Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2015 | Teme: nenehni testi

Lenovo Vibe X2

Očitno so v Lenovu ravno modelu Vibe X2 namenili največ pozornosti. Najbolj so se potrudili pri oblikovanju, ki je med vsemi mobilnimi napravami tega izdelovalca daleč najlepše. Ohišje je narejeno iz treh plasti in vsaka je druge barve. Telefon je mogoče dobiti v različnih barvnih kombinacijah in videz je všečen. Predvsem gre za nov pristop, za katerega upamo, da se bo obdržal, saj plasti ustvarijo prijetno ohišje. Telefon je tudi nadvse lahek in tanek, žal tudi zaradi baterije, ki zmore le 2300 mAh, to pa je za današnje čase zelo malo.

Strojno je X2 zelo solidna naprava, saj jo žene hitro Mediatekovo čipovje z osmimi jedri. Gre za štiri 2,0 GHz jedra Cortex-A17 in štiri 1,7 GHz jedra Cortex-A7, povezana v ARMov sistem big.LITTLE. Jedra A17 sodijo v srednje močan razred, jedra A7 pa so energijsko varčna, a počasna. Skupaj dostavijo solidno izkušnjo, a se čuti, da so se v Lenovu hoteli pohvaliti z osmimi jedri v nekoliko cenejšem telefonu. X2 ima na voljo dva gigabajta pomnilnika in kar 32 gigabajtov shrambe. Zaslon meri po diagonali 5 palcev in riše sliko v ločljivosti 1080 × 1920, gre pa za matriko IPS.

Od vseh novih telefonov Lenovo ima x2 največ duše in bi bil z neobremenjenim Androidom lahko super nakup. Kljub temu pa Lenovu ne smemo popolnoma oprostiti nekaterih napak. Prva so trije androidni gumbi na dnu zaslona. Ta praksa je na zahodu že popolnoma preživeta in če hoče Lenovo dostaviti Evropi moderen androidni telefon, je nujna raba programskih gumbov.

Največji očitek, ki velja za vse telefone Lenovo, je njihova androidna preobleka. Predvsem jim gre zameriti že naložene aplikacije, kot je »antivirusni« program, ki nas pričaka ob zagonu in ga ne moremo odnamestiti (lahko pa vsaj skrijemo njegovo ikono). Ta aplikacija naj bi skrbela za varnost našega telefona in nadzirala rabo prenesenih podatkov, a v resnici od njega ni kake hude koristi. Gre le za enako prakso, kot jo poznamo z okenskih prenosnikov, na katere izdelovalci (tudi Lenovo) namestijo toliko šare, da iznakazijo Microsoftovo uporabniško izkušnjo. Enako lahko rečemo za androidno preobleko na teh telefonih, ki jo sicer lahko popravimo – zamenjamo zaganjalnik in uporabljamo katerega izmed običajnejših, celo Googlovega. Po drugi strani ima vgrajena programska oprema tudi nekaj priboljškov, kot je npr. odklepanje s trkanjem po zaslonu, kar je pred časom prvi uvedel LG v svojem modelu G2. Žal se preobleka ne razume najbolje s slovenščino (čeprav jo podpira), saj se telefon s slovenskimi nastavitvami sesuva. Pri Lenovu so nam zagotovili, da bodo to odpravili v nadgradnji programske opreme, ki pride kmalu.

Lenovo je z novimi telefoni resnično na pravi poti, a dokler bo vztrajal pri preoblekah, fizičnih sistemskih gumbih in prednaloženih programih, bo vedno mogoče najti boljše naprave. Takšne, ki teh hib nimajo.

Lenovo Vibe X2

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena ob objavi: 420 EUR.

✓    Oblikovanje, odzivnost.

✗    Androidna preobleka s prednaloženimi programi.

4824510

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji