Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2013 | Teme: pametni telefon

Mala velika galaksija

Samsungova serija mini galaksij živi v senci polnopravnih telefonov Galaxy, ki skušajo konkurirati Applovemu iPhonu. Korejci tako trenutno večino svoje zavidljive marketinške moči usmerjajo v Galaxy S4, to je razumljivo, a ta telefon morda v Samsungovi ponudbi ne izstopa najbolj.

Za tiste, ki bi radi kupili najzmogljivejši pametni telefon na trgu, je izbira razmeroma skromna, saj pravzaprav lahko izbiramo med petimi telefoni. Pri vrhu je iPhone, ki mu delajo družbo osrednji telefoni izdelovalcev, ki uporabljajo operacijski sistem Android. Tako so tu Samsungov Galaxy S4, HTCjev One, Sonyjeva Xperia Z in Googlov Nexus 4. Vsak od teh telefonov ima nekaj, kar govori v njegov prid, in izbira kateregakoli bo zadovoljila večino kupcev. Ko pa se spustimo cenovni razred niže, se pri izbiri začnejo težave in stvarnost je dosti bolj motna. Telefone, ki brez vezave stanejo okli 500 evrov, lahko pri operaterju z ustreznim paketom dobimo zelo poceni. Na začetku so bili ti telefoni vedno podhranjeni in na daljši rok zelo neuporabni, saj strojne zmogljivosti niso zmogle gladko poganjati Googlovega operacijskega sistema. Tako smo bili pri izbiri najcenejših aparatov primorani izbrati najmanjše zlo. Čas pa je vendarle naredil svoje in moč teh naprav je tako napredovala, da so se v zadnjih dveh letih v tem rangu znašli telefoni, ki znajo androidne bite premetavati brez težav. Prvi glasniki teh telefonov so prišli na trg še pred izidom androidne različice 4.1, ki je temu operacijskemu sistemu dodala prepotrebno gladkost. Tako smo bili priča telefonom, ki so po razmeroma nizki ceni ponujali solidno izkušnjo. Sem lahko štejemo Sonyjevo Xperio P, HTC One V in glavnega predstavnika tega vala, Samsung S3 mini. Slednji je resda prišel na trg kasneje in že imel Android 4.1, a je na srednjem cenovnem delu trga brez težav obveljal za prvo izbiro. Korejci so izid tega telefona bržkone namenoma tempirali tako, da je izšel nekaj mesecev po Galaxyju S3, saj so tako odgovorili na želje tistih, ki niso bili pripravljeni za telefon odšteti 600 evrov in več.

Očitno se je taktika obrestovala, saj je nekaj mesecev po paradni galaksiji S4 na trg prispel še Galaxy S4 mini. Zopet gre za podhranjeno različico večjega brata in tako kot pri prehodu s S3 na S4 tudi pri minijih za postopno iteracijo. Ta se kaže tako, da je vsega malo več. Tako se je zaslon v diagonalo zvečal za 0,3 palca in telefon pri 4,3-palčnem zaslonu AMOLED še vedno lahko nosi oznako mini. V višino so ga raztegnili za pičle tri milimetre, v širino pa celo zmanjšali za dober milimeter. To je dobrodošlo, saj so Korejci bolj naklonjeni večanju svojih izdelkov in je lepo videti, da se vsaj pri oznaki mini brzdajo. AMOLED zagotavlja žive barve, ki bodo nekaterim preveč nasičene, a gre bolj za stvar osebnega okusa. Vidni koti so odlični in zaslon je ena večjih odlik te naprave. Napredovala je še ločljivost, ki se tudi na tem segmentu trga bliža polni ločljivosti. S4 mini sliko riše pri 540 × 960 in zaslon prekriva gorilje steklo.

Samsung je moral tudi nekoliko varčevati, tako da ima novi Mini le 8-gigabajtno shrambo, ki jo je mogoče razširiti s kartico mikro SD. Korejci so praktično zadnji izdelovalec, ki še vedno vztraja pri  dodajanju prostorskih zmogljivosti in v tem duhu je mogoče lastnoročno zamenjati tudi baterijo. Slednje lahko pride še kako prav in Evropejci lahko le zavidamo prebivalcem Koreje, ki pri nekaterih Samsungovih modelih že v embalaži dobijo dodatno baterijo. Slednjo se zamenja preprosto, saj je zadnjo stranico mogoče z lahkoto »odtrgati«. Na tem mestu povejmo še, da zadnja stranica nima hoda, kar se je rado dogajalo na Samsungovih telefonih, tam je upogib stranice dajal občutek cenenosti. Tudi na splošno telefon daje trden občutek v roki in je s 107 grami lahek.

Največji preskok z lanskoletnega modela pomeni odmik od ponarodelega dvojedrnega procesorja Cortex A9, ki je v eni od številnih različic poganjal praktično vse telefone srednjega in najnižjega ranga. S4 Mini se lahko pohvali z 1,7-gigaherčnim procesorjem z dvema jedroma, ki jima dela družbo še 1,5 gigabajta RAMa. Dodatno tekoče delovanje Androida doda še dejstvo, da je telefon na trg prišel z različico 4.2.2 tega operacijskega sistema. Seveda izkušnjo kvarijo požrešni gradniki in težka korejska androidna preobleka, a je škoda manjša kot v prejšnjih letih.

Lani je S3 Mini sameval kot edina izbira v srednjem razredu. Letos pa je Sony že izdal Xperio SP in HTC naj bi na trg spustil telefon One mini, tako da je na tem področju nekoliko bolj pestro. Konkurenca pri dražjih modelih pa je vendarle še hujša in Samsung S4 Mini je ta trenutek najboljši telefon srednjega ranga in ga je laže priporočiti kakor večjega brata v konkurenci dražjih naprav. 

Samsung S4 Mini

Telefon.

Prodaja: Mobitel od 390 evrov naprej.

✓    Tekoče delovanje, izdelava.

✗    Samsungova preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji