Objavljeno: 2.3.2009 12:40 | Avtor: Miran Varga | Monitor Marec 2009

Mobilnosti ne damo

Sodeč po gneči na barcelonskem sejmišču, na katerem je sredi februarja potekal kongres in sejem Mobile World Congress z letnico 2009, je jasno, da so mobilne telekomunikacije ena najbolj vročih panog ta hip. Izdelovalci mobilne opreme in mobilni operaterji nas bodo tudi letos znova skušali prepričati, da je njihova "roba" daleč najboljša ...

V času ohlajanja gospodarstev se je večina gospodarskih panog zatekla k varčevalnim ukrepom. Toda telekomunikacije, še posebej mobilna telefonija, se ne dajo. Operaterji so namreč prepričani, da lahko z novimi vlaganji v tehnologijo in storitve svojim strankam, domačim ali poslovnim, ustvarijo večje prihranke in koristi, s katerimi bi dosegli njihovo lojalnost in stalno porabo. Največja vaba za uporabnike pa so, jasno, novi privlačni mobilniki.

i-mate - na vse odporni in pametni mobilnik z doživljenjsko garancijo

Novosti pri velikanih

LG, ki je v preteklem letu po količini prodanih mobilnikov postal tretji največji izdelovalec mobilnikov na svetu, nadaljuje svoj pohod. Že čez mesec dni bo naprodaj njegov najnovejši "pametnjakovič", imenovan LG Arena, ki bo skoraj v celoti pokrit z zaslonom, občutljivim za dotik, ločljivosti 800 x 600 pik. Največja novost omenjenega modela pa se skriva v uporabniškem vmesniku, ki je sestavljen iz vrteče se kocke, katere stranice predstavljajo interaktivne menuje. Ti so presenetljivo intuitivni in uporabniku omogočajo hiter dostop do želenih funkcij, vse skupaj pa je ob uporabi 3D učinkov videti zelo lepo. Vabijo tudi zmožnosti mobilne televizije (DVB-H), kodirnikov DivX Technologies, Dolby zvočnega zapisa ...

LG stavi na nov uporabniški vmesnik - uporabnike že navajajo na vrtenje kock

Pri Motoroli prav velikih novosti ni bilo zaslutiti, se pa podjetje ukvarja z vsemi vrstami implementacij mobilnih tehnologij, poudarek je predvsem na prenosu podatkov in tehnologiji WiMax, med mobilniki pa so uporabnike prepričevali, da je Zine pravi glasbeni stroj. Odkar so v ZDA izgubili primat na področju prodaje mobilnikov, jim gre očitno le še navzdol.

Nokia je prepričana, da je naslednji pravi pristop pri prepričevanju uporabnikov za zamenjavo mobilnikov ponudba modelov, ki obvladajo e-pošto. Nokiina nova poštarja sta tako E75 in E55, ki predstavljata zanimivo alternativo drugim poštno usmerjenim mobilnikom. Finci so tudi osvežili svojo serijo mobilnikov Navigator, ki je zdaj bogatejša za model Nokio 6710 Navigator, in pokazali Ovi Store: prvo trgovino za vsebine in aplikacije na svetu, ki omogoča personaliziranje vsebin glede na uporabnikove družabne povezave in njegovo lokacijo, skratka, finskega izdelovalca skrbi monetarizacija storitev in rešitev, ki so jih razvili v zadnjih letih.

Znana imena iz sveta mobilne industrije so beležila velik obisk

Pri družbi RIM se kakopak vse vrti okoli pametnih poštarjev z imenom BlackBerry. V kratkem tudi na slovensko trg prihaja naslednik modela Curve, ki bo slišal na ime Javelin, v praksi pa bo to shujšani model Bold, ki bo poleg kompaktnejših mer in nižje teže znal prav vse, kar zna Bold, le brez podpore za UMTS bo.

Samsung je svojo mobilno ofenzivo preklopil na zeleno in predstavil pametni mobilnik Blue Earth. Ta ima hrbtno stran opremljeno s sončnimi celicami, ki po zagotovilih inženirjev proizvedejo dovolj energije za brezhibno delovanje aparata pri nezahtevnih uporabnikih, uporabnik se mora le navaditi, da tega po opravljenem klicu ali uporabi drugih možnosti pravilno obrne, da začne mobilnik zbirati potrebno energijo. Za vsak primer ima Blue Earth še vedno vgrajeno tudi klasično baterijo, če bi želeli aparat, ki je narejen iz recikliranih materialov, mučiti dlje časa. Med novostmi je bilo opaziti še novo modele Omnio HD (zajema video v HD-ločljivosti), Utra Touch ter nekaj glasbeno usmerjenih modelov.

Texas Instruments stavi na 3D vsebine

Sony Ericsson je pripravil še en tanki Walkman. W995 je lahek glasbeno usmerjeni mobilnik s kovinskim ohišjem kakovostne obdelave, v družino Walkmanov pa dodaja še zmogljivejšo podporo video vsebinam. Sony Ericsson veliko stavi tudi na svojo spletno skupnost, Xperia X1 pa ima v delu naslednika. Šušlja se o aparatu z 12 milijoni točk in drugih priboljških.

Večino novosti bomo seveda med letom tudi preizkusili, saj bodo naslednji meseci s stališča sodobnih mobilnikov zelo zanimivi.

Omrežja in tehnologije

Operaterji vsi v en glas zatrjujejo, da recesija ne bo bistveno znižala zneskov, ki jih za mobilnike in mobilne storitve zapravimo uporabniki. Celo nasprotno, nekatera področja, denimo mobilni internet v navezi s storitvami, ki bodo zahtevale prepustnejša omrežja (4G je že na vidiku) bodo v prihodnje rasli s trištevilčnimi odstotnimi točkami. Cisco v svoji petletni napovedi predvideva kar 66-kratno rast globalnega mobilnega prometa. Pretočne hitrosti, ki se bodo sprva dvignile proti 20 Mbps, kasneje pa celo podvojile, bodo uporabnikom omogočale ogled večje količine mobilnih videoposnetkov in dostop do različnih mobilnih širokopasovnih storitev. Že v Barceloni so bile na ogled tehnologije, ki omogočajo prenos visoko ločljivega videa (1080p) prek mobilnih omrežij, seveda stisnjenega z algoritmi H.264. Podjetje On2 Technologies je že predstavilo zmogljiva nizkoporabna čipovja za mobilnike, ki za kodiranje in odkodiranje signalov 1080p zahtevajo vsega 250 MHz takt sredice. Podobne rešitve je bilo videti tudi pri gigantu Texas Instruments, kjer so veliko pozornosti namenjali tudi prikazu 3D video vsebin. Ob vsem tem se zdi zajem in prikaz 16-megatočkovnih posnetkov JPEG mala malica ...

Seveda področja mobilnih telekomunikacij ne spregledajo niti giganti iz računalniškega sveta. V Microsoftu že pridno razkazujejo številna partnerstva (na področju pametnih mobilnikov so pod svoje okrilje pridobili izdelovalca LG Electronics) in naprave, ki uporabljajo operacijski sistem Windows Mobile 6.5, ki bo imel verjetno precej kratko življenjsko dobo, saj se tudi v Redmondu zavedajo pomena magičnega števila 7. Med ponudniki pretežno strojnih rešitev ni bilo moč spregledati Nvidie, ki se že lep čas spogleduje z vse manjšimi napravami. Za mobilnike so morali še nadalje skrčiti in olajšati platformo Ion in so na MWC predstavljali mobilni sistemski nabor Tegra 600.

Prihaja univerzalni polnilec!

Daleč največji dosežek, ki ga je združenje GSMA doseglo v zadnjih letih, je nedvomno tik pred kongresom doseženi dogovor o univerzalnem polnilcu za mobilne naprave. Ta bo temeljil na vmesniku Micro USB in bo do leta 2012 vključen v večino mobilnikov. Zavezo je v začetku podpisalo 14 največjih svetovnih izdelovalcev mobilnikov in operaterjev, zato gre pričakovati, da bo v praksi obveljala še veliko prej, kot ji narekujejo dogovorjeni urniki.

Navigacija za vsakogar

Čipovje, ki mobilnikom omogoča sporazumevanje s sateliti in z ustreznim programjem vodi uporabnika, je očitno precej poceni, saj vse več izdelovalcev ponuja modele s funkcionalnostjo GPS. Tudi operaterji so precej prepričani, da smo ljudje nagnjeni k napakam in da orientacija ni naša svetla plat, saj si le tako lahko razlagamo obsežno ponudbo navigacijskih storitev. Na tem področju vlada velik boj, zato gre pričakovati, da se bo v prihodnosti obdržalo le nekaj ponudnikov kartografije, ki bodo razdeljeni po pripadnosti posameznim operaterjem.

Iskanje novih uporabnikov

Število uporabnikov mobilnih telefonov je v razvitih državah že doseglo svoje meje, zato se tako operaterji kot tudi izdelovalci že ozirajo po novih trgih. Invazija v države v razvoju je v polnem teku, kaj kmalu pridejo na vrsto tudi države tretjega sveta. Ob tem seveda operaterji in izdelovalci niso pozabili na zrele trge. Tam bodo predvsem prvi boj za kupce bili z vedno novimi storitvami, ki bodo iz naših žepov skušale izvabiti sleherni evrski cent, drugi pa so očitno našli še eno tržno nišo - starejše ljudi. Prav starostniki naj bi v naslednjih letih prispevali lep odstotek novih uporabnikov, njim namenjene aparate pa odlikujejo velike tipke, velike pisave na zaslonu mobilnika ter posebne funkcije, kot so izvlečni papirnati imenik (!), gumb za klic v sili in podobne rešitve. Poudarek je seveda na preprostosti rabe, na katero velika večina trendovskih mobilnikov pozablja.

Emporia - mobilnik za starejše

Kako v prihodnje?

Med napovedmi bodočih trendov je veliko pozornosti vzbudila raziskava podjetja Tellabs, ki je pripravilo napovedi uporabe mobilnih storitev za trenutne neuporabnike v prihodnjih dveh letih. Poročilo je postreglo s podatki za Evropo in ZDA. Med najbolj dojemljivimi uporabniki mobilnih storitev naj bi bili Italijani, najbolj zadržani pa so Nemci.

 Vir: Tellabs, 2009.

Izdelovalci mobilnikov so s svojimi škatlicami že dodobra zasitili zemeljsko oblo, a s svojim početjem ne nameravajo odnehati prav hitro, vsaj dotlej ne, dokler bodo imeli na voljo države v razvoju. V razvitem svetu že načrtujejo zmanjšan tempo menjav mobilnikov, saj naj bi uporabniki svoje digitalne pomočnike zdaj obdržali dlje časa - nekako do poteka garancijskega roka, ki je pri večini mobilnih telefonov postavljen na 12 mesecev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji