Objavljeno: 23.2.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2016 | Teme: nenehni testi

LG V10

LG je lani izdal model G4, svojo najboljšo napravo sploh. Tega mesta ni zadržal dolgo, saj je tokratni V10 še boljši. Največji napredek se je pri LGju zgodil s fotoaparati, saj so na tem področju leta capljali za konkurenco. Letos smo delali izjemne slike tako s telefonom G4 kot Nexusom 5X in V10. Fotografija je bila ena zadnjih točk, na kateri so LGji vedno izgubili v primerjavi z drugimi izdelovalci. Zdaj pa lahko rečemo, da so ti časi minili, saj so se konkurenci povsem približali. Predvsem navduši privzeta aplikacija za slikanje, ki je pregledna in stabilna. Sony, recimo, že zadnji dve leti dostavlja telefone s super fotoaparati, a jim težave povzroča aplikacija za slikanje.

Pri V10 je treba vsaj omeniti, da je mogoče telefonu zamenjati baterijo in vstaviti kartico Micro SD. Oboje se je pri konkurenci že skorajda povsem poslovilo. LG pa vztraja in, če bi radi vrhunski telefon z zamenljivo baterijo, sta G4 in V10 praktično edini resni napravi, ki to omogočata.  

Hvala se nadaljuje po zaslugi ohišja, ki je na zadnji stranici gumirano, ogrodje telefona pa kovinsko. Na zadnji steni je v gumb za vklop in izklop vgrajen bralnik prstnih odtisov, ki je natančen, a kljub temu zahteva najprej pritisk na gumb in šele nato odčita prst. Na Nexusu 5X se je zaslon odklenil že, ko smo se dotaknili bralnika, in škoda je, da tu ni enako.

Strojno je V10 podoben modelu G4, saj imata oba štiri 1,44 GHz (Cortex-A53) in štiri 1,82 GHz (Cortex-A57) jedra. V10 ima gigabajt več pomnilnika, tako da se število dvigne na 4. Prav tako ima 5,7-palčni zaslon, kar ga postavlja ob bok Nexusu 6P.

V10 je poseben še zaradi dveh dodatkov, ki pa sta zanimiva le na prvi pogled. Nad zaslonom sta levo dve kameri, ki naj bi pomagali laže zajeti portret več ljudi hkrati. V praksi to sicer lahko potrdimo, a kaj, ko bi ena kamera povsem zadovoljivo opravilo enako delo. Predvsem je bizaren dodatni zaslon desno od prednjih kamer. Ta lahko kaže nekatera opozorila in bližnjice, a nima resne funkcionalnosti. Prižgan je tudi takrat, ko je osrednji zaslon ugasnjen, a res nima nobene resne vrednosti in je na telefonu le zato, da lahko napišemo, da ima V10 dva zaslona. Komu v LGju se je to zdelo nekaj, kar bi pritegnilo kupce, je težko reči, a se čuti vpliv Samsungovih modelov Edge, ki lahko ločeno prižgejo ukrivljeni del zaslona. V LGju so najbrž mislili, da so z dodatnim zaslonom sledili trendom v industriji. Težava je le v tem, da je Edgeov dodatni zaslon bolj ali manj neuporaben in je zanimiv predvsem zaradi videza, saj gre za nadvse lep telefon. Pri V10 ima zaslon enako (ne)uporabnost, estetika telefona pa ni na isti ravni.  

V10 je odličen telefon z nepotrebnimi dodatki, ki pa so manjša pomanjkljivost kot  LGjeva preobleka, ki zagotavlja slabšo uporabniško izkušnjo kot goli Android, ki žene Nexus 6P in LGjev Nexus 5X.

LG V10

Prodaja: Telekom.

Cena ob objavi: 640 EUR.

Za    Gumirano ohišje, fotoaparat.

Proti    Dodaten zaslon, LG preobleka.

5511892

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji