Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2015 | Teme: nenehni testi

Meizu MX4

Oktobra smo preizkusili nekoliko nenavaden kitajski telefon, Meizu MX3, ki se nam je prikupil tako z nizko ceno kot z zelo gladkim oz. hitrim delovanjem. Nekaj mesecev je minilo in v roke smo dobili njegovega naslednika, model MX4.

Ključna razlika, ki jo opazi vsakdo, je ta, da je zaslon tokrat (še) nekoliko večji, in sicer po diagonali meri 5,4 palca in ima ločljivost FullHD. Oz. 1920 × 1152 pik, kolikor »polni ločljivosti« pravijo v Meizuju. Tako kot model MX3 ima namreč tudi MX4 nekoliko nestandarden format zaslona – spodnji del zaseda »ifonovska« tipka.

Telefon tudi zdaj poganja 8-jedrni procesor, le da to tokrat ni več Samsungov Exynos, ki je hkrati gnal le največ štiri jedra, temveč Mediatekov čip s po štirimi jedri Cortex A-17 (gre za nadgradnjo varčnih jeder Cortex A-12) in štirimi A-7. Obenem lahko dela vseh osem jeder in četudi smo že pri testu le dvojedrnega procesorja nVidia K1 (v tablici Nexus 9) ugotovili, da število jeder ne pomeni prav veliko, lahko rečemo – Meizu MX4 je zelo hiter. Res je sicer, da telefon avtomatsko ugotovi, da smo pognali merilni program Geekbench, in se prestavi v »performance mode«, kar verjetno pomeni, da gre baterija hitreje po gobe, toda telefon je zelo hiter tudi pri običajnem delu. Delo z Excelovimi preglednicami, denimo, je v Microsoftovem Officu popolnoma tekoče. Da o upravljanju in zaganjanju programov niti ne govorimo.

Žal v Meizuju še vedno vztrajajo pri svojem operacijskem sistemu FlyOS (ki je v resnici le preoblečeni Android 4.4.4), ki je nekoliko poseben. Med drugim, recimo, nima repozitorija za programe kot vsi drugi androidi, temveč so vsi neposredno na namizju. Toda zagotovo se je mogoče tudi takega pristopa hitro navaditi.

Izdelovalec se hvali tudi s tem, da ima fotoaparat sedaj ločljivost 20 megapik in zna snemati video ločljivosti 4K. Kar je res, vendar bi si želeli tudi boljše ostrenje, pa tudi kakovost zajema v malce slabših svetlobnih razmerah ni najboljša.

Povzamemo lahko, da smo nad Meizujem zmerno navdušeni, če pa se spomnimo, da stane le 350 evrov, lahko rečemo, da gre za enega boljših nakupov v tem trenutku. Ta telefon je namreč velik, hiter in za povrh še lep (navsezadnje po obliki bolj ali manj posnema iPhone). Stane pa pol manj kot vrhunski modeli z imenom.

Meizu MX4

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: Tušmobil.

✓    Ugodna cena, zelo gladko delovanje.

✗    Nestandardni vmesnik Android.

Cena: 349 EUR.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji