Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Marec 2014

Mali beli

Čeprav najosnovnejše potrebe po e-pošti in brskanju po internetu danes marsikdo poteši kar s pametnim telefonom ali tablico, je za urejanja tabel in besedil še vedno laže uporabiti prenosnik. In mali beli Asus nam zna s svojo nadvse privlačno ceno v tem primeru zadostovati.

Pretiranih presežkov pri materialu ohišja in oblikovanju Asusa nismo pričakovali. Vendar ohišje, ki je sicer res iz plastike, deluje presenetljivo kompaktno, ne da bi se huje vdajalo ob pritisku. Tečaj zaslona je dovolj trden, da zaslon ne opleta pri premikanju. Na pogled prenosnik presega pričakovanja, čistih linij in z iznajdljivo uporabo bele barve pri pokrovu in plastiki pod tipkovnico in okoli nje ter črno barvo na spodnjem delu daje celo občutek nekoliko tanjšega prenosnika. Čeprav je prenosnik v tem pogledu s tremi centimetri debeline povsem v mejah normalnega v tem cenovnem razredu.

14-palčni zaslon sliko prikazuje v ločljivosti 1366 × 768 pik, s svetlečim premazom in ne najbolj živih barv. Ne gre torej za neki presežek, temveč za izdelek, večkrat viden pri nizkocenovnih prenosnikih. Za zvok poskrbijo vgrajeni zvočniki Sonic master lite, ki bodo manjši prostor še napolnili z zvokom, jim pa manjka nekaj nizkih tonov. V preizkušeni model je bil vgrajen dvojedrni procesor Intel Celeron 1007U, ki teče pri 1,5 GHz, vgrajenih je bilo tudi 4 GB pomnilnika RAM in 500 GB velika diskovna enota WD. Optične enote ni bilo, imeli pa smo na voljo tudi le tri vhode USB, ki bi bili lahko nekoliko bolje razporejeni, saj je med njimi premalo prostora. Glede na to, da ne gre za ultrabook, bi pričakovali kakšnega več, ob pogledu na prazen prostor ob straneh pa bi to preneslo tudi ohišje. Priključimo lahko tudi zunanji zaslon ali televizor, saj sta na voljo tako priključek VGA kot tudi HDMI.

Tipkovnica se obnese dobro, kljub velikosti prenosnika imamo med tipkami nekaj razmika, vdajanja površine ni čutiti, tipkanje je prijetno in hitro. Sledilna ploščica je natančna in zadostne velikosti, izkorišča prostor pod tipkovnico.

Omeniti velja, da na spodnjem delu ohišja ni dostopa do pomnilnika RAM ali diskovne enote, prav tako ni mogoče odstraniti baterije, ki sicer zdrži skoraj štiri ure brez polnjenja. Dodajanje pomnilnika, zamenjava diskov ali baterije nas torej veže na uradne servise. Prav tako za takšno ceno ni naloženega nobenega Microsoftovega operacijskega sistema in nas je pričakal le FreeDOS.  

Če upoštevamo zelo nizko ceno 299 evrov, lahko prenosnik ocenimo kot soliden izdelek. Naj bodo omejitve pri nakupu finančne ali pa enostavno nizke zahteve, pa verjamemo, da bo zadostil marsikateremu uporabniku.  Poleg tega ne gre za najgrši izdelek v tem cenovnem rangu, Asus je očitno ocenil, da cena pri nekaj lepih linijah ne sme igrati vloge.  

Asus X451CA-VX047D

Trajanje delovanja: 3 ure 42 minut.

Mere: 34,8 × 24,1 × 3,0 cm, 2,0 kg.

Značilnosti: Intel Celeron 1007U, 1,5 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: FreeDOS.

Cena: 299 EUR (+99 EUR za Windows).

Prodaja: www.anni.si

✓    Solidna zgradba ohišja, spodobna tipkovnica in sledilna ploščica.

✗    Brez odprtin za lahek dostop do pomnilnika in diska, povprečen zaslon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji