Objavljeno: 28.11.2006 03:38 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor November 2006

Mini grafična evolucija

Vajeni smo že, da ima vsaka družina kartic obsežno število različic, ki se do predstavitve novega rodu neprestano menjajo in posodabljajo, dokler ni morebitni kupec povsem izgubljen v oznakah kartic. nVidia je v skladu s to politiko v družini kartic GeForce 7xxx predstavila dva nova modela.

GeForce 7900GT je pravzaprav zelo nov procesor za grafične kartice, saj ga je nVidia predstavila komaj pred nekaj meseci, ko je nadomestil takrat ne ravno ostareli GeForce 7800GT. Ker konkurenca ne počiva in ker si kupci želijo vedno novih in zmogljivejših modelov, je nVidia zatišje do predstavitve procesorja naslednjega rodu, G80, zapolnila z dvema novima modeloma. GeForce 7950GT je nekoliko zmogljivejša nadgradnja modela 7900GT, 7900GS pa bo zapolnil cenovno in zmogljivostno vrzel med modeloma 7950GT in 7600GT.

Težko bi rekli, da nova procesorja ponujata kaj posebej novega, saj temeljita na enakem jedru z oznako G71 kot druge kartice GeForce 79xx. Gre za procesor, izdelan v 90 nm tehnologiji z 278 milijonov tranzistorjev in 256-bitnim pomnilniškim vodilom. Pri 7900GS deluje jedro s taktom 450 MHz, pomnilnik pa s taktom 660 MHz, medtem ko je takt delovanja pri 7950GT višji: jedro deluje s 550 MHz, pomnilnik pa s 700 MHz. 7900GS ima senčilnik oglišč manj (7 namesto 8) in štiri senčilnike pik manj (20 namesto 24). Pogled v tehnične značilnosti tako razkrije, da je 7950GT navit 7900GT, 7900GS pa deluje z istim taktom delovanja kot 7900GT, le da ima manj senčilnikov. Drugih razlik med omenjenimi procesorji ni.

Pri zmogljivejših grafičnih karticah je že pravilo, da imajo po dva izhoda DVI, ki jima dela družbo še tv izhod. Kartice podpirajo tudi komponentni izhod HDTV (s pretvornikom, ki je pri večini izdelovalcev priložen). Svojo vlogo pri poganjanju videa v visoki ločljivosti opravljajo še bolje s podporo tehnologiji nVidia PureVideo, ki (v navezi s programsko opremo) poskrbi za to, da del bremena dekodiranja videa prevzame grafični procesor in tako razbremeni osrednji procesor v računalniku.

Kartici smo postavili ob bok dve konkurentki: prva je Gigabyte GeForce 7900GT 256 MB, ki jo novinca nadomeščata, druga pa je Sapphire Radeon X1900XT 256 MB. Preverili smo, kako se kartici obneseta pri poganjanju nekaterih bolj priljubljenih iger in testnih programov.

Rezultati meritev zmogljivosti grafičnih kartic.

Izkaže se, da 7950GT v primerjavi s predhodnikom prinese le manjšo pohitritev. Glede na to, da je razlika le v nekoliko višjem taktu delovanja, je to pričakovano. Ker bodo kartice z novim procesorjem v trgovinah stale toliko kot tiste s starim, je izbor kartice z novejšim procesorjem smiseln, nadgradnja s kateregakoli modela kartic 7900 ali 7800 pa ne. 7900GS se odlikuje predvsem po odličnem razmerju med ceno in kakovostjo. Po rezultatih preizkušanja je kartica kar občutno zaostajala za vsemi drugimi preizkušenimi modeli. Omeniti pa velja, da vse omenjene nVidiine kartice podpirajo vezavo dveh kartic prek vmesnika SLI. Z dvema karticama 7900GS bomo tako lahko v prihodnje za razmeroma malo denarja konkurirali zmogljivejšim posameznim karticam. ATIjev X1900XT se je uvrstil za 7950GT, a pred 7900GS. Ker je ATI že pripravil odgovor na najnovejše nVidiine modele, lahko v kratkem tudi pri nas pričakujemo kartice s procesorji X1950, ki bodo po isti ceni ponujale več in tako konkurirale nVidiiim novincem.

Na trgu grafičnih kartic vlada zatišje in izdelovalci razbijajo tišino s predstavitvami novih procesorjev, ki v resnici ponujajo malo novega. Nov resnejši spopad med velikima konkurentoma bo tako prišel na vrsto šele ob predstavitvi naslednjega rodu kartic s procesorji nVidia G80 in ATI R600. Ker predstavitev po besedah izdelovalcev ni več daleč, pa lahko računamo, da gre pri predstavitvi preizkušenih procesorjev za zadnji lepotni popravek pred splovitvijo dejanskih novosti.

nVidia GeForce 7900GS

Kaj: Grafična kartica.

Zahteve: Mesto PCI Express 16x na osnovni plošči.

Izdeluje: nVidia, www.nvidia.com.

Cena: Okrog 200 evrov.

Za: Ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo, podpora SLI.

Proti: Minimalne spremembe v primerjavi s predhodnikom.

nVidia GeForce 7950GT

Kaj: Grafična kartica.

Zahteve: PCI Express 16x mesto na osnovni plošči.

Izdeluje: nVidia, www.nvidia.com.

Cena: Okrog 300 evrov.

Za: Zmogljivost, podpora SLI.

Proti: Minimalne spremembe v primerjavi s predhodnikom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji