Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2012 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Mali aktivnež

Pri mobilnih telefonih poznamo nekaj podzvrsti, ena izmed bolj zanimivih so telefoni, namenjeni športno dejavnim uporabnikom. Praviloma so bolj oklepljeni od navadnih modelov, marsikdaj pa ponujajo tudi kake posebne funkcionalnosti. Podobno velja tudi za Sony Ericssonovo Xperia Active.

To je razmeroma majhen aparat, vsaj glede na današnje standarde pri pametnih telefonih. To nas niti ni posebej zmotilo, je pa ohišje sorazmerno debelušno, saj ga je v debelino za dva telefona iPhone. Je pa to glede na zaščito razumljivo, saj se telefon pohvali s standardom IP67, kar pomeni, da zdrži globino do enega metra in je popolnoma zaščiten proti prahu. Je sicer iz kakovostne plastike, čeprav se nam zaradi velikega zaslona zdi manj odporen kot kak bolj navaden tak telefon (recimo Samsungov C3350). Zaslon resda meri tri palce, kar zna biti za marsikoga nekoliko majhno. Vgrajen je procesor Snapdragon, ta bije pri frekvenci 1 GHz, telefon pa je sorazmerno hiter in odziven.

Aparat temelji na operacijskem sistemu Android 2.3.4, seveda s prilagoditvami uporabniškega vmesnika s strani Sony Ericssona. Na njem je nameščenih tudi par posebnih aplikacij za aktivno preživljanje prostega časa. To sta WalkMate, ki meri naše korake podnevi, in iMapMyFitness. Seveda pa je na Google Marketplace še kup aplikacij za najrazličnejše športe. Za naše pojme je to največja prednost pametnih telefonov v primerjavi s klasičnimi modeli, saj imamo v žepu poleg telefona še vsaj napravo GPS in fotoaparat.

Negativna plat teh naprednih funkcionalnosti pa je zdržljivost akumulatorja. Pri Xperii Active se slednji hvali s 1200 mAh. To v praksi pomeni, da telefon zdrži dober dan uporabe. To je za vse, ki v naravi preživimo tudi nekaj dni zapored, enostavno premalo, glede na debelino telefona pa bi pričakovali zmogljivejši akumulator.

Xperia Active nas na splošno ni prepričala. Saj ne, da bi bil telefon slab, a ponuja glede na druge androidne telefone le zaščito pred vodo in prahom, to pa lahko po potrebi dosežemo tudi s kakim ovitkom oziroma torbico. Če želimo telefon za resnejše avanture, pa je njena največja hiba sorazmerno kratka avtonomija. Tu se bolje obnese vsak bolj klasičen telefon.

Sony Ericsson Xperia Active

Kaj: Pametni telefon, odporen za zunanje vplive.

Izdeluje: Sony Ericsson, www.sonyericsson.com.

Cena: 330 EUR.

Za: Odpornost proti vodi in prahu.

Proti: Zmogljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji