Objavljeno: 23.12.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2015 | Teme: nenehni testi

LG G3 S

Tako kot HTC One Mini 2 je G3 S manjša in manj zmogljiva različica večjega telefona. V LGjevem primeru je to G3, ki je s svojim naborov strojne opreme in zaslona navdušil na letošnjem primerjalnem testu najboljših telefonov. Različica S tako od večjega brata pobere obliko, kar pomeni, da podeduje tudi največji očitek. Gre za postavitev fizičnih gumbov, ki so se pri LGjevih napravah v zadnjih letih preselili na hrbtno stran telefonov. Tako pod kamero najdemo tri gumbe. Srednji je za vklop in izklop, na zgornji in spodnji strani pa ga obdajata gumba za uravnavanje glasnosti. Ta postavitev sicer pomeni, da na prednji strani in na stranicah ni fizičnih gumbov, a je želeni gumb na zadnji strani na slepo težje najti. Z nekaj privajanja je sicer morda prste mogoče naučiti, kje so gumbi, a gre kljub temu za nerodno izvedbo. Oblikovno telefonu ni prav veliko očitati in tudi materiali, uporabljeni za izdelavo, so v tem cenovnem razredu na ravni.

Strojno razočara 8 gigabajtov velika shramba, ki je v telefonu najbrž le za to, ker je mogoče večji G3 dobiti tudi v 16 gigabajtni različici. Tako se kupec morda raje odloči za dražji telefon, a je kljub temu škoda, da je S tako omejen, ker gre za strojno lepo okrepljen telefon. Android 4.4.2 žene Snapdragon 400, ki ima štiri 1,2 GHz jedra Cortex A7, ta pa podatke mečejo v gigabajt pomnilnika. Uporabniška izkušnja je tekoča, saj gre za podobno močan telefon, kot so lanskoletni težkokategorniki. Glede na dražji G3 so v LGju varčevali še pri kameri, ki zdaj premore 8 in ne več 13 megapik. V praksi se to pozna na slabših slikah v temnejših razmerah, a tudi 8 megapik je povsem dovolj za zajemanje lepih fotografij.

Zaslon sliko na telefonu LG G3 S kaže v ločljivosti 720 x 1280 in meri po diagonali 5 palcev. To je v primerjavi z ločljivostjo 1440 x 2560 in 5,5 palci modela G3 manj, a gre kljub temu za odličen zaslon IPS z izjemni vidnimi koti.

Taktika izdajanja manj zmogljivih različic najboljših telefonov se LGju, Sonyju in HTCju očitno zaenkrat obrestuje, saj smo priča že drugi ali tretji generaciji teh naprav. Kako dolgo bo to še smotrno početi, bomo videli, saj so vsi izdelovalci uporabnost teh telefonov že začeli zavirati. 8 gigabajtov velika shramba je prvi korak v to smer, saj bi 16 GB različica na papirju pomenila poceni konkurenco dražjemu modelu. Kljub temu smo trenutno v fazi, ko se srednji sloj androidnega tabora nenehno krepi in takšni telefoni niso zgrešen nakup.

LG G3 S

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Zaslon, izdelava.

✗    Tipke, le 8 GB shrambe.

4409205

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji