Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2010 | Teme: spectrum, commodore, emulator

Mavrični časi

Pisalo se je leto 1982, ko je na svet privekal ZX Spectrum, prvi vsestransko uporabni in širšim množicam dostopni računalnik. Sinclair je svojo mavrico, ki je dobesedno "ustvarila" veliko število programerjev in še precej več igričarjev, prodajal dve leti. Skupaj s takratnim sodobnikom Commodore 64 sta še danes deležna precejšnje pozornosti emulatorske skupnosti.

Uspeh prvih dostopnih računalnikov se je kazal tudi v prodajnih številkah, ki so se merile v desetinah milijonov, samo modela Commodore 64 so pred slabimi tremi desetletji prodali v več kot 30 milijonih kosov. Skupaj z legendarnim Sinclarovim ZX Spectrumom pa njun duh živi še danes - predvsem po zaslugi emulatorjev.

Emulatorji za ZX Spectrum

Veliko število privržencev prvih ljudskih računalnikov torej še dandanašnji goji lepe spomine nanju. Slednje še posebej velja za ZX Spectrum, ki mu je posvečenih cela vrsta spletišč, na katerih je moč najti skoraj sleherni košček uporabne programske kode, ki je bila kdaj spisana zanj. Med zabavnimi vsebinami kajpak prednjačijo igre in emulatorji. Emulatorjev je dobesedno več sto, skladno s spoštljivo starostjo pa jih je največ napisanih za uporabo z operacijskim sistemom DOS in prvimi različicami Microsoft Windows. A da ne bi preostalim avtorjem emulatorjev delali krivice, naj zapišemo, da lahko ZX Spectrum podoživite na praktično katerikoli vsaj malce igričarsko računalniški napravi z letnico višjo od 1990. V poštev tako pridejo različne Amige in Atariji, pa tudi konzole, kot so Dreamcast, Game Boy Advance, Nintendo DS/Wii, PlayStation ..., izvzeti pa niso niti mobilniki s platformo Symbian, Windows CE, PalmOS, jasno, brez težav boste emulator pognali tudi na iPhonu ali iPod Touchu. Kot zanimivost naj navedemo, da je pomnilnik ZX Spectruma obsegal sprva 16 KB, najbolje prodajana pa je bila različica z 48 KB, kasnejša naprednejša različica je premogla celo 128 KB; njuna najpreprostejša emulatorja, zelo posrečeno poimenovana Bacteria in Ameba, pa obsegata manj kot 4 oziroma celo 3 KB kode! Večina emulatorjev za ZX Spectrum je svoj razvoj končala kmalu po prehodu v novo tisočletje, okoli deset skupin pa še vedno aktivno razvija svoje izdelke, ki so danes ne le spoštovanja, temveč kar občudovanja vredni. Poleg preizkušenega emulatorja Spectaculator vam toplo priporočamo še preizkus emulatorjev ZX Spin, Fuse in Spud.

Emulatorji za Commodore 64

V svetu emulatorjev za Commodore 64 se lahko Slovenci pohvalimo tudi s prispevkom Mihe Peternela, ki je med letoma 1994 in 1997 razvijal svoj skupek programske kode C64s (delovala je v MS-DOSu), ki je posnemala delovanje omenjenega računalnika. Svet Commodorjevih vernikov ga še danes označuje kot najboljši "dosovski" emulator za C64, kasneje pa je njegovo trženje prevzelo podjetje Seattle Labs. Razvoj je seveda v naslednjih letih nezadržno napredoval, na sceno pa so začeli stopati vse bolj dodelani emulatorji za okolja Windows in Mac. Med prvimi si velja poleg preizkušenega CCS64 ogledati še izdelke Vice, Frodo in javanskega JaC64. Uporabniki (starejših) Mac računalnikov pa naj poženejo emulator Power64 in že bo njihova železnina utripala in šumela kot danes skoraj 30-letni stroj.

Še pomnite, "tovariši"?

Brezplačni in plačljivi

Veliko zanimanje s strani uporabnikov pa s pridom izkoriščajo tudi avtorji emulatorjev, saj najboljši emulatorji za razliko od igralnih konzol niso več brezplačni, temveč je treba zanje odšteti par dolarskih desetakov. Po drugi strani pa še vedno drži, da se hkrati najde vsaj deset konkretno dobrih brezplačnih nadomestkov, ki so bodisi malce bolj grafično robati, a po funkcionalnostih ne zaostajajo veliko (če sploh). Na tokratnem preizkusu smo sicer izbrali po mnenju uporabnikov najboljša predstavnika iz obeh taborov.

Spectaculator

Spectaculator 7.0.1

Kaj: Emulator računalnika ZX Spectrum.

Splet: www.spectaculator.com

Za: Zelo dodelan emulator, brezhibno delovanje.

Proti: Cena.

Program Spectaculator je na voljo kot shareware različica, ki brezplačno deluje 30 dni, zatem želijo avtorji zanj slabih 30 ameriških dolarjev (cena brez DDV). A za pravega nostalgika jih je nedvomno vreden, saj ponuja vrsto grafičnih in zvočnih izboljšav v igrah, nastavitev različnih vmesnikov (tipkovnica, igralna palica, plošček ...), goljufalnik ... Dodatno vrednost v očeh naprednega uporabnika predstavljajo tudi možnosti zajema tako slike (v datoteke AVI) kot zvoka (v datoteke WAV), celo posamezne akcije si lahko posnamemo in si jih nato zavrtimo v hitrih ali počasnih posnetkih. Spectaculator zna emulirati tudi na ZX Spectrum prek vmesnikov priključeno strojno opremo, kot so kasetar, tiskalnik, disketnik ... Emulator, ki se s svojo sodobno okensko podobo na videz ne loči od drugih programov današnjega časa, premore tudi virtualno tipkovnico, posodabljanje prek spleta in optimizacijo slike za pošiljanje na tv sprejemnik. Poleg emulatorja, ki deluje v okenskem okolju Windows 98 in novejših različic (uradno je sicer podprt le od različice Windows XP naprej), uporabnik prejme manjši paket že prednaloženih iger, med katerimi je nekaj klasičnih uspešnic, kot je, denimo, naslov Manic Miner.

Spectaculator je resnično odlično izdelan emulator, prijazen do uporabnika, zato nas praktično ne čudi, zakaj želijo avtorji zanj finančno nadomestilo. Podpira tudi emulacijo več različnih računalniških sistemov.

Virtualne tipkovnice in številnih možnosti nastavljanja prek preglednega grafičnega vmesnika pač ne dobimo z vsakim emulatorjem.

CCS64

CCS64 3.7

Kaj: Emulator računalnika Commodore 64.

Splet: www.ccs64.com

Za: Zmogljiv, podpira večigralski način prek spleta.

Proti: Za absolutno polno funkcionalnost je treba plačati.

Kot se radi pridušajo v skupnosti častilcev računalnikov Commodore, je emulator CCS64 najboljši program za poganjanje njegovih aplikacij in iger na osebnih računalnikih. Podobno kot pri nekaterih igralnih konzolah tudi CCS64 po funkcionalnosti presega sam izvirnik, saj je avtor razvil ne le emulator za sam računalnik, temveč tudi za vse njegove dodatke, kot so kasetar C2N, disketnik (5,25'') in različni razširitveni moduli (širše znani kot t. i. "turbo" moduli). Prav tako sta nadgrajena grafika in zvok, saj emulator omogoča igranje iger v višjih ločljivostih od tistih, za katere so bile pisane. Programer je šel celo tako daleč, da je emulator prilagodil tako za evropsko kot tudi ameriško različico računalnikov Commodore, zato je CCS64 zmožen pognati praktično vsako igro, pisano za te računalnike. V zadnji aktualni različici 3.7, objavljeni aprila 2009, so podprti vsi Microsoftovi operacijski sistemi od Windows 98 naprej, emulator pa za prikaz slike uporablja kar Microsoftovo grafično knjižico DirectX 9.0. Pri izbiri ločljivosti in raztegovanju slike predvsem pri starejših igrah ne gre pretiravati, se pa emulator zato odkupi z veliko izbiro ločljivosti, okenskim delovanjem in enostavno rabo. Piko na i pa postavlja možnost večigralskega načina, v katerem se s prijatelji pomerimo kar prek interneta. Skratka, gre za emulator, ki bi res težko bil boljši.

Poleg nastavljanja vseh možnih igričarskih pripomočkov CCS64 podpira tudi zajem zvoka ali videa, če bi radi svoje igričarske izkušnje podoživeli ali delili s prijatelji.

Bubble Bobble - ena izmed legendarnih iger za dva igralca, ki je takratno mladino učila sodelovanja in dela v paru.

Hočemo več!

Če se je tudi v vas prebudila nostalgija po "mavrici", se velja odpraviti na spletišče www.worldofspectrum.org, kjer je moč najti zvrhan kup informacij in datotek o tem legendarnem računalniku. Največje presenečenje pripravi spletišče z izjemno ažurnostjo, saj se skoraj vsak dan pojavljajo novosti (novi programčki, izboljšave emulatorjev, prevodi iger ...), ki si ji velja ogledati in/ali preizkusiti. Privržence Commodorja 64 (in vseh drugih različic) pa bi napotili na spletno mesto www.the-commodore-zone.com, kjer se lahko začne širše spoznavanje z možnostmi podoživetja prvih pravih igričarskih užitkov na osebnih računalnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji