Objavljeno: 27.2.2024 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2024

Microsoft Surface Laptop Studio 2

Pred slabima dvema letoma smo preizkusili Microsoftov Surface Laptop Studio, zdaj smo v roke dobili njegovo nadgradnjo, ki dolgemu imenu doda številko 2. Gre za na prvi pogled tipičen aluminijast prenosnik višjega razreda, ki pa ob prvem stiku pokaže nenavadno vpetje zaslona, kjer je sredini zadnje strani dodatni tečaj, ob pomoči katerega lahko zaslon »lebdi« nad tipkovnico.

Rešitev je zanimiva, v resnici gre za nekoliko drugačno kombinacijo hibridne naprave, torej prenosnika, ki se lahko spremeni v tablico. Zaslon je seveda občutljiv na dotik, Microsoft ponuja tudi pisala zanj. Kot smo zapisali že pri prvem modelu, je taka postavitev dobrodošla pri ogledu filmov ali igranju iger, saj je zaslon med uporabo postavljen bliže očem. Kljub temu pa pod črto še vedno menimo, da taka postavitev, kolikor je pač zanimiva, vseeno ne odtehta visoke cene, ki jo razvoj in izdelava potegneta za seboj.

Samo ohišje je zelo kakovostno, enako kot pri predhodniku, tudi oblikovanje sledi enakim trendom, z odrezanimi linijami aluminija. V primerjavi s konkurenčnimi prenosniki je razmeroma debelo, kar je pač posledica posebnega vpetja zaslona. Ena izmed naših kritik predhodnika je bila odsotnost vmesnika USB-A, ki so ga zdaj le dodali, poleg dveh USB-C, bralnika kartic mikro SD (kar je tudi novost v primerjavi s predhodnikom) ter vmesnika za napajanje in dodatke Surface Connect. Še vedno dobimo na napajalniku še en izhod USB-A, namenjen vzporednem napajanju drugih naprav (denimo telefonov, čeprav je njegova moč omejena na 5 W). Vgrajena brezžična omrežna kartica podpira tudi najnovejša omrežja standarda Wi-Fi 6E (torej omrežja pri 6 GHz).

Zaslon se zdi enak kot pri predhodniku, po diagonali meri 14, 4 palca, matrika IPS ima ločljivost 2.400 × 1.600 pik, torej je razmerje 3 : 2, in je dovolj svetel. Občutljiv je na dotik, zato ima svetlečo prevleko, v kateri se vidi kar veliko odsevov. Spet lahko pohvalimo osvežitev 120 Hz. Tipkovnica je dobra, osvetljena od zadaj (v treh stopnjah), sledilna ploščica dovolj velika in natančna.

Surface Laptop Studio v svoji drugi različici res prinese nekaj manjših izboljšav, a premalo, da bi upravičil tako visoko ceno.

Seveda so posodobili strojno opremo. Preizkusni model je imel vgrajen Intelov procesor trenutno aktualne 13. generacije i7-13700H. Gre za zmogljiv procesor s šestimi zmogljivimi in z osmimi varčnimi jedri. Na voljo so sestave z Nvidijinimi grafičnimi karticami, a na preizkusu smo imeli model z Intelovo grafično rešitvijo, ki je del procesorskega vezja. Preizkusni model je imel tudi le 16 GB pomnilnika – pravimo »le«, ker bi za to ceno res pričakovali več. Ko smo pred leti preizkusili predhodnika, smo za praktično enako ceno dobili takrat aktualni i7 v navezi z 32 GB pomnilnika in Nvidjiino grafično kartico RTX A2000 (primerljiva z RTX 3050 Ti). Prenosnik je torej dovolj hiter in zmogljiv, a le, če ga primerjamo z občutno cenejšimi modeli. Tudi velikost pogona SSD, 512 GB, v resnici razočara. Hlajenje je še vedno zelo zmogljivo, prenosnik ni preglasen niti pri resnejših obremenitvah, tudi vzdržljivost akumulatorja je povsem zgledna.

Surface Laptop Studio v svoji drugi različici res prinese nekaj manjših izboljšav, a premalo, da bi upravičil tako visoko ceno. Seveda so na voljo tudi drugačne sestave, a so te še dražje. Občutek imamo, da Microsoft ne ve najbolje, kaj bi počel z lastno linijo prenosnikov. Očitno se trudijo delati po zgledu Appla, a je to le zgled, ki ga vsaj za zdaj ne dosegajo. V ZDA, kjer je kupna moč večja, se lažje zanašajo na ime, ugled in oblikovanje, pri nas pa bi morali ponuditi kaj več.

Microsoft Surface Laptop Studio 2

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.060

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.818

Trajanje delovanja: 4 ure, 31 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 7

Mere: 32,3 × 23 × 2,2 cm; 2 kg

Značilnosti: Intel Core i7-13700H, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 14,4-palčni, 2.400 × 1.600

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 2.500 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Elegantno oblikovanje, zaslon na dotik, kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji