Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Miran Varga | Monitor Oktober 2012 | Teme: grafične kartice, nvidia

Mobilno ni nujno podhranjeno

Danes prenosni računalniki po prodaji že prehitevajo namizne računalnike, zato je prav, da preverimo, kako se vanje vgrajeni procesorji odrežejo pri zahtevnejših opravilih. Ne nazadnje napredni uporabniki tudi od prenosnikov kdaj pa kdaj zahtevajo, da napnejo vse mišice in naloge opravijo kar se da hitro. Praktični preizkus kaže, da procesorji v prenosnikih pridelajo še največ hitrostnega zaostanka prav zaradi nižjih delovnih frekvenc.

Naj že takoj na začetku pojasnimo, da gre preizkus procesorjev v prenosnih računalnikih jemati z nekoliko zadržka. Zakaj? Predvsem zato, ker sestave prenosnikov med seboj niso enake in na same zmogljivosti prenosnika vplivajo številni dejavniki in vgrajene komponente. A ker so si te med posameznimi konkurenti znotraj istega cenovnega razreda vsaj podobne, naj bo, saj dokaj nazorno prikazujejo, kaj lahko od prenosnika določenega cenovnega razreda (in strojne zasnove) pričakujemo.

Preizkus procesorjev, vgrajenih v prenosne računalnike, bodo cenili predvsem uporabniki, ki od prenosnih računalnikov zahtevajo hitro obdelavo podatkov. Sodobni prenosniki namreč tudi z manj zmogljivimi procesorji (izjema so le najmanj zmogljivi) ponujajo praktično enako uporabniško izkušnjo pri brskanju po spletu, delu s pisarniškimi dokumenti ali predvajanju avdio in video vsebin. Zmogljiv procesor pa pride do izraza predvsem pri matematično zahtevnih opravilih, kot so različna (de)kodiranja podatkov, delo z obsežnimi zbirkami podatkov in aplikacijami, ki za tekoče delovanje potrebujejo večjo procesorsko moč.

Intel Core i3, i5 in i7

Intel ima na trgu procesorjev za prenosne računalnike podobno prevlado kot na trgu namiznih rešitev. Zato ne čudi, da so tudi prenosni računalniki na našem preizkusu opremljeni predvsem z Intelovimi procesorji, ki so na voljo v vseh tržnih segmentih. Od najmanj zmogljivih Atomov do zgledno zmogljivih Core i7. Seveda večino prenosnikov prodajo prav v srednjem segmentu ponudbe, kjer prevladujejo procesorji Intel Core i3 in i5. Ti so pravzaprav zelo podobni namiznim različicam, najopaznejša razlika je rezanje delovne napetosti in delovnih frekvenc. A nič ne de, še vedno so to procesorji, ki so v zmogljivejših različicah podobno zmogljivi kot namizni brati, v šibkejših pa nekoliko počasnejši.

Intel Core i3-2367M

Za: Nizka poraba energije.

Proti: Povprečna grafična rešitev.

Intel Core i3-2367M

Omenjeni procesor za prenosne računalnike je Intel predstavil konec lanskega leta, že letos pa je precej pogosta izbira pri izdelovalcih računalnikov, ki sestavljajo vstopne modele v srednjem razredu. Procesor Intel Core i3-2367M je bil v našem primeru vgrajen v prenosnik HP Envy 4 in podprt s 4 GB delovnega pomnilnika. Kljub razmeroma nizkemu taktu 1,4 GHz se dvojedrni procesor pri vsakdanjih opravilih zelo dobro obnese, saj se izkaže z odzivnostjo, ki spremlja tudi dražje modele te družine procesorjev. Ključna podatka se v tem primeru zdita 4-nitnost in 3 MB hitrega predpomnilnika. Da frekvenca, ki ne doseže niti poldrugega gigahertza, ni vsemogočna, hitro pokažejo zahtevnejše aplikacije, kjer si procesor za opravljanje nalog vzame nekaj več časa. Hitrost dela v programih je odvisna tudi od njih samih oziroma njihove podpore naboru ukazov, ki jih premore procesor. Obdelava video vsebin je kljub razmeroma nizkemu delovnemu taktu še kar hitra, za to sta zaslužna tako nabor ukazov AVX kot tudi tehnologija Intel Quick Sync Video. Škoda le, ker procesor ne podpira tehnologije Turbo Boost, ki bi mu ob obremenitvah kratkotrajno zvišala frekvenco delovanja. Te dobrote so pač pridržane le za dražje procesorje za prenosnike.

Kot je pričakovati v sodobnih procesorjih, vgrajenih v prenosne računalnike, so tudi naloge grafične obdelave podatkov zaupane procesorski sredici. V Intel Core i3-2367M je vgrajena grafična rešitev Intel HD Graphics 3000, ki sodi nekako v sredino ponudbe tega izdelovalca. Svoje delo opravlja dobro, vendarle pa to velja predvsem za pisarniška opravila in predvajanje vsebin. A igre grafično sredico kljub njeni sposobnosti prilagajanja delovnega takta obremenitvi (med 350 in 1000 MHz) še vedno spravijo na kolena. Vsi, ki bi se radi s prenosnikom še igrali, poiščite model, v katerega je poleg omenjenega procesorja vgrajena tudi grafična rešitev iz tabora AMD ali Nvidia.

Ena od odlik procesorja Intel Core i3-2367M je varčnost. Toplotna ovojnica je postavljena pri vsega 17 W, dejanska poraba pa je večino časa še pod to vrednostjo, kar blagodejno vpliva na avtonomijo baterije s tem procesorjem opremljenih prenosnikov. Končna ocena: precej dober procesor za povprečno zahtevnega uporabnika, kdor želi še kaj več, pa naj seže globlje v žep.

Intel Core i5-3210M

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Za: Zmogljivosti.

Proti: Povprečna grafična rešitev.

Intel Core i5-3317U

Za: Zmogljivosti glede na obremenitev, nizka poraba energije.

Proti: Nič.

Intel Core i5-3317U

Naslednji na vrsti za preizkus je bil edini ultra nizkonapetostni procesor na tokratnem preizkusu. Generacija procesorjev Ivy Bridge prinaša še boljši izkoristek, saj je procesor i5 kljub nizki toplotni ovojnici (vsega 17 W maksimalne porabe) presneto zmogljiv. Dvoje jeder ob nezahtevni rabi deluje s precej nizkim taktom do 1,7 GHz, čim procesorju naložimo matematično intenzivno nalogo, pa se takt po zaslugi tehnologije Turbo Boost 2 zviša na zglednih 2,6 GHz. Prav zato se je procesor tako na sintetičnih kot tudi na praktičnih preizkusih zelo dobro odrezal. Precej je prekašal model Core i3. Še več, celo hodil je v zelje zmogljivejšim (in dražjim) modelom.

Procesor poleg dobrih zmogljivosti skrbi tudi za zelo dobro avtonomijo prenosnikov, v katere je vgrajen, uporabnikom pa ni treba sklepati kompromisov glede zmogljivosti in trajanja baterije. Ker cenovno ti prenosniki sodijo nekako v višji srednji razred, nimamo nobenih zadržkov, da bi v kategoriji procesorjev nagrado zlati Monitor podelili prav temu modelu.

Kot se za zadnjo generacijo procesorja spodobi, ima vgrajeno grafično rešitev Intel HD Graphics 4000, ki je opazno zmogljivejša od predhodnice, za nameček pa zna procesorju grafično srce pomagati tudi pri matematičnih izračunih - seveda le pri programih, ki podpirajo tak način dela.

Intel Core i5-3210M

Za: Zmogljivosti.

Proti: Poraba.

Intel Core i5-3210M

Opis procesorjev opravljamo abecedno, zato se Core i5-3210M znajde v zlati sredini. Gre za klasični mobilni procesor, ki ne gre v skrajnost - niti z nizko napetostjo, niti z delovnimi frekvencami. Slednjim sicer ne moremo očitati prav nič, saj procesor ob klicih operacijskega sistema po kar največ zmogljivostih osnovni delovni takt 2,5 GHz dvigne na 3,1 GHz in z lahkoto opravi z zadanimi nalogami.

Z zadanimi nalogami je opravil brez obotavljanja in prepričani smo, da sodobni procesorji Core i5 ponujajo dovolj zmogljivosti, da bodo kos tudi zahtevnejšim uporabnikom. Ker so pogosto vgrajeni v prenosnike, ki imajo poleg v procesor integrirane grafike še namensko grafično rešitev, so primerni tudi za igričarje. Kljub dobrim zmogljivostim se poraba ne more primerjati z nizkonapetostnimi modeli, a to je tudi edina kritika, ki jo lahko izrečemo na račun tega procesorja. Še vedno pa velja za zelo posrečeno izbiro, če poganja prenosnik, ki vam je padel v oči.

Intel Core i5-3320M

Izdeluje: Intel, www.intel.com.

Za: Zmogljivosti.

Proti: Poraba.

Intel Core i5-3320M

O procesorju Core i5-3320M ne bomo veliko pisali. Je le za odtenek (pogosto nekako od 5 do 7 odstotkov) zmogljivejši od modela Core i5-3210M, in to predvsem zaradi malenkostno višjih delovnih taktov. Poraba energije je skoraj enaka, za procesor pa velja enaka ocena kot za malce šibkejšega brata. Predstavlja zlato sredino in soliden nakup.

Intel Core i7-2630M

Za: Zmogljivosti.

Proti: Nič.

Intel Core i7-2630M

Uporabniki, ki si v prenosnem računalniku omislijo čistokrven štirijedrni procesor, navadno vedo, za kaj ga bodo potrebovali. Za poganjanje zahtevnih aplikacij. In prav tu Intel Core i7-2630M ne razočara, saj se je okitil z nazivom najzmogljivejšega mobilnega procesorja na tokratnem preizkusu. Poraba energije je s 30 do 45 W nekoliko visoka, a opravljeno delo pač zahteva sorazmeren delež porabljenih mAh. Rezultati v zahtevnejših aplikacijah govorijo o tem, da se procesor zlahka postavi ob bok zmogljivejšim namiznim modelom procesorjev, še posebej impresivna je 8-nitnost procesorja, ki pride do izraza pri zahtevnejših nalogah obdelave videa in stiskanja podatkov. Če bi ta procesor primerjali s podobno zmogljivimi namiznimi procesorji, lahko ugotovimo, da za enako delo porabi okoli 30 do 40 odstotkov manj energije in se tudi manj segreva. Model Core i7-2630M bomo sicer našli vgrajen v prenosnike z večjimi zasloni (15- ali 17-palčne), katerih namen je, da so elegantna zamenjava za namizne računalnike. Kot taki pa ne bodo prav pogosto dlje časa stran od električne vtičnice ... Končna ocena je na dlani: štirijedrni mobilni procesorji so zelo impresivni čipi. A ker niso prav poceni, si jih navadno privoščijo le uporabniki, ki so jim prenosniki orodje ali delovni pripomoček za služenje denarja. Upravičeno.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji