Objavljeno: 28.10.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2014 | Teme: mobilna aplikacija

Mobilne aplikacije v spletnem brskalniku

Brskalnik Chrome je tako razširljiv, da so v Googlu iz njega razvili cel operacijski sistem. Slednjemu so poleg številnih dodatkov in aplikacij razvijalci nedavno dodali zmožnost poganjanja mobilnih aplikacij iz operacijskega sistema Android. Začetna bera programov je skromna in hkrati omejena na naprave s sistemom Chrome OS. Zakaj ne bi nabora androidnih aplikacij razširili sami in odpravili omejitev, ki izloča druge uporabnike Googlovega spletnega brskalnika?

S pripomočkom ARChon lahko na namizju zaganjamo tudi programe, ki jih na tržnici Google Play ni več. Zgled je nadvse priljubljena igra Flappy Bird.

S pripomočkom ARChon lahko na namizju zaganjamo tudi programe, ki jih na tržnici Google Play ni več. Zgled je nadvse priljubljena igra Flappy Bird.

Vtičniki in aplikacije so nedvomno najprivlačnejši del sodobnega spletnega brskalnika. V primeru Googlovega brskalnika Chrome je bera najrazličnejših dodatkov tako dobra, da skoraj ni več opravila, ki ga ne bi mogli izvesti znotraj spletnega odjemalca. Majhno področje delovnih nalog, ki jim Chrome še ni kos, želijo v spletnem gigantu rešiti s podporo aplikacijam, pisanim za mobilni operacijski sistem Chrome. V času, ko čakamo na pravo podporo, so spretni hekerji že izdelali program, ki nam omogoča brskalniško poganjanje številnih izdelkov z Androida.

Tehnologija, ki magijo omogoča, je vgrajena v sam spletni brskalnik Chrome. Imenuje se ARC oziroma App Runtime for Chrome. Programska oprema deluje podobno kot ART na telefonih in tablicah, zato programerjem ni treba posegati v že napisane izdelke, da bi jih prilagodili namiznemu okolju. Žal je ARC spisan z operacijskim sistemom Chrome OS v mislih, zato v brskalniku privzeto ne deluje. Heker z imenom Vladikoff je na podlagi uradnega ARCja izdelal orodje ARChon Custom Runtime, ki deluje v spletnem brskalniku Chrome na operacijskih sistemih Windows, Mac in Linux.

Programe, pisane za operacijski sistem Android, lahko brskalniku Chrome prilagodimo tudi sami. Uporabimo orodje Chrome OS APK Tool.

Programe, pisane za operacijski sistem Android, lahko brskalniku Chrome prilagodimo tudi sami. Uporabimo orodje Chrome OS APK Tool.

ARChon

Pripomoček ARChon prenesemo z naslova https://bitbucket.org/vladikoff/archon/get/v1.0.zip in ga razširimo na krajevni disk. V naslednjem koraku zaženemo brskalnik Chrome in v možnostih izberemo Orodja/Razširitve (Menu/Tools/Extensions). S kljukico v kvadratku desno zgoraj omogočimo Način za razvijalce (Developer mode), kar nam razširi nabor zmožnosti z izbiro Naloži odpakirano razširitev (Load unpacked extension). Brskalnik usmerimo na imenik, kamor smo razširili iz spleta preneseni pripomoček. Po uspešni namestitvi morebitno opozorilo, ki se ob namestitvi prikaže, spregledamo, pripomoček v ozadju ždi in čaka na našo naslednjo akcijo.

Pripravljeni smo na namestitev programskih izdelkov, pisanih za mobilni operacijski sistem Android. Žal nameščanje ni tako preprosto kot izbiranje programov na tržnici Google Play. Reši nas živahna spletna skupnost, ki marljivo preizkuša, kateri programski izdelki s pripomočkom ARChon delujejo. Tako informacijo kot povezavo do paketa najdemo na primer na naslovu https://docs.google.com/spreadsheets/d/1iIbxaftAu_ho5rv9fUlXSLTzwU6MbKOldsWXyrYiyo8/htmlview?usp=sharing&sle=true

Prilagojene aplikacije je seveda moč najti tudi drugje, za vse pa velja, da niso povsem legalne. Uporaba APKjev brezplačnih aplikacij je sprejemljiva, kraja plačljivih programov pa je povsem druga pesem. Kakorkoli že, ko želeni (in prilagojeni) izdelek dobimo, ga razširimo na krajevni disk ter ponovimo postopek namestitve pripomočka ARChon, pod Orodja/Razširitve (Menu/Tools/Extensions) poiščemo možnost Naloži odpakirano razširitev (Load unpacked extension) in prek nje izberemo imenik z razširjenim APKjem. Androidni program ali igra se namesti z napakami, ki jih zopet mirne duše spregledamo. Obenem se na seznamu aplikacij prikaže nova ikona.

Pretvarjanje paketov APK se izvaja znotraj ukazne vrstice. Vse skupaj je videti precej bolj strašno, kot je v resnici.

Pretvarjanje paketov APK se izvaja znotraj ukazne vrstice. Vse skupaj je videti precej bolj strašno, kot je v resnici.

Sam svoj mojster

Prilagojenih aplikacij, ki s pripomočkom ARChon rade volje sodelujejo, je že precej. Če katera manjka, pa bi si jo kljub temu želeli videti na namizju, srečo poskusimo sami. Najprej s telefona prenesemo APK želenega programa. Najpripravnejše orodje za tako početje je brezplačni  brskalnik ASTRO File Manager with Cloud. V njem pod orodji Tools poiščemo App Mgr. Med nameščenimi aplikacijami izberemo želeno in jo varnostno kopiramo z možnostjo Backup. Z novo ustvarjenega imenika Backups jo prenesemo v računalnik.

V naslednjem koraku v spletu poiščemo orodje Chrome OS APK Tools, ki samodejno pretvori izbrani paket za zagon v (navideznem) operacijskem sistemu Chrome OS. Dobimo ga na naslovu http://nodejs.org/download/. V okolju Windows namestimo paket MSI in v ukazni vrstici zaženemo ukaz npm install chromeos-apk -g. Ukazno vrstico usmerimo na imenik z APKjem želenega, doslej nepodprtega programa in zaženemo direktivo chromeos-apk IME APKja. Ukaz nam ustvari imenik z ustreznimi datotekami. Ponovimo postopek Orodja/Razširitve (Menu/Tools/Extensions) z možnostjo Naloži odpakirano razširitev (Load unpacked extension) in preizkusimo androidni program.

Vse aplikacije bržkone ne bodo delovale, a trud se vsekakor izplača. Ločnica med namiznim in mobilnim Googlovim sistemom je vsak dan tanjša, sami pa poskrbimo, da se dvojcu uspešno pridruži tudi brskalnik Chrome.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji