Objavljeno: 31.1.2006 23:13 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Januar 2006

Macromedia Captivate 1.01

Pri vsakdanjem delu z računalnikom velikokrat naletimo na težavo, kako uporabnikom učinkovito predstaviti zmožnosti programa ali jim pomagati pri reševanju težav, na katere so naleteli pri delu z njim. Predvsem ob stiku z množico uporabnikov se pogosto zgodi, da venomer razlagamo isto. To je utrujajoče, časovno potratno in drago. Ena izmed zanimivih rešitev je izdelava predstavitve v obliki filma, ki ga uporabnik sam požene in mu omogoča, da korak za korakom sledi navodilom, pri tem pa tudi aktivno sodeluje.

Programov, ki omogočajo nekaj podobnega, je kar nekaj, mi pa smo se tokrat osredotočili na izdelek podjetja Macromedia, ki je novembra predstavilo novo različico programa RoboDemo. Z novo različico so programu tudi spremenili ime v Captivate 1.01, saj naj bi to bolj ustrezalo vsebini izdelka.

Po uspešni namestitvi programa nas ob zagonu pozdravi enostaven uporabniški vmesnik, ki ponuja možnost nalaganja že izdelanih filmov, izdelavo lastnih filmov ob pomoči že pripravljenih predlog ali brez njih. Za lažje delo je na voljo tudi pomoč v obliki predstavitvenih filmov, ki nam prikažejo zmožnosti naše nove programske pridobitve. Pomoč je na voljo za šest glavnih sklopov, na katere naletimo pri izdelavi filmov: snemanje, urejanje, objava, glasba, interaktivnost in učinki. V izdelavo filma lahko vključimo že pripravljene datoteke tipa PPS in AVI in izdelamo izbirno stran, na kateri predstavimo svoje delo v obliki povezav do filmov, internetnih strani ali drugih datotek.

Delo s programom poteka po načelu snemaj, uredi in objavi in ga je mogoče z nekaj truda hitro osvojiti. Najprej se moramo odločiti, kaj sploh želimo posneti. Snemamo lahko dogajanje v izbranem programu, po celotnem zaslonu ali pa sami določimo velikost okna, znotraj katerega bomo snemali. Prav tako je smiselno določiti, kakšne vrste film želimo posneti. Izbiramo lahko med možnostmi predstavitev, simulacija, izobraževanje ali po želji. Z izborom ustrezne možnosti določimo tudi stopnjo avtomatizma, s katero program sodeluje pri izdelavi, npr. samodejno dodajanje ustreznih naslovov, osvetlitev izbirnih oken, prikaz premikanja miške, pomoči in namigov itd. Ko smo zadovoljni z nastavljenim, se lahko začne snemanje. Na zaslonu se prikaže pomočnik v obliki mikrofona, ki odšteva čas do začetka snemanja, nato pa se skrije v orodno vrstico. Tam nam je vedno na voljo, če ga kliknemo, pa snemanje prekinemo.

Ko je snemanje končano, Captivate posneto pripravi za urejanje. Prikaz je urejen v obliki diapozitivov, prikazanih v časovnem zaporedju; ob strani in v menujskih vrsticah pa imamo orodja za urejanje. Delo na tej stopnji poteka po načelu "povleci in spusti", omogoča pa tudi dodajanje zvoka, če tega nismo posneli že med snemanjem. Urejamo lahko posamezen diapozitiv ali več diapozitivov skupaj, jih poljubno premikamo in brišemo. Enako velja za urejanje vsebine diapozitiva. Možnosti za vsebinsko in oblikovno urejanje so številne, program pa pozna tudi slovenske znake. Koristen je zlasti časovni prikaz, ki olajša uskladitev prikaza raznih napisov in preostalega z dejanskim dogajanjem na zaslonu.

Tako posnet in urejen film bomo verjetno želeli tudi objaviti. Možnosti je več, saj program podpira datoteke Macromedia FlashMX 2004 (swf) in Breeze ter posredovanje v strežnike Breeze, objavimo ga lahko kot samostojno datoteko (exe) za distribucijo prek izmenljivih nosilcev, lahko ga v različnih formatih pošljemo prek e-pošte, objavimo v obliki wordovskega dokumenta, vgrajeno pa ima tudi možnost pošiljanja strežnikom FTP.

Macromedia Captivate je sodoben in zmogljiv program, ki nam prihrani veliko časa in živcev. Sami pa se moramo odločiti, ali njegove zmožnosti odtehtajo dokaj visoko ceno.

Časovna razporeditev posameznih diapozitivov

Macromedia Captivate 1.0

Kaj: Program za izdelavo predstavitvenih filmov.

Izdeluje: Macromedia, www.macromedia.com.

Cena: 451 evrov (polna različica), 277 evrov nadgradnja.

Za: Številne možnosti nastavitev in prilagoditev, pregledno urejanje.

Proti: Visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji