Objavljeno: 26.3.2012 09:44 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2012

Mali veliki

Ko je Apple pred letom dni razkril nov vmesnik, poimenovali so ga Thunderbolt, je obljubil prav nezaslišane hitrosti. Žal smo na naprave s tem vmesnikom kar čakali, naposled pa dobili na preizkus LaCijev zunanji disk, ki naj bi bil s tem vmesnikom hiter kot blisk.

Naprava se imenuje Little Big Disk. Ko jo vzamemo iz škatle, vidimo, čemu tako ime. Gre za naravnost presenetljivo majhno napravo, bistveno manjšo, kot smo vajeni pri klasičnih zunanjih diskih. Ohišje je resda iz aluminija, zaradi rebraste oblike naj bi pomagalo ohlajati vgrajena diska. Žal pa pri tem še vedno potrebuje majhen ventilator, ki je vgrajen na zadnji strani, in ta se nam je zdel preglasen za tako napravo.

Odločitev, da v ohišje zapakirajo dva diska, se nam načeloma zdi zanimiva, po privzetem sta sparjena v RAID0. S tem pridobimo na hitrosti, a izgubimo, kar zadeva varnost, saj bomo ob prenehanju delovanja enega izmed diskov izgubili vse podatke. Izvedba je rešena programsko, kar z orodjem, vgrajenim v MacOS X, po želji si lahko seveda uredimo tudi RAID1. Diska sta velika 500 GB, skupaj imamo po privzetem tako na voljo 1 GB prostora.

Poglavitna prednost vmesnika Thunderbolt je hitrost prenašanja podatkov, v teoriji gre do 20 GB/s. V praksi tako postajajo omejitve že hitrosti diskov, tako tistih, ki so vgrajeni v zunanje naprave, kot tistih, ki jih imamo v računalnikih. Napravo smo preizkusili v navezi z iMacom zadnje generacije, pri navadnem kopiranju je omejitev kar disk, vgrajen v računalnik (na veliko žalost podpisanega). Meritev smo ponovili z namenskim programom, ki uporablja pomnilnik računalnika, tam se je LaCie odlično odrezal - okoli 180 MB/s tako pri branju kot pri pisanju velikih datotek ter okoli 140 MB/s pri manjših.

Ima pa Thunderbolt še eno pomembno lastnost - možnost, da priključimo več naprav zaporedno, torej v verigi drugo za drugo. To smo storili tudi sami, saj smo na računalnik priklopili najprej LaCijevo napravo, nanjo pa še zunanji zaslon. Na slednjem smo zagnali film in ponovili meritve. Thunderbolt se je tu odlično izkazal, saj so bile meritve praktično enake kot prej, odstopanja so bila praktično le statistične narave, pasovne širine je torej resnično dovolj.

Tako hiter disk bodo izkoristili predvsem tisti, ki tudi v svojih računalnikih uporabljajo najhitrejše diske, najraje kar SSDje. Zaporedno lahko vežemo več naprav, tudi te pa lahko med seboj programsko združimo v polja RAID, s čimer lahko pridobimo tako pri hitrosti kot pri varnosti podatkov. Žal je preizkušena naprava razmeroma draga, saj velja 478 evrov. Pri tem moramo omeniti, da poleg nje ne dobimo niti Thunderbolt kabla, ki sicer stane 54 evrov, ker ima vgrajene tudi nekaj elektronike.

LaCie Little Big Disk 1TB

Kaj: Zunanji disk.

Vmesnik: 2 × Thunderbolt.

Zmogljivost: 1 TB (2 × 512 GB).

Prodaja: Domex, www.domex.si.

Cena: 478 EUR.

Za: Hitrost, možnost priključitve več naprav, velikost in teža.

Proti: Glasnost ventilatorja, cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji