Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Tilen Knaus | Monitor Posebna 2015 | Teme: Windows Phone, mobilna aplikacija

Microsoft se vrača!

Čeprav je vrzel v številu aplikacij, ki so na voljo za Windows Phone, v primerjavi z iOSom in Androidom še vedno precejšnja, je k sreči večina manjkajočih aplikacij na repu neskončnega seznama. Zato je skrbna izbira najuporabnejših, najnujnejših in na začetni zaslon pripetih aplikacij še toliko pomembnejša.

Igre

Med najbolj priljubljenimi igrami najprej omenimo domačo mega uspešnico in zdaj že legendarno My Talking Tom, ki je primerna tako za otroke kot za odrasle. Če vas Tom ne prepriča, se ozrite tudi za drugimi naslovi iz zbirke, kot je, recimo, My Talking Angela, ki meri bolj na ženski spol. Za najmlajše izberite simpatično Toca Kitchen 2 ali drugo igro tega Toca Boca, pa ne boste zgrešili. Mladež bo vesela, da je letos na Windows Phone končno prispel tudi Minecraft – Pocket Edition, kockasta in nadvse enostavna igra, ki na prvi pogled navduši le malokoga, ko pa se enkrat poizkusite v njej, pa naj bo na mobilniku, PC ali konzoli, boste zelo verjetno zasvojeni.

Zasvajajoča in neskončno priljubljena je tudi Candy Crush Saga. Všeč je starim in mladim, ki se kar ne morejo upreti »pokanju« bonbončkov. Z nekaj spretnosti in veliko potrpljenja boste dobri tudi v preskakovanju ceste, železnic, potočkov in še česa v Crossy Road, ki bo starejše igralce spomnila na legendarnega Froggerja. Na preteklost namiguje tudi prikupna grafika ASCII Art, uporabljena v igri. Še ena igra, znana iz zgodovine, a z modernim pridihom, je neskončno tekanje v Sonic Dash, v kateri se prelevimo v zvitega ježa. Ta nas zabava že neverjetnih 25 let.

Crossy Road

Crossy Road

Očka bo prepričala in sprostila dirkaška Real Racing 2, v kateri boste v karieri osvajali pokale in denarne nagrade, s katerimi boste nadgrajevali, okraševali in kupovali dodatne avtomobile. Če ste navdušeni nad nogometom, si oglejte FIFA 15 Ultimate Team, v kateri ne boste brcali žoge, temveč boste trgovali s karticami igralcev in sestavljali svoje sanjsko moštvo in iskali kemijo med igralci. Še ena strateška igra, ki jo velja omeniti, je Age of Empires: Castle Siege. V njej boste gradili svoj grad in vas okrog njega, vse z namenom, da bi se obranili pred napadalci in sami napadali sosede. Spet bo lažje, če boste razvezali mošnjiček, nekaj časa pa je mogoče lepo igrati tudi brez tega. Halo: Spartan Strike je mobilni podaljšek legendarne znanstvenofantastične serije s konzole Xbox, ki bo navdušila privržence serije in vse druge.

Možgane si lahko razgibate s številsko kombinatorično uganko Threes! Spletna zgodovina pravi, da je prav ta igra navdihnila avtorje igre 2048, a je na koncu postala uspešnejša od izvirnika. Še ena podobna igra iz kategorije logičnih iger ima nenavadno ime, 0h h1. Nekaj več akcije, a nič manj napenjanja možganov bo treba, da boste uspešni v igri Hitman Go, v kateri se boste prelevili v plačanega morilca in poskusili neopaženo in nekaznovano odstranjevati ljudi.

Pripomočki

Da bo pameten telefon res pameten, ne samo zabaven, priporočamo nekaj koristnih pripomočkov.

Če iščete nadomestek za Internet Explorer na mobilnem telefonu, sta najboljša nadomestka UC Browser in prenosna različica večno priljubljenega, a malo rabljenega brskalnika Opera. Če želite zaslon telefona prikazovati na projektorju ali zaslonu računalnika, uporabite Lumia Beamer ali pa kar vgrajeno možnost oddaljenega zaslona po standardu Miracast. Oddaljena namizja strežnikov in računalnikov z Windows lahko dosežete z Microsoftovo aplikacijo Remote Desktop, ki vam bo prihranila marsikateri sprehod do prenosnika ali podatkovnega centra, če upravljate računalnike. Za pomoč na daljavo lahko poskrbi tudi priljubljeni Team Viewer.

Nadvse priročna aplikacija je Wolfram Alpha, ki moč »matematičnega« iskalnika prinaša na mobilne naprave. Da bo denarnica tanjša, nakupovanje pa kljub vsemu ugodnejše, prelevite kopico plastičnih kartic v digitalne kopije ob pomoči mobile-pocketa, za povrh pa jih še sinhronizirajte med pametnimi telefoni ne glede na vrsto.

Vsi, ki veliko potujejo z letali, si bodo verjetno namestili namenske aplikacije letalskih družb, omenimo Lufthanso, ki omogoča pregled poletov in nagradnih milj tudi potnikom na Adrijinih poletih. Za podatke o poletih po svetu zelo dobro poskrbi Flight Factory, ki omogoča prikaz podatkov o naslednjem in vseh drugih poletih tako na živi ploščici kot na zaklenjenem zaslonu.

Na pametnem telefonu seveda ne bo šlo brez novičarske aplikacije. Novice iz Slovenije oz. povezane s Slovenijo boste na Windows Phone še vedno najbolje spremljali z RTV4D, uradno aplikacijo javnega TV in radijskega zavoda. V zadnjih letih smo se uporabniki razvadili tudi z mobilnimi bančnimi aplikacijami, ki omogočajo pregled stanja in izvajanje plačil na poti. Med temi omenimo Mobilno banko Go!, ki jo lahko namestijo komitenti banke Unicredit.

Prav zna priti merilnik glasnosti, ki ga lahko namestite v svoj telefon v obliki programa Decibel Meter Free. Za številna orodja, kot so kompasi, libele, svetilke, pretvorniki enot, najbolje poskrbi kar paketek #1 Toolkit.

Aeries

Aeries

Poki

Poki

Druženje

Če smo za igre rekli, da so verjetno najbolj priljubljena kategorija aplikacij, potem so aplikacije za druženje gotovo na drugem mestu.

Najprej velja namestiti uradne aplikacije velikih družabnih spletišč, torej Facebook in Twitter. Za slednjega je na voljo kar nekaj aplikacij, ki so zmogljivejše in omogočajo hitrejše, lažje in udobnejše spremljanje. Od teh omenimo Tweetium. Njegova posebnost je, da je na voljo tudi različica za računalnike in tablice, obe različici pa sta med seboj usklajeni, tako da lahko z branjem na eni napravi nadaljujemo natanko tam, kjer smo na drugi končali. Nekoliko sodobneje zasnovan in oblikovan je še en odličen odjemalec za Twitter z imenom Aeries.

Podobno, kot smo zapisali za Twitter, velja tudi za Instagram. Lahko ga spremljate z uradno aplikacijo, a na žalost ni bila posodobljena že nekaj časa. Tako ali tako pa bistveno boljšo izkušnjo pri prebiranju slik prijateljev prinaša neodvisni odjemalec 6tag. Podobno velja za Vine, ki ima na platformi uradno aplikacijo, avtor 6tag pa je spisal alternativni odjemalec z imenom 6sec. Za sprostitev po koristnem delu je tu še Untappd, s katerim boste vestno beležili svoje podvige v najnovejši pivopivski modi, vsem zaupali svojo oceno popitega piva in obenem zbirali značke za pivske dosežke.

Ob pomoči Swarm in njegovega starejšega brata, Foursquare, označite svojo trenutno lokacijo in jo ocenite. Tako odkrijete dobre gostilne, bare, kavarne in še kaj v bližini. Deluje presenetljivo dobro, predvsem v večjih mestih na tujem, kjer je uporabnikov, ki glasujejo, veliko.

Če ne zdržite brez pisane komunikacije, ko ste daleč od računalnika, posezite po enem izmed številnih načinov, da svojim bližnjim pošljete sporočilo. V Sloveniji so sporočilne storitve resda manj priljubljene kot v tujini, predvsem zaradi nizke cene vedno zanesljivih sporočil SMS. A moda dela svoje in če želite več povedati s sliko oz. nalepko kakor z besedilom, bo ena izmed storitev prava tudi za vas. Poskusite lahko s Facebookovim Messengerjem, ki je bil svoj čas sestavni del glavne aplikacije, zdaj pa je že nekaj časa samostojni izdelek. Večno priljubljeni Skype lahko rabi kot video ali avdio telefon prek podatkovnih povezav, seveda pa ga lahko uporabimo tudi za hitro pošiljanje sporočil. Še vedno je močno priljubljen tudi Viber, ki prav tako združuje klice in sporočila in med bivanjem v tujini omogoča prihraniti marsikateri evro. V isto kategorijo sodi tudi WhatsApp. Na žalost pa na Windows Phone še vedno ne deluje SnapChat, čeprav je nekaj časa dobro deloval nadomestek za uradno aplikacijo. Toda pravniki pri SnapChatu so se odločili, da to ni dobro, in poskrbeli, da je aplikacija zaenkrat odstranjena iz trgovine. Poslovni uporabniki bodo z veseljem namestili Lync, da bo kak sestanek opravljen tudi na poti. Kmalu se bo preimenoval v Skype for Business.

Branje

Branje na poti je lahko zelo kratkočasno, a enostavno odpiranje spletnih strani ni najboljši način. Že dolgo smo veliki oboževalci in uporabniki spletne storitve Pocket, ki še ni izdala uradne aplikacije za Windows Phone. K sreči je na voljo nadomestek Poki for Pocket, za katerega marsikdo trdi, da je ena najlepših aplikacij sploh in se je ne bi sramovala niti Android niti iOS, vsekakor pa po zmožnostih prekaša vsako uradno aplikacijo.

Brez bralnika datotek PDF ne bo šlo, priporočamo, da si namestite kar Microsoftov PDF Reader. Če ne zaradi drugega, pa zaradi imena in dobrega slovesa z računalnikov dajte možnost še alternativnemu bralniku Foxit.

Če se še sprehajate po blogih, bo Nextgen Reader prava izbira za pregledovanje zadnjih objav, še posebej, če ga boste povezali s storitvijo Feedly, ki bo zbirala vaše priljubljene bloge in stregla novosti na njih. Tudi na Nextgen Reader velja, da gre za eno najboljših aplikacij na platformi sploh, in da tudi na drugih platformah enostavno ni boljšega bralnika virov RSS in Atom.

Za potrebe branja daljših besedil, seveda imamo v mislih elektronske knjige, bo pravi kar Amazon Kindle, aplikacija za prebiranje Amazonovih knjig, ki se sinhronizira z drugimi napravami, tudi Kindlom, znotraj aplikacije pa lahko kar na poti kupite knjige. Če knjig ne kupujete v Amazonu, bo za elektronske knjige najbolje poskrbel Cover, ki se dobro obnese za klasična dela, narejen pa je posebej za elektronske stripe. Zelo zanimiv in praktičen način rabe je, da se poveže neposredno z mapo v DropBoxu ali OneDrivu.

Za novice iz spleta, blogov, Twitterja in še kod poskrbi Flipboard, ki iz priljubljenih virov avtorja in po njegovem okusu glede na umetno inteligenco storitve ustvari svoj čudoviti časopis.

Še nedavno smo kot najboljšo podcastno aplikacijo reklamirali Podcast Lounge, odkar pa je tudi za Windows Phone na voljo Pocket Casts, je izbira veliko težja. Slednji namreč streže priljubljene podcaste, kot si želite, in premore naprednejše funkcije, kot so spreminjanje hitrosti predvajanja in samodejni prenosi prek brezžičnih povezav,. Vsekakor pa sta obe aplikaciji boljši kot vgrajeni predvajalnik in zbiralnik zvočnih spletnih oddaj.

Pocket Casts

Pocket Casts

Nextgen Reader

Nextgen Reader

Sistemski

Če želite telefon prilagoditi svojemu okusu in potrebam, predlagamo Analog Clock Tile, ki pričara zelo prilagodljivo analogno uro na pametno ploščico, prilagodite si jo lahko povsem po svoji meri. Če vam vgrajeni koledar in še posebej njegova živa ploščica ne prikazujeta dovolj podrobnosti, potem poskusite s Chronos Calendar. Na živi ploščici boste lahko prikazali podatke za prihodnje dni, izkoristili obe strani ploščice in še marsikaj.

Za lepa, pisana geometrijska ozadja zaklenjenega zaslona ali ploščic bosta poskrbela PolyScreen in Priddy, ki bosta prikazovala oz. zgenerirala povsem unikatne samodejno generirane umetnine in jih poskusila prilagoditi vašemu okusu in željam.

Verjetno najboljši program za spreminjanje sistemov oz. vgrajenih zmožnosti Windows Phone še vedno ostaja zdaj že legendarni RapDialer. Omogoča prilagojeno iskanje po stikih, množično pošiljanje sporočil in še marsikaj. Le oglejte si uvodno predstavitev in vse vam bo jasno.

V zadnjih različicah Windows Phone je novost, ki omogoča spreminjanje zaklenjenega zaslona.

Pisarna

Za posel, domačo pisarno in druga resnejša opravila bo potrebna pisarniška zbirka, ki je v Windows Phone kar vgrajena, zato nameščanje dodatnih programov sploh ni potrebno. Poskrbite še, da si namestite nadvse uporabno brezplačno beležko OneNote, s katero boste med vsemi vašimi napravami ali napravami vaše družine in družbe sinhronizirali beležke, sezname in še marsikaj.

Super z OneNote sodeluje tudi Office Lens, ki bo dokumente, zajete s fotoaparatom telefona, prečistil in varno in pregledno shranil. Če večkrat predavate oz. predstavljate z uporabo prosojnic PowerPoint, velja preizkusiti Office Remote, ki omogoča krmiljenje pisarniške zbirke Office na prenosniku na daljavo z vašega telefona prek povezave bluetooth.

Podobno nalogo kot OneNote opravlja tudi EverNote, ki se prav tako lahko sinhronizira s spletnim mestom in aplikacijami na drugih napravah. Če ste eden tistih, ki obožujejo sezname opravil, potem bo Wunderlist prava rešitev. Tudi ta aplikacija se zna sinhronizirati z drugimi napravami, ne glede na operacijski sistem.

Da boste v spletu varnejši, poskrbite za dolga, varna in unikatna gesla. Zaupajte jih varni spletni shrambi in do njih dostopajte na vseh napravah z LastPass.

Navigacija in šport

Na poti, pa naj bo v avtu ali peš, bosta za navigacijo s povezavo ali pa brez nje poskrbela Here Maps in Here Drive. Prvi bo poskrbel za prvovrstne zemljevide, ker pa jih lahko prenesete tudi na telefon, za njihovo delovanje ni potrebna podatkovna povezava. To znatno zniža račun telefona v tujini in olajša uporabo zemljevidov. Here Drive je povezana aplikacija, ki prinaša možnost navigacije, če pa ste v večjem mestu v tujini in uporabljate javni prevoz, vsekakor namestite še Here Transit, ki vam bo pomagala najti javni prevoz in vam celo svetovala, kakšne kombinacije prevozov izbrati, da boste kar najhitreje na cilju.

Vsem športnim navdušencem, še posebej tekačem in kolesarjem, priporočamo sledilnika Endomondo  ali Runtastic, ki bosta vestno popisovala vaše športne podvige, pa naj gre za tek, kolesarjenje ali kak drug šport. Oba opravita nalogo odlično in omogočata primerjave in analize. Za potrebe merjenja hitrosti, pa naj bo na kolesih ali nogah, bo poskrbel GPS Speedometer, ki bo pokazal vse potrebne informacije o vašem gibanju.

Če uporabljate Windows Phone, pa je precejšnja verjetnost, da ste posegli še po športni zapestnici Microsoft Band. V tem primeru ne bo šlo brez pripomočka Microsoft Health. Če uporabljate zapestnice drugih znamk, pobrskajte za njihovimi namenskimi aplikacijami, ena izmed njih je Fitbit. In na koncu si omislite še dobro štoparico in odštevalnik časa, najbolje kar Stopwatch Timer.

Ko smo že pri športu, ne moremo mimo vremena. Vremenskih aplikacij je kot listja in trave, najboljšo pa je nemogoče izbrati, saj odloča predvsem osebni okus. Omenimo dve, ki poskrbita za napovedi vremena po svetu, Appy Weather in Blue Skies. Obe veljata za eni lepših, če vam je všeč moderno in minimalistično oblikovanje.

Za boljšo vremensko napoved bo treba poseči po aplikaciji, ki prikazuje podatke krajevnega vremenoslovskega servisa. Najboljša in najbolj izpopolnjena je vsekakor Si Vreme +, nova različica že znane aplikacije, ki po novem deluje tako na telefonu kot tudi na namiznih in prenosnih računalnikih, tablicah in drugih napravah, na katerih teče Windows 8.1 ali novejši.

Microsoft Heath

Microsoft Heath

Zvok, filmi in fotografije

Vgrajena aplikacija za fotografiranje je pri Windows Phone povsem spodobna. Telefoni Lumia pa omogočajo namestitev dodatne aplikacije Lumia Camera, ki prinaša kopico dodatnih možnosti. Te bodo prišle do izraza predvsem pri telefonih z boljšo optiko in senzorjem. Med drugim omogoča zajemanje t. i. fotografij Rich Capture, fotografij HDR, ki jih je mogoče hitro prilagoditi okusu. Če iščete še druge možnosti zajema slik, si oglejte še dve zelo dobri fotografski aplikaciji, ProShot in Camera360. Slednja omogoča poleg zajema slik tudi takojšnjo obdelavo. To zna marsikomu ustrezati in prihraniti nekaj klikov.

Cycloramic je med fotografskimi aplikacijami nekakšna posebnost, saj izhaja iz iPhonove istoimenske aplikacije, ki je svoj čas znala izkoristiti vibrator v telefonu za samodejno vrtenje telefona po površini in s tem precej avtomatiziran zajem 360 stopinj obsegajoče slike. Tudi na Windows Phone bomo s to aplikacijo zares enostavno posneli zavidljivo dobre panorame. Microsoftov Photosynth zmore zajeti tako navpične kot tudi vodoravne panorame in jih združiti v nekakšno prostorsko sliko.

OneNote

OneNote

VLC

VLC

Photosynth

Photosynth

Dobrih predvajalnikov video posnetkov je nekaj. A ko se med njimi znajde legenda, kot je VLC, ni več dvoma, kateri predvajalnik izbrati. Pri predvajalnikih glasbe je konkurenca še hujša, med boljšimi pa je sveža aplikacija n7player. Če glasbo ne le poslušate, temveč jo tudi ustvarjate, bo za hitro uglasitev vseh vrst kitar kakor nalašč Guitar Tuna.

Med domačimi predvajalniki TV vsebin se najbolje odreže Telekomov TViN, ne pozabimo pa, da živo spremljanje TV in radijskih programov omogoča tudi že omenjeni RTV4D.

Urejevalnikov slik je prav tako veliko in izbrati najboljšega, je praktično nemogoča naloga. Dobre filtre poznajo že prej omenjeni 6tag, zelo veliko zanimivih sprememb na fotografijah pa omogoča tudi Phototasic, ki omogoča tudi izdelavo kolažev. Lumia Storyteller bo fotografije povezala v zgodbo, ki ji bomo dodali tudi video posnetke in lokacijo za prave potopisne dnevnike. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji