Objavljeno: 27.8.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2019

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2019

Thinkpad X1 Carbon prihaja letos že v svoji sedmi generaciji, tradicionalno gre za enega najboljših poslovnih prenosnikov. Pri Lenovu se tudi tokrat držijo preverjene formule – nova letnica sicer prinaša nekaj manjših sprememb, a nič zares drastičnega.

Ohišje je izredno kakovostno, hkrati pa tudi dovolj lahko. V primerjavi z lanskim modelom je prenosnik enako širok in globok, a milimeter nižji. Hkrati je ohišje izgubilo nekaj gramov teže, a to opazimo le ob pregledu specifikacij. Razmerje med velikostjo, težo, zmogljivostjo in kakovostjo izdelave je še vedno vrhunsko, zelo prijetna je tudi rahlo mehka obdelava samega ohišja. Na voljo je tudi posebna zgornja stranica iz vezenih karbonskih vlaken.

Manjša novost je zmogljivejša sestava zvočnikov. Po novem ima prenosnik nad tipkovnico trak z luknjicami, pod katerimi sta prednja zvočnika, še par zvočnikov je na spodnji strani. Prenosnik je na voljo z različnimi zasloni, vsi imajo sicer diagonalo štirinajstih palcev, preizkušeni model je imel ločljivost 2.560 × 1.440 pik. Ob tem sta v uporabi matirana prevleka in matrika IPS – vidni koti so zelo dobri, enako velja za barve. Tipkovnica ostaja odlična, odporna proti politju in osvetljena od zadaj. Dobra in natančna je tudi sledilna ploščica, je pa manjša kot pri tekmecih. Pri Lenovu namreč vztrajajo pri sledilni paličici sredi tipkovnice in pri treh fizičnih tipkah nad njo – te pač zavzamejo prostor in s tem omejujejo velikost ploščice. Zgoraj je seveda spletna kamera, ki podpira tudi vstop prek sistema Windows Hello. Zanimivo pa je, da imajo vsi letošnji prenosniki Thinkpad fizični zaklop za zakritje kamere.

Prenosnik je dobro založen z vmesniki, na voljo sta dva USB-C. Eden skrbi za napajanje prenosnika, drugi pa je razširjen in deluje tudi kot priklop na razširitvene postaje. Dodana sta vmesnika USB 3.1, po eden na vsaki strani, na levi sta še izhod HDMI in vmesnik zvočne kartice. Sistemski administratorji bi si morda želeli še klasični omrežni vmesnik, a je ohišje pač pretanko za kaj takega. Odkupijo se s prilagojevalnikom, ki je priložen prenosniku (in se vključi v USB-C). Pogrešali pa smo bralnik za pomnilniške kartice SD.

Pri strojni zasnovi je kar veliko opcij. Preizkušeni prenosnik je uporabljal Intelov procesor višjega razreda, model 17-8665U ob 16 GB pomnilnika. Podatke pišemo na pogon SSD, velik 512 GB, za grafiko poskrbi Intelova vgrajena kartica, drugih grafičnih kartic pri teh prenosnikih ne bo na voljo. Odlična in zmogljiva osnova torej, ob kateri je tudi vzdržljivost akumulatorja zelo solidna. Na našem preizkusu je zdržal dobre štiri ure.

Nova letnica prenosnika X1 Carbon nadaljuje torej serijo odličnih poslovnih prenosnikov, seveda pa se nadaljujejo tudi sorazmerno visoke cene. Preizkušena sestava stane čez dva tisoč evrov, z nekoliko cenejšim procesorjem in zaslonom klasične ločljivosti FullHD bomo seveda privarčevali več sto evrov. Kot vedno pa v prodaji ostajajo tudi modeli prejšnjih letnikov, ki predstavljajo vse boljše razmerje med ceno in vsem ostalim.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2019

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1.402

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.551

Trajanje delovanja: 4 ure 23 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 9

Mere: 32,4 × 21,7 × 1,5 cm, 1,1 kg

Značilnosti: Intel Core i7-8665U, 1,9 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 2.560 × 1.440 pik

Operacijski sistem: Windows 10

Cena: 2.200 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Mere in teža, kakovost izdelave, zmogljivost.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji