Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2014 | Teme: zvočnik

Močan zvok

Na mobilnih napravah sta dve komponenti, ki sta zaenkrat omejeni zaradi fizične velikosti teh izdelkov. Prva je kamera, ki zaradi fizikalnih omejitev ne bo nikoli dosegla kakovosti večjih naprav, a ji izdelovalci pomagajo s programsko opremo. Druga komponenta so zvočniki.

Zvočniki v mobilnih telefonih, prenosnikih in tablicah se od samega začetka trudijo opraviti delo čim bolje, a jim to še vedno ne uspeva najbolje. Na mobilnih napravah smo tako zaenkrat priča zvočnikom, ki so za prevajanje posnetkov govorjene besede še kar dobri, ko pa skoznje spustimo glasbo, je veselja konec. Zvok, ki ga dobimo, je pločevinast, šibek in ne pozna basov. Za to so večinoma krive fizične lastnosti teh naprav, ki se iz leta v leto tanjšajo in tako onemogočajo vgrajevanje konkretnih zvočnikov. Še prenosniki so zdaj prišli do tako minimalnih mer, da si je težko predstavljati, da bi izdelovalci lahko vgradili vanje kakšne bolj konkretne zvočnike. Le pogled na najnovejše Macbook Aire ali okenske ultra lahke prenosnike, in že nam je jasno, da s temi zvočniki ne bomo dobili močnega zvoka. Moderni prenosniki postajajo počasi pretanki celo za klasičen omrežni vhod, saj ga nekateri modeli nimajo več, drugi pa se trudijo ta vhod narediti tako, da ga lahko stanjšamo, ko v njem ni omrežnega kabla. Nenehno stremenje k vedno lažjim in tanjšim prenosnikom nam omogoča večjo mobilnost, a zaradi nje nedvomno izgubimo na jakosti vgrajenih zvočnikov.

Podobno se dogaja tudi mobilnim telefonom, ki so bili na svojem začetku sicer dosti večji in debelejši, a so se izdelovalci ukvarjali le z zvočnikom v slušalki, saj ni bilo potrebe po dodatnih zvočnikih. Ob prehodu v pametno dobo se je uporaba telefonov konkretno spremenila, saj je mogoče na teh telefonih gledati tudi video posnetke. Ti so z vedno večjimi zasloni postali zelo pomemben del povprečne uporabe teh naprav in nič nenavadnega ni, da si kdo na telefonu ogleda tudi film.

Enako kot za telefone je mogoče reči tudi za tablice, pri katerih izdelovalci prav tako z vsako novo generacijo presenetijo s kakšnim milimetrom v širino manj. Na tablicah so sicer v zadnjem času priča dvema zvočnikoma, ki dostavita stereo zvok, pa čeprav gre še vedno za zelo pločevinasto reprodukcijo. Sicer je na tablicah zvok toliko pomembnejši, saj so nekatere te naprave kupljene zgolj za ogled video gradiva. V dobi, ko so na YouTubu video posnetki, ki imajo konkretne zvočne podlage, ogled teh vsebin s pločevinastim zvokom meji na kriminal.

Zvok

Povezovalni protokol bluetooth je z nami že kar nekaj časa in z njim je mogoče naše naprave povezati z vrsto dodatne elektronike. Izjema niso niti zvočniki in bluetooth različice so na voljo že dolgo. Na začetku so bile to poceni naprave, ki so bile komaj kaj boljše od vgrajenih zvočnikov,  oziroma so bile še slabše. Ponavadi so bili to zvočniki neznanih izdelovalcev, ki so v bolj ali manj lično ohišje zapakirali malo močnejši zvočnik, baterijo in vmesnik bluetooth. To so bile naprave, ki smo jih lahko obesili na ključe in imeli vedno s sabo. Nobena od njih ni pri reprodukciji delala čudežev in življenjska doba poceni vgrajenih baterij je bila kratka.

V zadnjih dveh letih smo priča zvočnikom bolj uveljavljenih znamk, ki skušajo konkretno preseči zmogljivosti vgrajenih komponent za reprodukcijo zvoka. Večina tokrat opisanih zvočnikov je zmožna predvajati močan, uravnotežen zvok, pri katerem so prisotni tako visoki kot nizki toni. Na tem mestu moramo poudariti, da v primeru, da ste do jakosti zvoka skeptični, v kakšni trgovini preverite zmogljivosti teh naprav. Vsi, ki smo jim pokazali delovanje katerega od boljših primerkov in prej še nikoli niso slišali teh naprav, so bili presenečeni nad rezultatom. Ti zvočniki niso le kombinacija poceni zvočnika, baterije in vmesnika bluetooth, temveč je šlo v njihovo izdelavo dosti več truda in dobrih materialov ter komponent. Vse to se sicer pozna v ceni, a bo ta za marsikoga opravičena takoj, ko bo katero od naprav slišal v akciji.

Preden se posvetimo preizkusom, omenimo še to, da so nekateri zvočniki odlična rešitev za poslušanje glasbe v avtomobilu. Tako so idealen nakup za vse, ki imamo starejše avtomobile, ki še nimajo  vhoda AUX in bluetootha. Prav tako ima večina vgrajen mikrofon in jih je mogoče uporabljati tudi za prostoročno telefoniranje.

■ Bayan Audio SoundBook je eden tistih zvočnikov na preizkusu, ki s svojo zunanjo podobo navduši, saj je zgled  dobrega industrijskega oblikovanja, ki mu sledi tudi izbira materialov, iz katerih je narejen. Zvočnik je narejen tako, da ga prekriva pokrovka iz blaga, ki pri uporabi rabi kot stojalo. Narejena je iz debelega materiala, ki daje vedeti, da bo zdržal dolgo in svoje delo opravlja odlično. Bayan je sposoben predvajati glasbo prek bluetootha in vgrajenega sprejemnika FM. Slednji se je ob naši uporabi dobro obnesel in lovil radijske postaje tako kot povprečen prenosni tranzistor.

Sam zvok, ki ga Bayan oddaja, je zelo dober in mu glede na konkurenco manjka nekaj nizkih tonov, a gre kljub temu za odličen primerek bluetoth zvočnika. Nekoliko presenetljiva je le cena, ki s 180 evri terja nekoliko premisleka, saj nekateri konkurenti dostavijo boljši zvok v manjših dimenzijah.

Bayan Audio SoundBook

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: istyle.eu.

Cena: 180 EUR.

✓    Sprejemnik FM, oblikovanje.

✗    Cena.

■ Beats Pill. Izdelki podjetja Beats se ponašajo s samosvojo estetiko in visokimi cenami. Pill se tej tradiciji ne izneveri, saj gre za zanimivo oblikovano napravo, ki daje s ceno vedeti, da gre za izdelek podjetja, ki prodaja 300 evrov vredne slušalke. Izdelava je vrhunska in poleg zvočnika dobimo še ličen etui, ki je v tokratni konkurenci naprav izjema. Kapsula Beats premore tudi vmesnik NFC, ki je zelo dobrodošla funkcionalnost za vse, ki imamo androidne telefone s tem vmesnikom. Tako je mogoče telefon in zvočnik povezati le z dotikom obeh naprav.

Zvok, ki ga Beatsov zvočnik oddaja, je zelo glasen, a nizkih tonov ne pozna, saj v primerjavi z Jamboxom ali Mini Boomom basa praktično ni zaznati. Glede na konkurenco bi bil Pill zanimiv nakup, ko bi bil cenovno ugodnejši, tako pa so na tem preizkusu naprave, ki za dosti manj denarja dostavijo boljši zvok. Že Bayan ima sprejemnik FM, verodostojnejše base in stane 40 evrov manj.

Beats Pill

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: istyle.eu.

Cena: 200 EUR.

✓    Oblikovanje, NFC, etui.

✗    Manjkajo nizki toni, cena.

■ BOSE SoundLink Mini se s svojim zvokom uvršča na vrh konkurence, saj je slišati nekoliko bolje kot Bayan, Logitech in Jambox. Gre za majhno naravo, ki je lično oblikovana, a bi ji težko rekli zelo prenosna. Predvsem je dokaj težka, v primerjavi s konkurenti tehta tudi do dvakrat več. Prav tako pri prenosnosti ne pomaga oblika, saj ima preveč ostrih robov in nekako daje občutek, da je bolj namenjena rabi doma. Tako jo prestavljamo po domu in ne nosimo s seboj, saj si je težko predstavljati, da jo bomo dali v torbo prenosnika. Prav tako je zvočniku priložena polnilna postaja, v katero ga položimo, ko ga hočemo polniti. Bose je tudi eden redkih zvočnikov, ki nimajo  mikrofona in ga tako ni mogoče uporabljati za opravljanje prostoročnih klicev. Glede na zvok cena 200 evrov ni pretirana, a se je treba zavedati, da gre za najmanj prenosen zvočnik med vsemi na tokratnem preizkusu.

BOSE SoundLink Mini

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: istyle.eu.

Cena: 200 EUR.

✓    Zvok, izdelava.

✗    Ni najbolj prenosen, ni mikrofona.

■ Hidden Radio. Zvočnik Hidden Radio je začel svoje življenje kot projekt Kickstarter, za katerega so snovalci potrebovali 125 tisoč dolarjev in jih na koncu kampanje zbrali 900 tisoč. Gre za zvočnik, ki ga pokriva kupola, gumbi in vhodi pa niso vidni. So na spodnji stranici zvočnika, ki ga odkrijemo tako, da zgornjo kupolo »odvijačimo« in odkrijemo zvočnik. Sistem se dobro obnese in daje občutek trdoživosti. Hidden Radio premore sprejemnik FM. Postaje iščemo z dvema majhnima gumboma na dnu. Postaje je zvočnik lovil slabše kot Bayan, a to je bilo pričakovati, saj gre za dosti manjšo napravo.  

Hidden Radio tako nekoliko razočara z zvokom, ki ni na ravni najboljših zvočnikov na preizkusu. Glede na razmeroma nizko ceno je to še vedno zanimiva naprava, a s tem zvočnikom ne dobimo tako bogatega zvoka, kot ga je zmožna konkurenca.

Hidden Radio

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: istyle.eu.

Cena: 70 EUR.

✓    Oblika. Cena.

✗    Zvok bi lahko bil močnejši.

■ Jawbone Jambox Mini. Prvi Jambox je bil tisti bluetooth zvočnik, ki je to kategorijo naprav naredil privlačno. Jawbone je podjetje, ki veliko da na industrijsko oblikovanje in to se njihovim izdelkom pozna, saj bi težko rekli karkoli drugega, kot da so lepi. Na tokratnem preizkusu smo imeli različico Mini, ki je najnovejši Jambox in nadaljuje tradicijo odličnega zvoka v majhni napravi. Pri Jawbonu se zelo trudijo s celotno izkušnjo, saj je Jamboxe užitek le prižigati in ugašati. Zvoki, ki jih spušča zvočnik, so odlično narejeni in niso nadležni kot pri konkurenci, ki pozna takšno ali drugačno piskanje. Jamboxu bi težko očitali prenosljivost, saj gre za lahko napravo, a jo glede na oblikovanje težko položimo na kakšno površino, saj sta na dnu le dve gumijasti zaplati, ki zagotavljata oprijem. Ta manjša pomanjkljivost bo motila le tiste, ki bi radi ta zvočnik uporabljali v avtomobilu.

Jawbone Jambox Mini

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: istyle.eu.

Cena: 170 EUR.

✓    Oblikovanje, zvok.

✗    Cena, stabilnost med vožnjo.

■ LC-POWER LC-SP360 Vibro. Vibro je narejen tako, da za delovanje potrebuje ravno površino, saj ob pomoči spodnje plošče v površino pošilja vibracije. Tako vsako površino spremeni v zvočnik in dostavi zvok. Vibro svoje delo opravi povprečno, kajti ne glede na površino dobimo dokaj pločevinast zvok in po naših izkušnjah je bilo podobno z večino tako imenovanih vibracijskih zvončkov. Zaradi narave delovanja teh naprav je omejena tudi prenosnost in glede na kakovost zvoka Vibro hitro izpade iz konkurence.  Glede na ceno gre pohvaliti izdelavo, saj je narejen iz dobrih materialov, ki pa ne nadoknadijo slabe reprodukcije zvoka.

LC-POWER LC-SP360 Vibro

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: pcplus.si.

Cena: 40 EUR.

✓    Izdelava, cena.

✗    Zvok.

■ Phillips BT100. Prvi Phillipsov zvočnik na preizkusu je BT100, ki stane 30 evrov in je najcenejši v tokratni konkurenci. Za ta denar ne gre pričakovati enakega zvoka kot pri dražjih modelih, a smo oba Phillipsa uvrstili v konkurenco prav zaradi nizke cene. Na začetku članka omenjeni zvočniki anonimnih izdelovalcev, ki so za čim nižjo ceno združili zvočnik, baterijo in vmesnik bluetooth, so še vedno na voljo. Phillips je ta recept vzel in ga naredil kar se da dobro za čim nižjo ceno. Rezultat tega truda je BT100, ki svoje delo opravlja dobro. Za 30 EUR dobimo zvočnik, ki oddaja boljši zvok kot vgrajeni zvočniki prenosnih naprav, a je razlika razmeroma majhna. Glede na tablice in telefone je BT100 korak naprej, ob zvočnikih prenosnih računalnikov pa raven ni dosti višja.

BT100 tako ne konkurira Jamboxu in Mini Boomu, a je v primerjavi s poceni kitajskimi zvočniki dosti bolj smotrn nakup.

Phillips BT100

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 30 EUR.

✓    Cena.

✗    Zvok ni močan.

■ Phillips BT2500. Drugi Phillipsov zvočnik na preizkusu je tako kot cenejši brat všečne oblike in majhnih mer. Narejen je iz dobre plastike in ima v kotu velik vrtljiv gumb za uravnavanje glasnosti, ki je prava osvežitev glede na preostale zvočnike, ki se bolj ali manj zanašajo na gumbe na pritisk.

BT2500 razočara z zvokom, ki je še slabši od cenejšega BT100 in še vedno daleč za težkokategorniki na tem preizkusu. Tudi cena 50 evrov je v tej luči pretirana, saj je BT100 20 evrov cenejši, pa kljub temu dostavi za odtenek boljši zvok. BT2500 bi bil glede na oblikovanje in prijazno obliko za prenašanje lahko dobra izbira, a ga izda podpovprečen zvok, ki ga ponavadi najdemo v poceni napravah neznanih izdelovalcev.

Phillips BT2500

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 50 EUR.

✓    Oblika.

✗    Zvok.

■ Logitech UE Mini Boom. Zvok, ki ga je zmožen proizvesti Mini Boom, je impresiven, odlikujejo ga predvsem nizki toni, ki jih na tokratnem preizkusu prekaša le še dvakrat dražji Bose Soundlink Mini. Prav tako navduši izdelava, saj so stranske stranice narejene iz enega kosa trde gume, ki omogoča dober oprijem na vseh površinah in dobrodošlo odpornost proti padcem in praskam. Mini Boom je plod podjetja Ulitamte Ears, ki ga je Logitech kupil pred leti in blagovno znamko UE lepo pelje naprej. Glede na Jambox ima UE nekoliko manj uravnotežen zvok, a ga prekaša z nizkimi toni. Tako kot večina zvočnikov ima Mini Boom še vhod AUX in je eden redkih, ki poznajo NFC. Naš primerek smo kupili v Ameriki in ga prinesli s seboj in stal nas je 70 evrov. Cena pri nas se bo najverjetneje vrtela okoli 100 evrov, a to je glede na zmogljivosti te naprave malo.

Logitech UE Mini Boom

Bluetooth zvočnik.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 70 EUR (prinešen iz ZDA).

✓    Nizki toni, izdelava.

✗    Malce neuravnotežen zvok.

Kaj torej izbrati?

Med vsemi preizkušenimi zvočniki so najbolj izstopali Jambox Mini, UE Mini Boom in Bayan Audio SoundBook. Izbira kateregakoli od teh treh zvočnikov ne bo udarec mimo, glede na ceno in zmogljivosti pa nas je najbolj prepričal Logitechov Mini Boom.  

Video

O zvočnikih smo posneli tudi videoprispevek, ki si ga lahko ogledate na naslovu www.monitor.si/zvocniki

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji