Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: David Vidmar | Monitor April 2011 | Teme: android

Močan procesor in nič več

Te dni se nikakor ne moremo pritoževati nad pomanjkanjem novic o vedno novih tabličnih računalnikih. Slasten kolač, ki ga Apple trenutno skoraj ekskluzivno reže samo zase, je preveč mamljiv za izdelovalce z vsega sveta. Med bolj prodorne sodi tudi ViewSonic, njihovo tablico ViewPad 10s smo si ogledali tokrat.

Ob prvem stiku smo imeli velika pričakovanja. Gre za najboljšo tablico te znamke in ni dvoma, da so se pri prvih modelih česa naučili. Najbolj ponosni so na srce, tablico namreč poganja sodoben, hiter in zmogljiv procesor NVidia Tegra 250. V brošurah najbolj poudarjajo, da tablica zmore predvajati posnetke v polni visoki ločljivosti 1080p na zunanjem prikazovalniku, ki ga priključimo prek vmesnika HDMI. Prav tako so ponosni na to, da ima tablica vmesnik USB in režo za pomnilniške kartice SD. Na tablico so tako ponosni, da v primerjalni tabeli, kjer so jo primerjali s kraljem tablic - iPadom, tega preseže prav vseh kategorijah. Zares?

Navdušenje nad obljubljeno močjo tablice je kar hitro splahnelo, ko smo tablico prvič pognali. Poganja jo namreč Googlov Android različice 2.2, torej Froyo, za tega pa tudi sam Google že dolgo trdi, da enostavno ni primeren za tablične računalnike, temveč le za telefone. In res je, Android v tej različici deluje raztegnjeno in nategnjeno, nekatere zadeve, recimo odklep zaslona, ko moramo potegniti s prstom navzgor, so enostavno nenaravne. ViewSonic se je resda nekoliko potrudil in malenkost prilagodil vmesnik z dodatnimi gumbi v vrstici stanja na gornjem delu zaslona, vendar prilagoditev nikakor ne reši vseh nerodnosti navigacije. Samsung je na tablici Tab to opravil veliko bolje.

Naslednje razočaranje je sledilo, ko smo spoznali, da zavoljo varčevanja pri ceni na napravi ni nobenih Googlov aplikacij, ki smo jih tako vajeni s telefonov. Torej ni Gmaila, Calendarja, Google Talka, YouTuba in drugih priljubljenih aplikacij. Prav tako ni na voljo Android Marketa, to pa naredi operacijski sistem bistveno manj privlačen. Res, na voljo je alternativna tržnica AndroidPit, a vsebuje le nekaj tisoč aplikacij, kar pomeni, da je bistveno manj založena in dodelana kot Googlova matična tržnica. V njej enostavno ne bomo našli manj priljubljenih, pa zato nič manj zanimivih in uporabnih aplikacij. Tako ni nam uspelo najti nobene od slovenskih aplikacij in še marsičesa. Ker je brskanje po spletu na tablici razmeroma udobno, bi pomislili, da bo morda zablestela kot vmesnik do priljubljenih družabnih omrežij. Žal spet naletimo na oviro - vgrajena tržnica ne vsebuje niti uradnih aplikacij Twitter in Facebook.

Razočaranje je tudi vgrajena kamera, ki zmore posneti podpovprečno sliko v vseh svetlobnih razmerah. Če 1,3 megapike zadoščajo za solidno sliko na majhnem zaslonu telefona, je takšna slika ne 10-palčnem zaslonu videti kaj klavrno. Prav tako smo bili razočarani nad trdim delom uporabniškega vmesnika. Tipki za vrnitev na namizje in za vrnitev na prejšnji zaslon sta nerodno postavljeni na gornjem delu tablice in ju je v temi in na pamet kar težko najti. Ko tablico začnemo obračati, postane to še težje, ker pa je med njima še zatikajoč se zaklop vrtenja zaslona, od udobne uporabe ne ostane nič več. Tudi samo delovanje gumbov je nedodelano. Nismo našli enostavnega načina, kako tablico spraviti v spanje brez klikanja po menujih, zgodilo se nam je tudi, da je nismo mogli zbuditi. Pomagalo je šele bolj ali manj naključno pritiskanje gumbov, ki pa je povzročilo vnovičen zagon in ne bujenja naprave.

Predvajanje videa v nižjih ločljivostih deluje dobro. Ko smo hoteli preizkusiti posnetke polne visoke ločljivosti, pa smo pričakovano naleteli na težavo, da datotek MKV tablica ne prepozna in ne zna predvajati. Ko smo preizkusili predvajanje posnetka v formatih MP4 ali MOV, je teklo gladko in brez težav. Le podpore podnapisov ne pričakujte. Za kaj takega bo treba pobrskati po tržnici. Ah, saj res - na voljo je le oskubljena različica. Preizkusili smo tudi tako opevani priklop na večji zaslon in ugotovili, da žal tudi tu stvari ne delujejo, kot bi morale. Slika je resda prikazana v polni visoki ločljivosti, vendar je prikazana slika le raztegnjena in še ta je porezana.

Za konec smo doživeli še en hladen tuš. Eno izmed področij, kjer so tablice res zelo uporabne, je pri navigaciji. Celo nekatere letalske družbe jih že uporabljajo kot osebne prikazovalnike zemljevidov, a ViewSonic ViewPad 10s nima vgrajenega sprejemnika GPS. Torej, ne samo, da na njem ni nameščena aplikacija Google Maps in da je ne morete enostavno namestiti s tržnice. Tudi če vam to uspe opraviti na manj legalen in eleganten način, bo praktično neuporabna, ker ni tipala, ki je danes vgrajeno v vsak pameten telefon in še dobršen del "navadnih".

Za konec smo se podali na nekoliko manj resen preizkus in s prej omenjene neuradne tržnice namestiti igrico Angry Birds. Po vseh razočaranjih smo bili prijetno presenečeni, da je tokrat šlo vse kot po maslu. Ko smo po nekajurnem udrihanju po prašičih le strnili vtise o tablici, pa smo vendarle sklenili, da ViewSonic ni dobro opravil svojega dela in da bo za resno konkurenco iPadu treba kaj več kot le na papirju močnejši procesor, razširitvena reža in izhod HDMI.

ViewSonic ViewPad 10s

Tablični računalnik.

Izdeluje: ViewSonic, www.viewsonic.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 379 EUR.

Za: Odzivnost, cena.

Proti: Nepopoln in neprimeren operacijski sistem, manjkajo aplikacije Google, manjka Market, slabo predvajanje na zunanjih zaslonih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji