Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Miran Varga | Monitor September 2013 | Teme: brezžično, usmerjevalnik

Mobilna širokopasovna alternativa

Ne le podjetja, tudi domači uporabniki od svojega ponudnika dostopa do interneta pričakujemo (če ne kar zahtevamo) stalno povezljivost s svetovnim spletom. In tako kot v marsikateri pisarni ali podjetju delo kar zastane, če se pretrga internetna povezava, se tudi v domačem okolju narišejo številni dolgi obrazi. Da se na bakrene parice in koaksialne kable (pa tudi optične povezave) ne moremo absolutno zanesti, nas spomni praktično vsako večje neurje. Zagrizeni kiberščaki si takrat pomagamo z mobilnim dostopom do interneta. Kaj pa, če bi kar presedlali nanj?

Mobilna omrežja operaterji stalno nadgrajujejo, zato so v zadnjih letih postala resnično širokopasovna in lahko ponudijo bolj ali manj zanimivo alternativo za dostop do interneta. So namreč vse hitrejša in vedno bolj zanesljiva. Edina težava v očeh razvajenih uporabnikov utegnejo biti omejitve glede količine prenesenih podatkov oziroma drastičen upad hitrosti ob zapolnitvi podatkovnih kvot.

Nič ne de, povprečni uporabniki, ki predvsem deskajo po spletu in visijo v družabnih omrežjih, berejo elektronsko pošto in si občasno ogledajo kak video posnetek ali odigrajo nekaj uric spletnih iger, bodo še vedno dobro postreženi. Še toliko bolj bi to lahko veljalo za manj zahtevna poslovna okolja. Mobilna omrežja četrte generacije, pri nas znana predvsem po opevani kratici LTE, prinašajo znaten kakovostni preskok v uporabniški izkušnji. Njihove hitrosti so, vsaj v večjih urbanih središčih, že primerljive zmogljivostim fizičnih vodnikov ali jih celo presegajo. A za kakovostno internetno izkušnjo je pomembna predvsem odzivnost, ki je prejšnje mobilne tehnologije za prenos podatkov preprosto niso imele.

Fritzev nastavitveni vmesnik

Fritzev nastavitveni vmesnik

Očitno so to dozorevanje mobilnih omrežij že prepoznali tudi nekateri ponudniki telekomunikacijske opreme. Nemško podjetje AVM, znano predvsem po svojih vsestransko navdihnjenih in zmogljivih usmerjevalnikih, je med prvimi ponudilo usmerjevalnik, ki se zna povezati v mobilna omrežja LTE. Naprava FRITZ!Box 6840 LTE je potemtakem zanimiva alternativa uveljavljeni telekomunikacijski opremi manjših pisarn in podjetij. Kot rečeno, se povezuje v mobilna omrežja LTE, dostop do interneta pa nato naprej deli prek žične (4-gigabitna vrata) ali brezžične povezave. Brezžični vmesnik deluje po standardu 802.11n, pohvalno pa obvlada kar dva frekvenčna pasova (2,4 in 5 GHz) in pozna varčni način delovanja (ko je nanj priklopljenih manj ali nič naprav, deluje z zmanjšano močjo). Da je naprava namenjena predvsem poslovni rabi, dokazuje funkcija vzpostavitve brezžičnega omrežja za goste/obiskovalce podjetja, ki je ločeno od prometa drugih uporabnikov.

FRITZ!Box 6840 LTE nas je v praksi prepričal. Na lokaciji v prestolnici smo se v omrežje LTE povezali s hitrostma 73/25 Mbit/s (dol/gor) in več dni uporabljali različne naprave, povezane prek žične in brezžične povezave (računalniki, tablice, telefoni in celo televizor). Brez težav ali prekinitev.

Ne prav nizko ceno, usmerjevalnik stane slabe tri evrske stotake, želi naprava upravičiti z redko videno kombinacijo telekomunikacijskih in večpredstavnih sposobnosti. Tako je v usmerjevalnik vgrajena pravcata telefonska centrala DECT, ki podpira do šest brezvrvičnih digitalnih telefonov in enega analognega. Dejstvo, da lahko klice opravljajo le trije uporabniki hkrati, za manjša poslovna okolja ne bi smela biti pretirana omejitev. Razveseljujeta še telefonski sistem s telefonskimi tajnicami (nastavimo lahko do pet predalov) ter funkcionalnost sprejemanja in pošiljanja faksirnih sporočil. Naprava zna tako shranjene klice kot faksirna sporočila poslati na elektronski naslov uporabnika.

Na vrata USB na usmerjevalniku lahko priklopimo bodisi tiskalnik bodisi USB pomnilniško napravo in ju delimo z drugimi uporabniki v omrežju. Če nanj, denimo, priklopimo disk USB, lahko usmerjevalnik prevzame tudi funkcijo medijskega strežnika. Preizkušeni FRITZ!Box se izkaže tudi na področju večpredstavnosti, saj lahko z njegovo pomočjo delimo fotografije, glasbo in filme, še več, do njih lahko pridemo celo prek aplikacije na mobilnih napravah. Naprava se lahko obnaša tudi kot datotečni strežnik FTP.

FRITZ!Box 6840 LTE je znanilec nove generacije hibridnih naprav. Trenutno se zdi edina ovira na poti tem napravam cena prenosa podatkov v mobilnih omrežjih, za »prometno« manj zahtevna poslovna okolja pa so lahko že danes praktična rešitev. Vsi drugi si jih morebiti lahko omislijo kot »varovalko« ob izpadu fizične povezave.

AVM FRITZ!Box 6840 LTE

Brezžični usmerjevalnik.

Izdeluje: www.avm.de.

Prodaja: Bolje založene trgovine z računalniško opremo.

Cena: 299 EUR.

✓    Brezhibno delovanje, nabor funkcij (telefonska centrala, večpredstavni strežnik, tiskalniški strežnik ...).

✗    Zasoljena cena, dobavljivost v Sloveniji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji