Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2014 | Teme: pametni telefon

Mini galaksija 5

Največji androidni izdelovalci zvesto sledijo trendu mini izdaj svojih najmočnejših telefonov. Samsung je bil pri tem med prvimi in s peto galaksijo ni nič drugače, saj smo predvidljivo priča modelu S5 mini.

S5 mini ne razočara, kajti dostavi vse, kar smo od njega pričakovali. Oblikovno gre za pomanjšano različico velikega brata, Galaxy S5. To pomeni, da je hrbtna stranica prekrita z luknjami, ki skušajo malce spominjati na usnje ali vsaj podoben material. Seveda se Samsung ni dal zmotiti in je tako kot velika večina telefonov te znamke tudi letošnji mini bolj ali manj plastičen.

Glede na lanski model so se dvignile skorajda vse strojne postavke, tako da smo priča zaslonu Amoled, ki zdaj premore ločljivost 720 × 1280 in v diagonalo meri 4,5 palca. To je dobra dva palca več kot pri predhodniku, a se v roki ne pozna. Začetni model je opremljen s 16 GB shrambe, kar je dobrodošlo in bi moralo prej ali slej postati del standardne opreme. Moderni mobilni operacijski sistemi so že pred časom prerasli 4 ali 8 GB prostora in reža za kartice mikro SD takega stanja ne opraviči.

Procesor je napredoval na štiri jedra, ki računajo pri 1,4 GHz in podatke mečejo v 1,5 GB pomnilnika. Ta je ostal glede na lanski model enako velik, glede na počasno rast količine pomnilnika v mobilnih napravah 1,5 GB pa ni skopo odmerjen. Vse skupaj še vedno žene Android, ki je seveda oblečen v Samsungovo preobleko TouchWiz in ta je najbrž največji krivec za občasno zatikanje. Resda ne gre za tako huda zatikanja, kot smo jih poznali pred letom ali dvema, a če lahko starejši Nexusi neoblečeni Android ženejo dosti bolj tekoče, je težava več kot očitno v TouchWizu.

Mimogrede, različica Mini je od polnokrvne „espetke“ podedovala tudi vodotesnost (do 30 minut na globini do 1 m), kar bo marsikomu prišlo prav.

Največja težava zadnje serije Samsungovih galaksij je oblikovanje, ki je bilo pri modelu S3 dosti bolj všečno. Peta iteracija skuša v naprave vnesti bolj odrasel oziroma poslovni videz, a ji ne uspeva najbolje in telefoni so videti nekoliko manj vpadljivi. Prav vsi drugi večji androidni izdelovalci so na trg poslali bolj všečne telefone in če S5 mini postavimo ob bok Xperiji Z1 compact, je razlika več kot očitna. Sonyjev telefon ima še to prednost, da je strojno močnejši, tako da S5 mini stavi le še na ceno, ta pa bo težko razlog za nakup.

Samsung Galaxy S5 mini

Cena: 450 EUR brez vezave.

✓    Zaslon, shramba, vodotesnost do 1 m.

✗    Oblikovanje, TouchWiz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji