Objavljeno: 30.3.2005 17:09 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2004

Linux s CDja

Linux velja za zelo prilagodljiv operacijski sistem, saj ga najdemo v različnih napravah, vse od mobilnih telefonov do strežnikov. Ena od možnih prilagoditev je tudi ta, da ga lahko preprosto zaženemo brez namestitve, nameščenega kar na nosilec CD. Zavedati pa se moramo prednosti in pomanjkljivosti te rešitve.

Zakaj bi pravzaprav sploh želeli operacijski sistem zaganjati z nosilca CD? Dejstvo je, da tak način rabe Linuxa (pa tudi kakega drugega operacijskega sistema) ni in tudi v prihodnje najbrž ne bo prav pogost, vendar marsikdaj pride nadvse prav. Denimo takrat, kadar želimo na nekem tujem računalniku hitro dostop do priljubljenega okolja, nameščenih programov, morda celo podatkov. Prav tako pride prav tedaj, ko želimo odpraviti napako v operacijskem sistemu, ki je nameščen na disku.

Ploščo z operacijskim sistemom preprosto vtaknemo v enoto CD-ROM, poskrbimo, da računalnikov BIOS upošteva pravilni vrstni red zagona sistemskih naprav in čez nekaj minut se z malo sreče srečamo v grafičnem okolju Linuxa, ne da bi pri tem opravili kakršnokoli spremembo na lokalnem disku. Rešitev je nadvse uporabna kot zasilno sredstvo, preseneča pa, kako temeljito so se tega vidika lotili nekateri distributerji Linuxa.

Linspire stavi na veliko podobnost z okoljem Microsoft Windows.

Linspire Live!

Kaj: Linux, ki se zaganja z nosilca CD-ROM.

Izdeluje: Linspire, http://www.linspire.com.

Cena: 20 dolarjev.

Za: Enostaven uporabniški vmesnik, preprost dostop do diskov z okoljem Windows.

Proti: Ni brezplačen.

Na kratko smo so si ogledali tri različice take izvedbe Linuxa, Linspire Live!, Mandrake Move in SuSE Live Evaluation, ki so za povrh večinoma dosegljive tudi brezplačno in obenem rabijo kot nekakšno testno okolje za preverjanje delovanja tega ali onega Linuxa, ne da bi spreminjali veljavne nastavitve računalnika. Vsi trije izdelki so si v marsičem podobni, a tudi, zanimivo, v marsičem drugačni, tako po vsebini kot delovanju.

V nasprotju s pričakovanji je za uporabo take oblike Linuxa treba razmeroma malo nastavitev. Načrtovalci paketov so namreč uporabili nastavitve in samodejno zaznavanje strojne opreme, tako da pri zagonu operacijski sistem skuša samodejno najti najboljšo konfiguracijo glede na okoliščine (dodajanje gonilnikov odpade). To v praksi pomeni, da je možno povsem to, da ta operacijski sistem na specifičnem računalniku ne bo deloval ali pa bo deloval pomanjkljivo. Na našem testu smo preizkusili zagon na dveh različnih namiznih in dveh prenosih računalnikih, v obeh primerih pa so operacijski sistemi delovali brez večjih težav.

Največja prednost paketa je zmožnost snemanja nastavitev in podatkov na pomnilniške ključe USB.

Mandrakesoft Move

Kaj: Linux, ki se zaganja z nosilca CD-ROM.

Izdeluje: Mandrakesoft, http://www.mandrakesoft.com.

Cena: Brezplačna različica, na voljo za plačilo s ključem USB.

Za: Možnost shranjevanja nastavitev in podatkov na ključe USB, hiter zagon.

Proti: Omejena podpora ključem USB, zahteva prijavo z uporabniškim imenom in geslom.

Kompromis pri tem je seveda v tem, da so nameščeni privzeti, na neki način varni gonilniki, ki skušajo prepoznati čim več delov, drugih pa pač tedaj ne bomo potrebovali. V resnici to za tip rabe, ki smo ga navedli zgoraj, sploh ni pomembno. Tipično si želimo, da bi bil zagon čim hitrejši in s čim manj posegi v delovanje.

V tem pogledu se najbolje odreže Linspire (do nedavna Lindows) Live!, ki se po nekaj minutah zbudi v značilnem okolju družbe Linspire, ki od vseh treh Linuxov najbolj spominja na Microsoftova okna. Ker gre za občasni sistem, so opustili postopek prijave, tako da smo res najhitreje pripravljeni za delo. Pri vseh treh programih dobimo poleg grafičnega okolja tudi popoln nabor pisarniških programov (OpenOfiice.org), brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto, celo predvajalnik posnetkov MP3 in DivX.

Zavedati pa se moramo, da je pri taki izvedbi delovanja operacijskega sistema velika omejitev - operacijski sistem je na nosilcu, s katerega lahko samo beremo, sprememb nastavitev programov in okolja ter dokumentov, ki jih pri tem ustvarimo, pa nimamo kam posneti. Če imamo na voljo dostop do interneta, jih morda še najlaže pošljemo po elektronski pošti. Večina izdelkov ne računa na uporabo lokalnega diska, kjer je drug operacijski sistem, po možnosti z zaščitenim datotečnim sistemom. Korak naprej na tem področju je naredil Mandrakesoft, ki ponuja paket Mandrake Move tudi v kombinaciji s ključi USB, na katere lahko posnamemo tako spremembo konfiguracije kot tudi dokumente. Žal izdelovalec podpira le skromno število ključev USB, tako da moramo pri taki rabi paziti. Po drugi strani pa ima Linspire že vgrajene gonilnike za dostop do razdelkov okolja Windows, tako da lahko to možnost s pridom uporabimo za hrambo podatkov (če seveda računalnik ni naključni gostitelj), prav pa pride tudi v diagnostične namene (denimo za popravilo ali dostop do dokumentov v Oknih, ki ne delujejo pravilno).

SuSE je med trojico najbolj obsežen, vendar zato tudi nekoliko okoren.

SuSE Live Evaluation

Kaj: Linux, ki se zaganja z nosilca CD-ROM.

Izdeluje: SuSE, http://www.suse.com.

Cena: Brezplačna različica.

Za: Prijeten in pregleden uporabniški vmesnik, dober izbor programov.

Proti: Počasen zagon in nastavitev.

Trije paketi se razlikujejo tako po vsebini kot tudi po hitrosti in načinu delovanja. Najrazkošneje je opremljen SuSE Live Evaluation, čeprav tudi preostala izdelka ne zaostajata dosti. Pri izdelku družbe SuSE pa je nekoliko moteče to, da je treba operacijski sistem nastaviti domala enako natančno kakor običajne distribucije Linuxa. Čas, potreben za operativno rabo po zagonu, je zato tudi najdaljši pri izdelku družbe SuSE, preostala tekmeca pa sta približno ena isti ravni.

Za vse tri izdelke lahko rečemo, da so bolj ali manj zanimivost, morda koristno naključno orodje, težko pa nadomestek za običajne operacijske sisteme. Ne glede na to pa pridejo prav, tako na poti kot pri tehnični zagati. Z nekaj znanja si lahko celo pripravimo svojo različico operacijskega sistema, ki ima že vgrajene lastne nastavitve in programe, toda vprašanje je, koliko želimo res vložiti v to. Je pa to rešitev, o kateri pri drugih sodobnih operacijskih sistemih (skupaj z Okni) lahko le sanjamo, saj vsi za svoje delovanje privzemajo dostopnost do diska kot primarnega nosilca.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji