Objavljeno: 26.3.2019 | Avtor: Boris Šavc | Monitor April 2019

Mobilne zavarovalnice

Po pregledu aplikacij slovenskih trgovin smo tokrat preverili, kaj so nam na mobilnem področju pripravile zavarovalnice. Pametni telefoni so namreč nadvse primerni, da skrajšajo pot stranke do zavarovalne police ali zastopnika. Tehnologijo so razvijalci od zavarovalnice do zavarovalnice drugače zaposlili. Kako se pristopi razlikujejo, si oglejmo v naslednjih vrsticah.

Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica Triglav se ponaša s sodobno aplikacijo, ki predstavlja hiter dostop do večine informacij in njihovih storitev.

Največja slovenska zavarovalnica se je v mobilni svet pognala najodločneje. Po skromnejših in ločenih začetkih je ustvarila aplikacijo i.Triglav, ki predstavlja združeno pot do informacij in njihovih storitev. Z njo lahko upravljamo svoje zavarovalne police, popuste, ugodnosti, preverimo stanje sredstev in odkupno vrednost po posamezni polici, njeno ciljno stanje ter stanje privarčevanih sredstev življenjskih zavarovanj. Aplikacija omogoča tudi celoten pregled plačil zavarovalnih premij in zavarovalnih pogojev, skratka ogromno stvari, za katere je bilo treba v preteklosti obiskati poslovalnico ali poklicati zastopnika. Za zaščito podatkov je poskrbljeno s številčno kodo ali z branjem prstnega odtisa oziroma roženice.

Dodatna aplikacija Zavarovalnice Triglav DRAJV, ki varno vožnjo nagradi z zajetnim popustom, je povzročila pravo manijo med slovenskimi vozniki.

Ko beseda teče o Zavarovalnici Triglav, ne moremo mimo norije, ki jo je povzročila njihova mobilna aplikacija Drajv. Gre za zanimiv programski izdelek, ki prek telefona sledi naši vožnji. Če smo varen voznik, vozimo po omejitvah, ne zaviramo sunkovito ter ne polagamo ovinkov, bomo na koncu vožnje nagrajeni z ugodno oceno, s katero je mogoče v enem letu pridobiti do 25 odstotkov popusta na avtomobilsko zavarovanje. Aplikacija je lep primer, kako z dobro izvedeno idejo izkoristiti tehnološke možnosti pametnega telefona in učvrstiti lastno blagovno znamko na nevsiljiv način.

Generali zavarovalnica

Moj Generali je solidna mobilna aplikacija, ki na zaslon dostavi natanko tisto, kar od nje pričakujemo.

Aplikacija Generali zavarovalnice je tipičen poslovni izdelek, kjer ne manjkajo seznami poslovalnic in telefonskih številk, vpis zavarovalne police, priklic asistence in pomoči na cesti, prijava škode, hramba dokumentov in še kaj bi se našlo. Aplikacijo Moj Generali razvijalci redno nadgrajujejo in jo opremljajo z dodatnimi tehnologijami, ki strežejo uporabniku. Tako je seznamu poslovalnic dodan Googlov zemljevid, ki strankam kaže pot do njih, telefonske številke so povezane s privzeto klicno aplikacijo, klik na elektronski naslov odpre poštni odjemalec in podobno. Edina resnejša graja poleg manka domišljije v podobi dodatnih zmožnosti leti na ažurne in aktualne novice, ki so bile v času našega testiranja bolj redke in precej stare.

GRAWE zavarovalnica

GRAWE zavarovalnica ima na mobilnih tržnicah program, ki ji ne more biti v ponos.

Po inovativnem pristopu in spodobni mobilni predstavnici smo bili nad programom zavarovalnice GRAWE negativno presenečeni. GRAWE je aplikacija zastarelega videza, ki ponuja prijavo premoženjske škode, iskanje najbližjih poslovalnic, cenilnih mest in pooblaščenih servisov. Med bolj uporabnimi je informativni izračun za nezgodno zavarovanje, ki nam lahko prinese poseben 35-odstotni popust pri sklenitvi. Skromna ponudba programa se zaključi z nagradno igro, ki trenutno mami z robotskim sesalnikom. Primerjaje zmožnosti, ki jih ponujajo tekmeci, smo nad trenutnim stanjem programa GRAWE razočarani.

Merkur zavarovalnica

Merkur ni običajna zavarovalniška aplikacija, temveč po besedah ustvarjalcev mobilni kažipot k zdravemu življenju.

Merkur zavarovalnica je pri snovanju lastne mobilne aplikacije ubrala doslej neviden pristop. Aplikacija Merkur s tekmeci ne tekmuje z navajanjem ponudbe, s krajšanjem poti do zavarovalne police ali z elektronskim prijavljanjem škode, temveč želi konkurenco premagati z željo po zdravem življenjskem slogu uporabnikov. Ob pomoči partnerjev so pripravili pestro paleto ponudb in popustov na področju športa, fitnesa, velnesa in na splošno zdravega preživljanja prostega časa. Imetnikom aplikacije ponujajo tudi posebno obravnavo pri rezervacijah hotelov, ki so del njihovega programa zvestobe.

Adriatic Slovenica, zavarovalna družba

Adriatic ponuja osamljeno aplikacijo ASfalt, ki temelji na prikazu razmer na slovenskih cestah.

Podobno skromni so pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, kjer želijo z mobilnim programom ASfalt prispevati predvsem k varnejši vožnji ter boljši pretočnosti prometa na slovenskih cestah. V ta namen njihova aplikacija, ki temelji na prikazovanju informacij o razmerah na cesti v Sloveniji, uporabniku omogoča, da v vsakem trenutku preveri informacije o načrtovani poti in se izogne zastojem zaradi prometnih nesreč, okvarjenih vozil, del na cestišču ali neugodnih vremenskih razmer. Poleg pomoči na cestah zna program tako v Sloveniji kot v tujini poiskati parkiran avto. Če ima uporabnik vklopljen prenos podatkov, zadostuje, da voznik pred odhodom označi lokacijo parkiranega vozila, in nato kasneje avto brez težav najde. Ko se znajde v težavah zaradi okvare vozila, prometne nesreče ali samo zagate, kot so, na primer, izgubljeni ključ, mu aplikacija ASfalt omogoča hiter klic Avto asistence AS tudi iz tujine. Za večjo varnost voznikov je zavarovalnica novi aplikaciji dodala še koristne napotke, kako ravnati v primeru prometne nesreče in okvare vozila, kako postopati ob težavah v tujini in podobno. Pri Adriaticu obljubljajo, da bodo aplikacijo na podlagi predlogov dopolnili vsaj dvakrat letno.

Zavarovalnica Sava

Zavarovalnica Sava aplikacije za končnega uporabnika na mobilnih tržnicah nima.

Kot zadnjo omenimo še zavarovalnico Sava, ki prave mobilne aplikacije niti nima. Na mobilnih tržnicah sicer najdemo programe za izračun zavarovalne premije, podpis dokumentov in nalaganje slik, a so programski izdelki namenjeni zgolj zaposlenim z ustreznim uporabniškim imenom in geslom. Če sodimo po videzu obstoječih programov, ki že nekaj časa niso bili prenovljeni, so za odsotnost pravega izdelka, namenjenega strankam, krivi razvijalci, ki jih v podjetju mogoče primanjkuje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji