Objavljeno: 8.3.2005 19:08 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Maj 2003 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Minolta-QMS Magicolor 2300 Desklaser

Minoltin Magicolor 2300 Desklaser je zelo zanimiv barvni model laserskega tiskalnika, predvsem zato, ker je zelo poceni, pa tudi cena izpisa je dokaj ugodna (kasete z barvilom, ki imajo zmogljivost 4500 ali 1500 strani, je mogoče kupiti tudi v kompletu, to pa strošek izpisa zniža za približno 10 odstotkov).

Sicer tiskalnik "pade v oči" zaradi precej nenavadne oblike. Visok je in dokaj škatlast, na eni strani nekako "odrezan". Prav na tem delu je globok večnamenski podajalnik, ki sprejme do največ 260 listov pisarniškega papirja velikosti do A4. Izpisi se z licem navzdol odlagajo na vrhu tiskalnika, odložišče pa sprejme do 200 listov, ravne poti tiskanja nima. Za večje porabnike je na voljo tudi dodaten podajalnik za 500 listov.

Tiskalnik nima lastne enote RIP, tako da za obdelavo podatkov skrbi kar računalnik sam. S tem sicer komunicira prek vzporednega ali USB vmesnika, preizkušeni model pa je bil še dodatno opremljen z omrežnim vmesnikom. Magicolor 2300 Desklaser tiska z zelo nenavadno ločljivostjo 2400 × 600 pik na palec, a je ta zelo visoka in daje dobre rezultate, predvsem kar zadeva podrobnosti izpisov. Te so namreč lepo vidne, pa čeprav vektorski izpis razkriva nekaj napak. Tudi barve odtisa so dokaj dobre, čeprav vidno rastrirane, nekateri zahtevnejši odtenki pa so netočni. Predvsem pa pade v oči, da odtisi tiskalnika niso svetleči, kakor na primer pri večini drugih barvnih modelov. Ali je tak nesvetleč odtis lepši ali ne, je bolj stvar okusa posameznika, mi smo bili z odtisi bolj ali manj zadovoljni (še posebej, če upoštevamo, da gre za tiskalnik GDI nižjega cenovnega razreda). Tudi odtis besedil je dober, črke so ostre in lepo čitljive, napak ob robovih je malo in se vidijo le pri podrobnejšem ogledu. Barvila in valji so pri tem tiskalniku v skupnih kartušah, menjamo jih enostavno in hitro.

Pomnilnik je 32-megabajten, lahko pa ga razširimo še z dodatnimi moduli do največje velikosti 288 megabajtov. Gonilniki so preprosti in grafično lepo izdelani ter tudi lepo pregledni. Kar zadeva hitrost, tiska Minoltin Magicolor 2300 Desklaser solidno hitro. Uradna navedba je 16 črno-belih strani na minuto in štiri barvne, kar je enako kakor pri modelu HP Color Laserjet 2500, a je tega prav na vseh preizkusih premagal. Petnajst strani dolgo besedilo je izpisal v minuti in osmih sekundah, pri tem pa pade v oči, da je za izpis prve strani potreboval le petnajst sekund, kar kaže na kratek čas, ki ga potrebuje, da začne tiskati (vsaj ob uporabi omrežnega vmesnika). Za poslovno poročilo, popestreno z barvnimi grafikoni, je potreboval sekundo več od dveh minut. Zelo hiter pa je bil pri izpisovanju 25 megabajtov velike bitne slike - z njo je opravil v vsega 32 sekundah, le 18 sekund pa se je ukvarjal z izpisovanjem vektorske grafike iz programa Corel Draw. Kakih presežkov Magicolor resda ne ponuja, ponuja pa dobro kakovost po zelo ugodni ceni, in to v barvah, kar ga naredi zelo zanimivega.

Minolta-QMS Magicolor 2300 Desklaser

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 2400 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 16/4 strani na minuto (čb/barvno).

Tehnične lastnosti: 260 listov (večnamenski podajalnik); GDI; 32 MB/288 MB; vzporedni, USB in omrežni vmesnik.

Cena: 259.200 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 5,60 tolarjev (čb), 29,52 tolarjev (barvno).

Prodaja: Minolta Slovenija, (01) 568 05 00, www.minolta.si.

Za: Ugodna cena.

Proti: Nima predala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji