Objavljeno: 29.8.2023 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2023

Miti o Applovem macu - Najboljši programi (samo) za računalnike Mac

Večina programske opreme, ki jo uporabniki nameščamo in uporabljamo, je na voljo za obe največji namizni platformi – Microsoftove Windows in Applov macOS. A uporabniki računalnikov Mac prisegamo tudi na nekatere programe, ki so razviti izključno za Applovo platformo.

Razvijalci te vrste programske opreme se v veliki meri zanašajo na edinstvene lastnosti operacijskega sistema, ki jim daje priložnost za razvoj zmožnosti in načinov rabe, ki jih drugi sistemi ne omogočajo. Ti programi so navadno oblikovani v skladu s svežimi Applovimi smernicami in izjemno velik poudarek dajejo gladki uporabniški izkušnji – brezhibno oblikovanemu in uporabnemu uporabniškemu vmesniku, brezšivni integraciji s strojno opremo, storitvam operacijskega okolja in povezavi z Applovimi oblačnimi storitvami.

Pixelmator Pro

Računalniki Mac so od nekdaj priljubljeni med ustvarjalci, še posebej fotografi in video umetniki. Čeprav podjetje Adobe že desetletja vlada trgu programov za urejanje fotografij in videa, ne manjka podjetij, ki mu z inovativnimi pristopi počasi, a vztrajno kradejo njihove uporabnike. Med taka gotovo sodi tudi litovsko podjetje Pixelmator.

Pixelmator je izpiljen program za retuširanje fotografij, dodajanje efektov, grafike in besedila ter urejevalnik videa z uporabo plasti. Primeren je tako za profesionalno rabo kot rabo za obdelavo amaterskih in domačih posnetkov. Odlikujejo ga veliko možnosti, hitro delovanje in minimalistično oblikovanje. Ena izmed odlik Pixelmatorja Pro je spretna uporaba tehnik strojnega učenja, s katerimi lahko hitro uredimo ali popravimo fotografijo; algoritem lahko, denimo, predlaga način za obrezovanje ali poskusi povečati ločljivost izdelka. Priljubljenost programa Pixelmator Pro lahko pripišemo tudi enostavnosti licenciranja – v nasprotju z največjim tekmecem, Adobom, za uporabo po brezplačnem preizkusnem obdobju ni treba skleniti naročnine, ampak zadostuje enkratno plačilo zmernega zneska.

Pixelmator se izvrstno povezuje z zbirko fotografij Photos, jih ureja nedestruktivno in spremembe sinhronizira med različnimi napravami. Uporabniški vmesnik se novemu uporabniku lahko zdi nenavaden, ker nekoliko odstopa od konkurence in je zelo v skladu z zadnjimi oblikovalskimi smernicami, ki jih lahko opazimo v aplikacijah, priloženih macOS (in iPadOS), vendar se mu hitro privadimo.

Ekipa Pixelmatorja ponuja veliko dokumentacije in nasvetov. Poleg uradnih zapisov in posnetkov mnogi zadovoljni uporabniki prispevajo svoje tečaje, navodila in trike za uporabo tega zmogljivega orodja.

Nekoliko kaosa pri uporabi programa utegne povzročiti zmeda z imeni podobnih programov istega proizvajalca. Avtorji so namreč najprej ustvarili program Pixelmator za macOS. Ta različica ne obstaja več, nasledil jo je Pixelmator Pro. Na voljo sta programa Pixelmator za iphone in ipad, ki sta mobilni različici. V trgovini z aplikacijami za mobilne telefone, tablice in računalnike se skriva še aplikacija Photomator, ki jo izdeluje ista ekipa in je namenjena predvsem fotografom in fotografskim navdušencem, saj omogoča hitro in enostavno urejanje več fotografij hkrati. Tako, zdaj poznate razlike med njimi. ;)

Pixelmator Pro

urejevalnik fotografij in grafik

Razvija: www.pixelmator.com/pro

Cena: Brezplačna preizkusna različica, nato 50 EUR.

+ Mnoge možnosti urejanja in oblikovanja, znosna cena brez naročnine, dokumentacija.

– Strma krivulja učenja, sprva neintuitiven uporabniški vmesnik.

Raycast

Program Raycast smo v seriji o računalnikih Mac v zadnjih mesecih omenili že večkrat, zato je rednim bralcem povsem jasno, da smo njegovi redni uporabniki, saj nas je navdušil in celo zasvojil. Pa začnimo od začetka ...

V macOS boste zaman iskali gumb Start za zagon programov. Seznam vseh nameščenih aplikacij lahko najdete na več načinov – lahko odprete Finder in izberete mapo Applications, lahko si poskusite zapomniti ime programa Launchpad ali gesto na drsni ploščici, da ga prikličete. Obstajajo tudi drugi, še manj priročni načini.

Apple želi, da raje uporabite Spotlight, iskalnik, ki prikličete s kombinacijo tipk ⌘ preslednica. Nato lahko z vpisom ključne besede poiščete aplikacijo, datoteke, odprete spletno stran in še marsikaj. A to ni članek o Spotlightu, ampak o program(čk)u Raycast, ki Spotlight prav v vseh pogledih presega in nadomešča.

Raycast je zelo učinkovit in zmogljiv iskalnik datotek, aplikacij in ukazna vrstica za mnoga opravila.

Takoj po namestitvi priporočamo, da bližnjico ⌘ preslednica namenite za Raycast. Ob zagonu boste bliskovito brskali po nameščenih aplikacijah, uporabljali računalo, pregledovali sistemski koledar in opomnike ter upravljali okna in sistemske nastavitve ter storitve, kot so glasnost, povezane naprave in podobno. V nasprotju s konkurenco ne povsem hkrati, kar pa je veliko bolj pregledno. Raycast ima vgrajen zelo napreden upravljalnik zgodovine odložišča, iskalnik simbolov in znakov emoji, »odstranjevalnik« aplikacij, generator varnih gesel in še marsikaj.

Raycast lahko obogatite z mnogimi razširitvami. Avtorji, na žalost, ne delijo statistike, katere so najbolj priljubljene, a vseeno lahko ugibamo, da so to integracije z razvijalskimi programi in storitvami, upravljalniki in generatorji gesel, Googlovimi storitvami, kot je Translate, s predvajalniki glasbe Spotify ali Music in mnoge druge. Seznam je resnično dolg. Obstoječim in novim uporabnikom priporočamo, da opazujete svojo uporabo računalnika Mac in preverite ali obstaja hitrejši način za opravilo, kot ga omogoči dodatek za Raycast.

Raycast je zelo primeren način komunikacije z roboti umetne inteligence, kot je ChatGPT. Poleg vgrajene funkcionalnosti obstaja kopico dodatkov za to.

Odkar uporabljam Raycast, sem odnamestil nekaj namenskih programov, ki so mi prej omogočali večji produktivnost in učinkovitost pri delu ter uporabi računalnika Mac – ne potrebujem več AppCleanerja za čiščenje za odstranjenimi aplikacijami, Maccyja za zgodovino odložišča ali Rectangla za upravljanje oken.

V zadnjih mesecih je sicer brezplačni Raycast pridobil plačljivo nadgradnjo Pro, katere najbolj mamljiva zmožnost je uporaba storitev umetne inteligence. Uporabniški vmesnik Raycast je kot naročen za hitro izpraševanje digitalnih vsevednežev,a različica Pro je bolj donacija razvijalcem, saj lahko storitve AI namestite tudi v obliki mnogih razširitev. Raycastovo delovanje lahko prilagodite skozi množico nastavitev, za vizualne prilagoditve in sinhronizacijo nastavitev med več napravami Mac pa boste morali vtipkati številko kreditne kartice in se naročiti na različico Pro.

Raycast je že znano vrsto programske opreme dvignil na nepričakovano visoko raven. Naprednejši uporabniki so že pred njim radi posegli po programu Alfred in drugih, a razvijalce konkurenčnih programov meteorski vzpon Raycasta gotovo zelo skrbi.

Čeprav si uporabniki to zelo želimo, Raycasta verjetno nikoli ne bomo mogli uporabljati v okolju Windows ali Linux.

Raycast

zmogljiv in razširljiv zaganjalnik, iskalnik in ukazna vrstica za macOS

Razvija: www.raycast.com

Cena: Brezplačno, različica Pro 8 ali 16 USD na mesec.

+ Enostavna raba, minimalistično oblikovanje, testna integracija, na voljo za vse naprave.

– Veliko bližnjic, ki jih je treba usvojiti, manj naprednih funkcij kot konkurenca.

Things 3

Vsak se na svoj način spopada z izzivom razporejanja svojega časa in različnih nalog. Mnogi polagamo upanje v tehnologijo, da nam bo omogočila enostavno in pregledno upravljanje seznama stvari, ki jih moramo vsakodnevno postoriti, sporočiti ali kupiti, in našega koledarja. Na to temo je bilo napisanih na desetine knjig in na tisoče člankov ter nasvetov. Množica tovrstnih rešitev in nasvetov je verjetno povezana z dejstvom, da ne obstaja rešitev, ki ustreza in ugaja vsem.

Things 3 je eden izmed mnogih programov za upravljanje osebnih nalog in sodi med prve aplikacije, ki so bile na voljo ob splavitvi App Stora leta 2008. Obstaja za vse Applove naprave – od telefonov in računalnikov do tablic in ur. Menda je že na voljo tudi različica za očala Vision Pro.

Za sočasno uporabo na več napravah v nastavitvah aplikacije ne pozabite vklopiti sinhronizacije z oblakom.

Gre za minimalistično oblikovano aplikacijo, ki je vsaj na prvi pogled preprostejša od konkurentov, kot so Todoist, Microsoftov To Do, Any.do in podobni. Po ogledu ali branju navodil in namigov za uporabo boste spoznali, da kljub navidezni enostavnosti skriva mnoge zmožnosti in bližnjice, ki jih lahko postopoma spoznavate in prenašate v rabo za bolj učinkovito delo, življenje in vse, kar je vmes.

Supermoč programčka Things je v njegovi tesni integraciji z operacijski sistemom – poveže se lahko z aplikacijo Reminders in s koledarjem. Na ta način lahko v enem okolju vidimo tudi naloge, ki (še) niso zabeležene na seznamu opravil, in uporabimo privzeto integracijo koledarja in opomnikov z operacijskim sistemov ter z napravami, recimo z uporabo Siri.

Naloge lahko razporedimo v sklope, jim določimo prioriteto, rok in jih razdelimo na podnaloge.

Marsikateri uporabnik bo ocenil, da v Things manjka kakšna napredna funkcionalnost, ki jo konkurenca že ponuja, a odlika programa je ravno preprostost.

Things 3 je plačljiva aplikacija, ampak, k sreči, na staromoden način. To pomeni, da za redno uporabo ne bo treba vsak mesec odšteti nekaj drobiža. Aplikacijo boste kupili le enkrat in jo uporabljali ter nadgrajevali, dokler jo bodo razvijalci podpirali oziroma dokler je ne bodo nadomestili z novo, »veliko« različico.

Things 3

minimalistični upravljalnik nalog za vse Apple naprave

Razvija: culturedcode.com/things

Cena: 10 EUR iphone in Watch, 50 EUR macOS

+ Enostavna raba, minimalistično oblikovanje, testna integracija, na voljo za vse naprave.

– Veliko bližnjic, ki jih je treba usvojiti, manj naprednih funkcij kot konkurenca.

Arc

Arc je novinec in posebnežem med spletnimi brskalniki, ki je v zadnjih mesecih požel precej pozornosti. Brskalnik Arc, ki ga izdeluje podjetje z odločnim imenom The Browser Company, je svež, inovativen in vizualno nenavaden ter zelo drugačen od ostalih brskalnikov. Temelji na pogonu Chromium, ki je srce najbolj uporabljanega brskalnika Chrome in mnogih drugih brskalnikov, kot sta Opera in Edge, zato se ni treba bati, da spletne strani ne bodo delovale, da ne bodo prikazane enako, kot če bi jih odprli v Chromu, ali da boste ostali brez priljubljenih vtičnikov.

Arc ponuja temeljito prenovljeno uporabniško izkušnjo in brskalnik spreminja enega izmed programov, ki jih poganjate, v središče uporabe računalnika – prikazana spletna stran zaseda (skoraj) celoten zaslon, naslovna vrstica in zavihki so premaknjeni ob stran in zasedajo precej manj prostora, kot smo vajeni. Zavihke lahko prerazporejamo v skupine, ustvarimo različna okolja (Spaces), kjer jih lahko zbiramo, brskalnik pa sam poskrbi za arhiviranje zavihkov, ki jih dolgo niste odprli.

Na voljo je kopica inovativnih možnosti, kot so razdelitev brskalnika med dva zavihka, prilagajanje oblikovanja strani z možnostjo Boost, vgrajena beležnici Note in Easel ter odpiranje povezav v simpatično poimenovanem Little Arc načinu, ki omogoča začasen ogled strani v manjšem oknu brez odpiranja novega zavihka.

Verjetno največje odstopanje od znanega načina uporabe in upravljanja brskalnika je Command Bar – grafična ukazna vrstica, ki spominja na Spotlight – Applov iskalnik in zaganjalnik programov, vgrajen v operacijski sistem macOS, ki ga nadgrajujejo in posnemajo mnoga dodatna orodja. Ta omogoča izredno hitro brskanje in z njim povezane operacije, če se le odpovemo uporabi miške! Command Bar prikličemo z uporabo tipk ⌘ L, nato pa preprosto vtikamo naslov spletne strani, zavihka, ime ukaza (in se sproti naučimo bližnjice, da bomo naslednjič še hitrejši in učinkovitejši).

Brskalnik Arc vsekakor ni za vsakogar. A če ste naveličani svojega brskalnika, vas moti, da njegovi razvijalci ne inovirajo več ali pa bi le radi podprli zagonsko podjetje, ki si je za nalogo zadalo spodkopati monopol ene največjih tehnoloških firm, ga lahko brezplačno namestite in začnete uporabljati. Za redno in učinkovito uporabo boste potrebovali nekaj vaje in časa. Spoznali boste tudi, da se brskalnik redno nadgrajuje, spreminja, prilagaja in dobiva nove zmožnosti. Nekatere od teh morebiti poznate iz drugih brskalnikov, marsikatero pa so konkurenčni brskalniki že začeli kopirati (recimo deljenje zaslona v brskalniku Edge). Arc trenutno deluje ekskluzivno na Applovi namizni platformi macOS, razvijalci pa si želijo Arc razviti tudi za Okna in napovedujejo, da utegnemo rezultat njihovega dela tudi kmalu uzreti.

Arc

sodoben, inovativen in drugačen spletni brskalnik z jedrom Chromium

Razvija: www.arc.net

Cena: Brezplačno.

+ Hiter, inovativne zmožnosti.

– Za uspešno rabo je treba spremeniti nekatere navade.

Soulver

Excel gotovo sodi med najuporabnejše programe vseh časov. Njegove možnosti računanja vrednosti v tabelah so resnično mogočne, a mnogi se njegove uporabe iz takšnih in drugačnih razlogov izogibajo. Verjetno je že vsak kdaj želel zapisati enostaven (iz)račun, ki je prezapleten za računalo, uporaba Excela pa se zdi prevelik podvig.

Soulver je program, ki zapolnjuje to vrzel, saj je križanec med beležnico in računalom. Omogoča enostaven zapis spremenljivk, vrednosti in formul, ki se sproti preračunavajo. Izračuni se samodejno shranijo in celo sinhronizirajo v oblak, da jih lahko prikličemo in dopolnjujemo na drugih napravah.

Droben program je izjemno učinkovit način za izdelavo tudi zahtevnejših kalkulacij, pri katerih lahko izkoristimo še možnost samodejnega prenosa zadnji valutnih tečajev, tečajnic delnic in celo napovedi vremena po vsem svetu (sicer ni jasno, zakaj bi bilo zadnje uporabno). Deluje v grafičnem načinu, dodatno pa lahko namestimo različico, ki jo uporabljamo v ukazni vrstici. Soulver se zna povezati tudi s storitvijo Wolframalpha, ki omogoča bolj zapletene izračune, dobro pa je integriran v operacijski sistem macOS, saj ga lahko uporabimo v bližnjicah Shortcuts in prikličemo iz vsakega programa z uporabo menije Services.

Soulver

križanec med beležnico in računalom ali Excelom

Razvija: soulver.app

Cena: Brezplačen preizkus, nato 20 EUR ali v sklopu naročnine Setapp.

+ Enostavna raba.

– Strma krivulja učenja.

Setapp

Nekatere opisane aplikacije so na voljo v paketu, ki jih dobimo z naročnino paketa Setapp (setapp.com). Ta za mesečno naročnino 10 EUR omogoča dostop do več kot 200 skrbno izbranih aplikacij. Med njimi so mnoge, ki smo jih omenili v tem članku ali prejšnjih iz te serije.

Gotovo je to najenostavnejši način za dostop do mnogih koristnih aplikacij, a skupen znesek, ki ga uporabniki Setappa plačajo skozi leta, verjetno presega tistega, ki bi ga porabili, če bi kupili aplikacije, ki jih res potrebujete in zares uporabljate.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji