost 600 × 600. Kakovost odtisa je presenetljivo dobra, prehodi so zvezni in brez rastra, podrobnosti pa lepo vidne, seveda je tudi besedilo dobro. Pri sivih odtenkih pa opazimo razmeroma nizko ločljivost tiska.

Poglavitni razlog za nakup te naprave je kombinacija nizke cene, razmeroma hitrega izpisa in enote za tisk na obe strani. Cena je povsem na spodnjem robu razpredelnice, naprava velja 411 evrov. Je pa zato višja cena posameznega izpisa, 4,1 centa.

Canon iSensys MF4150

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 411,60 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,1 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Cena naprave, enota za tisk na obe strani.

Proti: Cena izpisa, ni omrežnega vmesnika.

Canon iSensys MF4690 PL

Še ena izmed naprav v Canonovi liniji iSensys, model MF4690PL, je številčno in cenovno nad modelom MF4150. Žal pa ne tudi po funkcijah, vsaj ne po meri, ki bi opravičila opazno višjo ceno. Ločljivost tiskalnega dela je enaka kot pri MF4150, torej 600 × 600 pik na palec. Toliko znese tudi ločljivost optičnega bralnika. Naprava ima vgrajen faks, na zgornji strani je samodejni podajalnik listov. A najbolj smo pogrešali enoto za tisk na obe strani, ki jo ima cenejši Canonov model. Ima pa zato MF4690 PL poleg USB tudi omrežni vmesnik.

Nazivna hitrost je enaka kot pri cenejšem modelu, torej dvajset strani na minuto, namerili pa smo dobro stran manj. To je počasneje kot pri MF4150. Tudi prvo stran smo čakali malce dlje, konkretno enajst sekund. Optično branje je zelo hitro, med najhitrejšimi pa je tudi kopiranje. Tudi kakovost je podobna kot pri osnovnejšem družinskem modelu, spet lahko pohvalimo dobre, enakomerne prehode. A pri podrobnostih smo naleteli na podobno težavo kot pri tiskalniku podjetja Konica Minolta, modelu PagePro 1390. Tiskalnik nekaterih podrobnosti na naši vektorski sliki preprosto ni natisnil. Preizkusili smo na več računalnikih in v več različicah programa CorelDraw, a brez uspeha.

MF4690 PL deli s cenejšim modelom tudi ceno izpisa, ki ni ravno nizka, 4,1 centa na stran. Za približno 150 evrov več pa dobimo omrežni vmesnik in izgubimo tiskanje na obe strani. Škoda, saj bi lahko za ceno 568 evrov dobili oboje, če bi se le v Canonu strinjali.

Canon iSensys MF4690 PL

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 568,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,1 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitrost optičnega branja.

Proti: Cena izpisa, cena naprave, ni enote za tisk na obe strani.

Dell Laser MFP 1815dn

Računalniški velikan Dell pri nas ni posebej znan po tiskalnikih, čeprav jih imajo v prodajni paleti kar nekaj. Na preizkus smo dobili le eno Dellovo napravo, model Laser MFP 1815dn. S svojo črno plastiko že na videz spominja na druge izdelke tega izdelovalca, denimo namizne računalnike. Zadnji dve črki v imenu nakazujeta na napravo za tisk na obe strani ("duplex") in na omrežni vmesnik (poleg USB seveda). Dell je v napravo vgradil tudi faks in seveda samodejni podajalnik papirja.

Ločljivost tiskanja je zgolj osnovnih 600 × 600 pik na palec, kakovost tiska je kar dobra. Besedilo je dobro, enako velja za podrobnosti, zmotili so nas le rahlo nezvezni prelivi. Hitrost tiska je v nekaterih primerih zelo dobra, bitno in vektorsko sliko je natisnil najhitreje v tem razredu (prvo v devetih, drugo pa v osmih sekundah). Tudi pri kratkem besedilu se je dobro izkazal, pri vsem naštetem pa pride prav tudi čas prvega tiska, ki je le osem sekund. A se je pri daljšem, petdeset strani dolgem dokumentu odrezal le povprečno, to pomeni slabih 25 strani na minuto (namesto nazivnih 27). Na hitrosti optičnega branja in fotokopiranja nismo imeli pripomb.

Laser MFP 1815dn se lahko pohvali predvsem z enoto za tisk na obe strani, nekoliko pa tudi z ugodno ceno, saj velja 560 evrov. V škodo mu je le malce višja cena izpisa, sicer pa gre za res solidno napravo.

Dell Laser MFP 1815dn

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, vzporedni.

Cena: 560,40 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,2 centa.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, www.d-1.si, D-1.

Za: Cena naprave, enota za tisk na obe strani.

Proti: Cena izpisa.

HP LaserJet M1522nf

HPjev prispevek v razredu zmogljivejših črno-belih naprav je model LaserJet M1522nf. Na papirju gre za dokaj povprečno napravo. Premore samodejni podajalnik papirja, nima enote za tisk na obe strani. V HP so dodali tudi faks, USB skrbi za priklop na računalnik, omrežni vmesnik pa v krajevno omrežje. Tiskalna enota ima ločljivost zgolj 600 × 600 pik na palec, optični bralnik pa malo več, 1200 × 1200.

Po podatkih izdelovalca naj bi bila hitrost tiska 24 strani na minuto, izmerili pa smo dobri dve strani manj. Med posameznimi datotekami ni opaznih odstopanj v hitrosti, vse so rahlo nadpovprečne. Prva stran se natisne v solidnih dvanajstih sekundah. Kot počasno se obnese le optično branje, kopiranje pa je še kar hitro. Kakovost je zadovoljiva, prehodi so lepo enakomerni, podrobnosti vidne, besedilo pa ostro in natančno.

Če je z zmogljivostmi v poprečju, pa nedvomno izstopa s ceno. 417 evrov je povsem na spodnjem robu zmogljivejših naprav. Tudi cena posameznega izpisa je še kar dobra, ena črno-bela stran A4 nas bo olajšala za poldrugi cent.

HP LaserJet M1522nf

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 417,43 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,5 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Cena naprave, cena izpisane strani.

Proti: Hitrost optičnega branja.

Konica Minolta Bizhub 163

Bizhub 163 je ena izmed večjih in težjih naprav na preizkusu, saj je tudi edina, s katero lahko tiskamo na velikost papirja A3. To je res masivna naprava, ki tehta 39 kilogramov. Tiska pri nič kaj posebni ločljivosti 600 × 600 pik na palec, enaka je tudi ločljivost optičnega bralnika, s katerim lahko tudi beremo papir velikosti do A3.

Hitrost tiskalnika je razmeroma nizka. Šestnajst strani na minuto doseže le pri nižji ločljivosti 300 pik na palec, pri najvišji je nazivna hitrost le še dvanajst strani na minuto. No, na našem preizkusu sta se ti dve oceni izkazali za zelo konservativni, saj smo izmerili dobrih sedemnajst strani na minuto, a to je še vedno počasno. Prvo stran smo čakali nadpovprečno dolgih šestnajst sekund. Kakovost tiska ni nič posebnega, besedilo je na pričakovani ravni, prehodi so še kar dobri, podrobnosti malo manj.

Naš preizkušeni model je imel le vmesnik USB, a prodajni modeli naj bi imeli tudi omrežnega; ta je pri tiskalniku takega formata že skoraj nuja. Bizhub nima faksa, ne enote za tisk na obe strani, ima pa samodejni podajalnik. Cena naprave je razmeroma visoka glede na zmogljivosti, velja namreč 900 evrov. Je pa zato zelo nizka cena posamezne strani, manj kot en cent! Pravzaprav je to tudi Minoltina strategija pri modelih Bizhub - nekoliko višja cena osnovnega nakupa in zelo nizka cena izpisa.

Konica Minolta Bizhub 163

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni (doplačilo).

Cena: 900 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,9 centa.

Prodaja: Konica Minolta Slovenija, www.konicaminolta.si.

Za: Cena izpisa, tisk, optično branje in kopiranje pri velikosti A3.

Proti: Cena naprave, hitrost izpisa.

Kyocera Mita FS-1016MFP in Kyocera Mita FS-1116MFP

Kyocerina modela FS-1016MFP in FS-1116MFP sta najcenejša tiskalnika tega izdelovalca na našem preizkusu. Edina razlika med njima je dodatek faksa pri številčno večjem in cenovno občutno dražjem modelu. Že na papirju gre za dokaj povprečni napravi, preizkusi pa tega ne ovržejo. Pri FS-1016MFP bo faks le redkokdo pogrešal, manjka pa pri obeh tiskalnikih omrežni vmesnik, ki na takih napravah pride še kako prav. Zaman bomo iskali možnost samodejnega tiska na obe strani, ne moremo pa zgrešiti visoko štrlečega pladnja samodejnega podajalnika za papir.

Obljubljenih šestnajst strani na minuto je razmeroma malo, je pa res, da nismo izmerili odstopanj od tega podatka. Prvo stran dočakamo v razmeroma počasnih 21 sekundah. Tudi hitrost optičnega branja in fotokopiranja nista nič posebnega. Ločljivost tiskalnika je sicer 600 × 600 pik na palec, kakovost je temu primerna. Besedilo in podrobnosti so dobre, pri bitni sliki pa je malo preveč opazen raster. Ločljivost optičnega branja se ustavi pri 1200 × 1200 pikah na palec.

Poglavitna odlika FS-1016MFP je nizka cena, 479 evrov. Dodatek faksa pa preprosto ne odtehta velike podražitve s FS-1016MFP na FS-1116MFP, cena slednjega je namreč 599 evrov. Obe napravi sta v vrhu pri stroških izpisa, ena stran velja cent in pol.

Kyocera Mita FS-1016MFP

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB.

Cena: 479,64 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,5 centa.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Hitrost izpisa, ni omrežnega vmesnika.

Kyocera Mita FS-1116MFP

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 3.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB.

Cena: 599,88 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,5 centa.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Hitrost izpisa, ni omrežnega vmesnika, cena naprave.

Kyocera Mita FS-1118MFP

Korak više od sestrskih naprav FS-1116MFP in FS-1016MFP je večopravilni tiskalnik FS-1118MFP. V primerjavi s cenejšima modeloma je tiskalniški del malo hitrejši, dodali pa so tudi omrežni priključek. Tako kot FS-1116MFP ima naprava dodan faks, seveda pa je na vrhu tudi samodejni podajalnik listov. Pogrešali pa smo dodatek za tisk na obe strani.

Ločljivost tiskalnika je ostala 600 × 600 pik na palec, kakovost je primerljiva z osnovnejšima modeloma. Ločljivost optičnega bralnika pa je celo nižja kot pri zgoraj opisanih napravah, le 600 × 600. Nazivna hitrost je osemnajst strani na minuto, na preizkusu se je izkazal še malo bolje, bliže 19 stranem na minuto. Prvo stran čakamo nič kaj posebnih 15 sekund. Hitrosti optičnega branja in fotokopiranja sta v zlati sredini.

Omrežni priključek in nekoliko višja hitrost tiska pomenita cenovni skok za približno 80 evrov glede na FS-1116MFP, zmogljivejši model velja 680 evrov. Se je pa še malo znižala cena izpisa, ki je pri tem modelu 1,3 centa na stran.

Kyocera Mita FS-1118MFP

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 680,52 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,3 centa.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Hitrost izpisa, cena naprave.

Kyocera Mita KM-1635

KM-1635 je ena izmed večjih preizkušenih naprav, a je v osnovi mišljena kot kopirni stroj. Na preizkušeni napravi smo lahko tiskali (kar je sicer doplačljiv dodatek), a optičnega branja neposredno na računalnik vendarle ne omogoča (pri nekoliko zmogljivejšem KM-1650 lahko za to doplačamo). Izpustili so tudi faks, kot kopirni stroj pa ima seveda samodejni podajalnik za papir. Naprava zmore tiskati in fotokopirati tudi na velikosti do A3. Kot pisarniškemu stroju mu manjka še omrežni vmesnik, saj z doplačilom za tiskalniški del dobimo le USB.

Tiskalni del ima ločljivost 600 × 600, obljubljena hitrost je 16 strani na minuto pri velikosti A4, oziroma pol manj pri A3. Te obljube po naših preizkusih kar držijo. Prvo stran natisne v enajstih sekundah, razmeroma dobro se obnese predvsem pri zahtevnejših datotekah, denimo PFD. Kakovost ni nič posebnega, besedilo je dobro, bitne slike pa malo razočarajo. Predvsem so slabši prehodi, ki so nezvezni, podrobnosti so tudi pod povprečjem.

Sprva smo imeli malo težav pri tisku, saj je gonilnik po privzetem nastavljen na ameriško velikost papirja, t. i. "letter". Tiskalnik je zahteval tudi tak papir, šele ko smo velikost ročno nastavili na A4, je začel tiskati.

Cena naprave z dodanim vmesnikom za tiskanje je razmeroma visoka, 1125 evrov. So pa stroški nizki, saj naj bi tiskalni valj zdržal vse življenjsko obdobje naprave (kar je v računalništvu načeloma pet let), cena izpisa pa je tako izredno nizkega pol centa!

Kyocera Mita KM-1635

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 1.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1125 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,5 centa.

Prodaja: Xenon forte, www.xenon-forte.si.

Za: Cena izpisa.

Proti: Cena naprave, ni optičnega bralnika.

Lexmark X642e

Lexmarkov paradni konj med črno-belimi večopravilnimi tiskalniki je model X642e. Gre za najhitrejši tiskalnik na preizkusu, žal pa tudi za enega izmed najdražjih. Zanimivo oblikovana naprava je zelo visoka, na prednji strani pa se bohoti razmeroma velik (a nizko kontrasten) zaslon LCD, občutljiv za dotik. Naprava ima razmeroma majhen podstavek, a se z višino razširi. Na zgornji strani ima samodejni podajalnik listov, nima pa dodatka za tisk na obe strani. Za komuniciranje z napravo skrbita omrežni vmesnik in vmesnik USB, naprava pa vključuje tudi faks.

Kakovost tiska je le povprečna, vidi se nekaj rastra, pa tudi podrobnosti bi lahko bile boljše. A je besedilo povsem solidno in to je tudi najpomembneje. Ločljivost je sicer 600 × 600 pik na palec, enaka je ločljivost optičnega bralnika. Najbolj izstopajoča lastnost X642e je izjemna hitrost. Po podatkih izdelovalca zmore 43 strani na minuto. To je po naših preizkusih povsem realna vrednost. Razočarani smo bili le nad tiskom prve strani, ki je kar 24 sekund. Tudi hitrost fotokopiranja je na prvem mestu, optično branje pa je tudi med najhitrejšimi.

A silna zmogljivost nikakor ni poceni. Lexmark velja 1483 evrov, za kar lahko dobimo že tudi dva konkurenčna tiskalnika (in smo glede hitrosti dejansko na istem). No, X642e se lahko pohvali tudi s solidno ceno izpisa, le 1,4 centa.

Lexmark X642e

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1483,29 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,4 centa.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si.

Za: Hitrost in cena izpisa, hitrost fotokopiranja.

Proti: Cena naprave.

Nashuatec MP 161SPF

MP 161SPF je v samem vrhu Nashuatecove črno-bele ponudbe za srednje velike pisarne. Kljub temu gre za razmeroma počasno napravo, za katero pri izdelovalcu trdijo, da tiska s hitrostjo 16 strani na minuto. Na preizkusu smo izmerili še pol strani več, a je to kljub vsemu bolj na repu lestvice. Dolgo tudi čakamo na prvo stran, celih 23 sekund. Bolje se odnese optično branje, ki je razmeroma hitro, kopiranje pa je po hitrosti nekje v sredini.

Naprava ima seveda poleg USB tudi omrežni priključek. Samodejni podajalnik je že samoumeven pri tako zmogljivih napravah, zelo dobrodošel pa je dodatek za tisk na obe strani, ki je prej izjema kot pravilo. MP 161SPF je dodan tudi faks.

Kakovost ni nič posebnega, podrobnosti so dobre, prehodi pa malce premalo zvezni, a je kljub temu bitna slika še kar dobra. Ločljivost tiskalnika je 600 × 600 pik na palec, enako velja pri optičnem bralniku. Nashuatecov stroj je s ceno 1199 evrov sicer med dražjimi, a se odkupi z zelo nizko ceno izpisa, le 0,9 centa.

Nashuatec MP 161SPF

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1199 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,9 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena izpisa, dodatek za tisk na obe strani.

Proti: Cena naprave, hitrost izpisa.

Osnovne barvne naprave

HP Color LaserJet CM1015 MFP

HPjev vstopni model med večopravilnimi barvnimi laserskimi napravami smo si prvič ogledali pred slabim letom dni. Takrat smo pohvalili predvsem nizko ceno, saj je bila to dejansko ena izmed najcenejših naprav na trgu. A v kratkem času so se razmere povsem zasukale, tako da se model CM1015 MFP po ceni uvršča nekje v sredino, tam pa že ni več povsem konkurenčen.

Ločljivost tiskalnika je le 600 × 600 pik na palec, kakovost odtisa pa povprečna. Pri črno-belem tisku se opazi malo rastra, a ta ni pretirano moteč. Podrobnosti bi lahko bile malce boljše, tisk črk pa je soliden. Tiskalnik je med počasnejšimi, po besedah HP natisne osem strani na minuto, ne glede na to, ali tiskamo v barvah ali črno-belo. Dolgih 26 sekund smo čakali prvo stran, dejansko izmerjena hitrost je le za odtenek manj od 8 strani na minuto. Hitrost fotokopiranja je pri črno-belem izpisu slaba, a je pri barvnem med najboljšimi, predvsem zaradi uporabe štirih ločenih valjev, po enega na stran. Optični bralnik ločljivosti 1200 × 1200 je najpočasnejši v skupini.

Na žalost je LaserJet CM1015 MFP tudi razmeroma slabo opremljen. Najbolj smo pogrešali samodejni podajalnik listov, manj pa faks. Na dodatek za tiskanje na obe strani lahko kar pozabimo, na računalnik bomo napravo priklopili le prek vmesnika USB.

Nekoč ugodnih 681 evrov danes ni več nič posebnega. Enako velja tudi za ceno posamezne strani, ki pri črno-belem tisku velja 3,1 centa, pri barvnem pa 15,5 centa.

HP Color LaserJet CM1015 MFP

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Cena: 681,95 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,1 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 15,5 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Hitro barvno kopiranje.

Proti: Cena naprave, hitrost in cena izpisa, ni samodejnega podajalnika, ni omrežnega priključka.

Konica Minolta Magicolor 2590MF

Magicolor 2590 MF je ena izmed dveh preizkušenih barvnih večopravilnih naprav pri Konici Minolti, in to zmogljivejša od obeh. Naprava zna tiskati pri strojni ločljivosti 600 × 600 pik na palec, enaka je tudi optična ločljivost branja. Kakovost tiska je dobra, besedilo je ostro in natančno, tudi podrobnosti so dobro vidne. Prehodi so dobri, predvsem enakomerni, barve pa žive, a razmeroma pravilne.

Hitrost tiska je malce nadpovprečna, mi smo izmerili slabih dvajset strani na minuto in to se ujema z nazivno hitrostjo. Barve tiska štirikrat počasneje. Hitrost kopiranja je pri črno-belem dobra, pri barvnem pa malo podpovprečna, medtem ko je optično branje med hitrejšimi. Prvo stran pri črno-belem tisku čakamo 12 sekund.

Magicolor 2590MF ima samodejni podajalnik za branje, nima pa dodatka za tisk na obe strani. Vključen je tudi faks, med priključki pa najdemo tako omrežnega kot USB. Tiskalnik je v svoji skupini med dražjimi, a se odkupi z ugodno ceno izpisa. Pri črno-belem tisku velja ena stran 2,7 centa, pri barvnem pa 8,5 centa.

Konica Minolta Magicolor 2590MF

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 714 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,7 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,5 centa.

Prodaja: Gorenje Point, LikoPris, point.gorenje.si, www.likopris.si.

Za: Cena izpisa, hitrost optičnega branja, omrežni priključek.

Proti: Cena naprave.

Nashuatec SP C222sf

SP C222sf je bil eden izmed zadnjih tiskalnikov, ki je prišel v naš laboratorij, gre pa za dobro opremljeno napravo po sprejemljivi ceni. Zelo dobrodošel je dodatek enote za tisk na obe strani. Samodejni podajalnik je seveda vključen, v Nashuatecu pa so vgradili tudi faks. Prek vmesnika USB se lahko priklopimo na računalnik, omrežni vmesnik pa bo prišel prav za priklop na pisarniška omrežja.

Ločljivost tiska je 600 × 600 pik na palec, optični bralnik pa svoje opravlja pri ločljivosti 1200 × 1200. Kakovost tiska je solidna, le podrobnosti bi lahko bile boljše. Prehodi so dobri in enakomerni, barve žive. Pri črno-belem tisku smo izmerili hitrost 18,5 strani na minuto, medtem ko je nazivna hitrost 20 strani na minuto, tako pri barvnem kot pri črno-belem tisku; tiskalnik je tako malce nadpovprečjem v svojem razredu. 12 sekund je minilo, preden je natisnil prvo stran. Optično branje je zelo hitro, črno-belo kopiranje zaostaja za povprečjem, a je zato barvno kopiranje zelo hitro.

Cena je v zlati sredini skupine osnovnih barvnih večopravilnih naprav, gre pa za solidno opremljen tiskalnik, sploh dobrodošla je možnost tiska na obe strani. Prav pa pride tudi razmeroma hiter tisk barvnih strani, ki je pri nekaterih konkurenčnih tiskalnikih bistveno počasnejši. Cena naprave je 599 evrov, cena črno-belega izpisa 2,6 centa, cena barvnega izpisa pa malce dragih 14,6 centa na stran.

Nashuatec SP C222sf

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 599 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,6 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,6 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Dodatek za tisk na obe strani, omrežni priključek, hitrost barvnega kopiranja.

Proti: Cena barvnega izpisa.

Samsung CLX-2160N in CLX-3160FN

Samsungova barvna dvojčka sta najcenejši barvni napravi na preizkusu. Med seboj se razlikujeta le po dveh podrobnostih. Številčno višji in dražji model 3160 ima faks in samodejni podajalnik, cenejši model 2160 pa ne. Sicer pa imata oba poleg USB tudi omrežni priključek, noben od njiju pa nima enote za tisk na obe strani papirja.

Ločljivost tiska je 1200 × 600 pik na palec, kakovost pa je očitno namenjena bolj domačim uporabnikom. S tem mislimo na malce slabše besedilo, ki ni tako ostro in natančno kot pri večini drugih naprav, a je zato grafika, sploh barvna, zelo všečna. Barve so skoraj preveč žive in to je seveda marsikomu tudi všeč. Prehodi so dobri in enakomerni, le pri črno-belem tisku so prehitro temni.

Hitrost tiska je močno odvisna od tega, ali tiskamo črno-belo (tu pri Samsungu obljubljajo 16 strani na minuto) ali barvno (tu se hitrost zniža na štiri strani na minuto). Pri črno-belem tisku besedila smo zabeležili slabih 14 strani na minuto, prvo stran pa natisneta v 13 sekundah. Optični bralnik je najhitrejši v tem razredu, fotokopiranje pa najpočasnejše.

Samsung je nastopil predvsem z agresivnimi cenami, napravi sta prva in druga najcenejša v razredu. CLX-2160N je odlična izbira za domače uporabnike, CLX-3160FN pa je pisan bolj na kožo manjšim pisarnam. Cena prvega je 430 evrov, faks in samodejni podajalnik pa dvigneta ceno drugega za petdeset evrov, na 480 evrov. Cena izpisa je zadovoljiva, 2,9 centa za črno-belo stran ter 14,3 centa za barvno.

Samsung CLX-2160N

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 430 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,3 centa.

Prodaja: Avtera, Lancom, www.avtera.si. www.lancom.si.

Za: Cena, cena črno-belega izpisa.

Proti: Hitrost tiska, ni samodejnega podajalnika.

Samsung CLX-3160FN

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 480 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,9 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 14,3 centa.

Prodaja: Avtera, Lancom, www.avtera.si. www.lancom.si.

Za: Cena, cena črno-belega izpisa.

Proti: Hitrost tiska.

Zmogljive barvne naprave

Canon MF8180C

Canonov MF8180C smo imeli že na zadnjem velikem preizkusu večopravilnih laserskih naprav, še vedno je naprodaj in še vedno nadvse konkurenčen. Gre za razmeroma veliko in zmogljivo napravo, takrat smo ga označili za pravo zverino. To je namreč najtežja naprava na preizkusu, saj tehta 36 kg. Po hitrosti tiska je na prvem mestu med dražjimi barvnimi napravami, po Canonovih besedah natisne 19 strani na minuto, mi smo izmerili še odtenek več. Prvo stran natisne v 11 sekundah, optično branje je solidno hitro, fotokopiranje pa pod povprečjem.

Ločljivost tiskalnika je 600 × 600, ločljivost branja pa 2400 × 1200. Kakovost tiska ni nič posebnega, nad besedilom nismo imeli pripomb, malce slabše se je izkazal pri bitni sliki. Tiskalnik ima samodejni podajalnik, nima pa enote za tisk na obe strani. V Canonu so dodali tudi faks, pri vmesnikih pa lahko izbiramo med USB in omrežnim vmesnikom.

Žal pa je MF8180C še vedno ena izmed dražjih naprav. Njegova cena, 1143 evrov, bo za marsikatero manjšo pisarno ovira. Tudi cena izpisa bi lahko bila nižja; 3,1 centa na besedilno stran je dražje kot pri marsikaterem cenejšem tekmecu, enako velja tudi pri barvnem izpisu, ki stane 16,4 centa na stran.

Canon MF8180C

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 3.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1143,60 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,1 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 16,4 centa.

Prodaja: partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.php.

Za: Hitrost tiska.

Proti: Cena naprave, cena izpisa.

Epson AcuLaser CX11NF

Epsonov AcuLaser CX11NF je še eden izmed tiskalnikov, ki so že kar nekaj let naprodaj. A kljub starosti se naprava brez težav meri z vsemi novejšimi. Gre za enega izmed hitrejših tiskalnikov, v bistvu kar najhitrejšega med zmogljivejšimi barvnimi napravami. 25 stranem se v praksi skoraj povsem približa. Prvo stran natisne v 12 sekundah, optični bralnik je najhitrejši v skupini, enako velja za črno-belo kopiranje, barvno pa je tudi še kar hitro.

Kakovost tiska je zelo dobra, pri bitni sliki so barve lepe in pravilne, pri vektorski pa se vidi lep in enakomeren prehod. Ločljivost tiskalnika je povprečnih 600 × 600 pik na palec, prav tolikšna je ločljivost optičnega bralnika.

Tiskalnik je tipično opremljen s samodejnim podajalnikom in faksom, od vgrajenih vmesnikov pa imamo na voljo USB in omrežni vmesnik. Manjka le enota za tisk na obe strani. Cenovno je tiskalnik razmeroma drag, izpis pa je najdražji na preizkusu. Barvna stran je 18,6 centa, besedilna pa 3,1 centa.

Epson AcuLaser CX11NF

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1193,17 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,1 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 18,6 centa.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost tiska, hitrost optičnega bralnika.

Proti: Cena naprave, cena izpisa.

HP Color LaserJet 2820 in LaserJet 2840

HPjeva dvojčka smo preizkusili pred kratkim, čeprav sta na trgu že nekaj časa. Dražji model ima še faks, predal za papir (LaserJet 2820 je en od redkih laserskih tiskalnikov brez predala) in bralnik pomnilniških kartic. Tiskalnika sta oba opremljena z omrežnim vmesnikom, seveda pa je na voljo tudi USB. Oba imata tudi samodejni podajalnik, noben od njiju pa ne premore enote za tisk na obe strani.

Pri namestitvi dobimo v računalnik dva gonilnika, enega za barvni tisk in enega za črno-belega. Če, recimo, pri besedilu izberemo barvnega, bosta tiskalnika tiskala obupno počasno, po štiri strani na minuto, to pa je tudi privzeti gonilnik. Pri preklopu na črno-belo naj bi napravi dosegli 16 strani na minuto, realna številka je bliže 14. Tako barvni kot črno-beli tisk sta torej med počasnejšimi. Optični bralnik je povprečno hiter, pri kopiranju pa se spet pozna počasnost tiskalnega dela. Na prvo stran je bilo treba počakati razmeroma dolgih 24 sekund.

Kakovost je na solidni ravni. Barvne slike so ostre, barve pa razmeroma žive; to zna biti marsikomu všeč. Dobri so tudi prehodi, pri katerih skorajda ni rastra. Ločljivost tiska je 600 × 600 pik na palec, ločljivost optičnega bralnika pa 1200 × 1200 pik na palec.

Obe napravi sta nekako v sredini med zmogljivejšimi barvnimi, oba pa sta nekoliko draga. Dražji LaserJet 2840 velja 1072 evrov, cenejši LaserJet 2820 pa 953 evrov. A pri obeh najdemo zmogljivejše in hkrati cenejše konkurente. Cena izpisa ni ne pretirano draga, ne poseben nizka, 2,8 centa bomo odšteli za črno-belo stran, 13 centov pa za barvno.

HP Color LaserJet 2820

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 953,76 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 13 centov.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Kakovosten črno-beli izpis.

Proti: Hitrost in cena izpisa, ni predala za papir.

HP Color LaserJet 2840

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1072,45 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 2,8 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 13 centov.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Kakovosten črno-beli izpis.

Proti: Hitrost in cena izpisa.

HP Color LaserJet CM1017 MFP

Malce zmogljivejši dvojček prej opisanemu modelu CM1015 MFP je Canonov model CM1017 MFP. Gre dejansko za isto napravo, le da je CM1017 MFP dodan še omrežni priključek, bralnik pomnilniških kartic in barvni zaslon LCD. Vse drugo je povsem enako, od hitrosti do kakovosti tiska, tudi ohišja na videz ne ločimo. Vsi ti dodatki pa nas stanejo kar 170 evrov, s tem da je edini res uporaben dodatek omrežni vmesnik, pa še tega lahko nadomestimo na cenejše načine. Žal niso dodali vsaj še samodejnega podajalnika listov pri branju ali pa enote za tisk na obe strani.

Edina vrlina CM1017 MFP je razmeroma hitro barvno kopiranje, vse drugo pa je povsem povprečno, hitrost je med najpočasnejšimi. Tudi optični bralnik je prav pri vseh merjenjih najpočasnejši v skupini.

HP Color LaserJet CM1017 MFP

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 856,09 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 3,1 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 15,5 centa.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Hitro barvno kopiranje.

Proti: Hitrost in cena izpisa, ni samodejnega podajalnika.

Nashuatec C1500sp

Nashuatecov C1500sp je prav poseben stroj. Prvič smo ga preizkusili že pred časom, njegova posebnost pa je to, da zmore barvno tiskati na velikost A3. Ločljivost tiska je 600 × 600 pik na palec, nad kakovostjo izpisa pa smo bili kar razočarani. Preveč je viden raster, barve pa niso najbolj pravilne. Veliko vlogo igra tudi teža papirja, saj zna biti navaden, 80-gramski papir kar premočen. Nashuatec je pri tej napravi namreč uporabil lastno gelasto tehnologijo izpisa in ne gre za klasični "laser". Besedilo je na pričakovani ravni.

Deklarirana hitrost je kar konservativna, po besedah Nashuateca naj bi črno-belo tiskal s hitrostjo 15 strani na minuto, barvno pa le šest strani na minuto. Dejansko stanje pa je še malo slabše, mi smo izmerili hitrost dobrih enajst strani na minuto. Prvo stran izpiše v 13 sekundah, optično branje je razmeroma hitro, kopiranje pa podpovprečno.

Med dodatki najdemo dobrodošlo možnost tiska na obe strani. Seveda je tu tudi samodejni podajalnik, ni pa faksa. Vmesnika sta dva, USB in omrežni.

C1500sp najbolj izstopa po nadvse nizki ceni izpisa. Besedilna stran (A4) velja le 0,6 centa, barvna pa 9,2 centa. Žal pa so tiskalniki formata A3 dragi, stane namreč 1953 evrov.

Nashuatec C1500sp

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1953,60 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 6 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 9,2 centa.

Prodaja: Vibor, www.vibor.si.

Za: Cena izpisa, tisk na obe strani, tisk na velikost A3.

Proti: Cena, hitrost izpisa, kakovost izpisa.

Oki C3530MFP

Oki je imel na tokratnem preizkusu le eno napravo, a je ta zato toliko zmogljivejša. C3530MFP je namreč zmogljiv tiskalnik, namenjen pisarniškim okoljem. Gre za resnično vsestransko napravo, ki se povsod razmeroma dobro izkaže.

Tiskalniški del naj bi tiskal z nazivno hitrostjo 20 črno-belih strani na minuto oziroma 16 barvnih. Do prve številke mu zmanjka približno ena stran. V enajstih sekundah natisne prvo stran in to je sicer najhitreje, vendar pa so zasledovalci le kako sekundo počasnejši. Tudi optično branje in fotokopiranje sta zelo hitra.

Tiskalnik je povsem standardno opremljen. Obvezen je seveda omrežni vmesnik (poleg USB), tudi brez samodejnega podajalnika ne gre. Če bomo želeli tiskati na obe strani, bomo kar sami obračali papir, dodan pa je faks.

Kakovost tiska je še kar solidna. Besedilo je dobro, podrobnosti tudi, le prehodi so malce neenakomerni. Pri bitni sliki so barve zelo žive, dejansko že malo preveč. Nekaterim bo to seveda všeč, vsem pa tudi ne. Ločljivost tiskalnika je 600 × 600 pik na palec.

Tiskalnik niti ni poceni, 1197 evrov sploh ni malo. Je pa zato zelo ugoden barvni izpis, le 8,3 centa, medtem ko je črno-beli 1,7 centa na stran.

Oki C3530MFP

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 1072,45 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,7 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 8,3 centa.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Hitrost izpisa, cena barvnega izpisa.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji