Objavljeno: 31.5.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2016

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2015

Leta 2014 je Lenovo poslali na trg prenovljeni prenosnik Thinkpad X1 Carbon, a se je nekoliko uštel pri tipkovnici, saj je bila večina uporabnikov zgrožena nad spremembami. Pri lanskoletnem modelu so tipkovnico tako rekoč popravili, očitno pa so se pri tem naučili, da uporabniki ne marajo grobih sprememb. Teh letos pri novem modelu X1 Carbon res ni na pretek.

Še vedno gre za prenosnik najvišjega razreda, namenjen predvsem poslovnim uporabnikom, ki potrebujejo kakovosten, hiter prenosnik, ki je obenem tanek in lahek. Ohišje je glede na lanski model praktično nespremenjeno. Šele res natančna meritev pokaže, da je naprava še malenkost tanjša od lanske, v debelino meri 1,6 cm (lani 1,9 cm). Hkrati jim je uspelo tudi nekoliko znižati težo, tokrat bomo nosili okoli slaba 1,2 kilograma (lanski model je tehtal 1,4 kg). Ohišje je ostalo nadvse kakovostno, še vedno lahko zaslon odpremo za polnih 180 stopinj (torej ga položimo oziroma potisnemo povsem ravno na mizo). Edino, kar nas je rahlo zmotilo, je to, da moramo prenosnik odpreti z obema rokama, saj sta tečaja med močnejšimi.

Strojna oprema je glede na lani preizkušeni model zelo malo spremenjena. Še vedno je v rabi Intelov procesor i7, le da je tokrat novejši, konkretno gre za i7-6500U s taktom 2,5 GHz. Po potrebi lahko takt zveča na 3,1 GHz, ima pa dve jedri in štiri niti. Lanski model je uporabljal procesor i7-5500U, seveda so tudi letos na voljo različne sestave. Pomnilnika je 8 GB, pogon je vrste SSD, prihaja iz Samsungovih logov. Premore 256 GB prostora, kar bi moralo biti za večino uporabnikov dovolj. Za grafiko spet skrbi Intelova rešitev. Lanski model se je presenetljivo dobro obnesel pri preizkusu akumulatorja, tudi letos se to nadaljuje.

Na tankem ohišju res ni veliko prostora za vmesnike. Tako sta na voljo dva vmesnika USB (seveda po standardu USB 3.0), zraven sta še izhoda HDMI (standardne velikosti) in Mini DisplayPort. Ob prenosniku smo preizkusili še Lenovov Thinkpad WiGig Dock (W123). Gre za kvadratno škatlo, ki se s prenosnikom poveže prek brezžične povezave WiGig. Zadeva ima še pet dodatnih vmesnikov USB, še en HDMI, klasični DisplayPort in navaden gigabitni omrežni vmesnik (tega na prenosniku sicer ni). Vgrajen je tudi dodatni zvočnik. Po našem mnenju je sicer uporaben dodatek, a prevelik (oziroma nerodne oblike za prenašanje) in predrag (zanj želijo okoli 300 evrov). Na voljo je tudi priklopna postaja OneLink+, ki se na prenosnik poveže z lastnim vmesnikom. Škoda, da pri tem niso izkoristili kakega Thunderbolta ali USB-C.

Tipkovnica ostaja odlična, gre za eno najboljših tipkovnic pri ultratankih prenosnikih. Tipke imajo sicer razmeroma kratek hod, a je povratna informacija zelo dobra. Tipkovnica je tudi osvetljena od zadaj, na voljo sta dve stopnji svetlosti. Zvočniki niso nič posebnega, kar je pri tako tanki napravi pričakovati, je pa zaslon odličen. V uporabi je matrika IPS, ločljivost je visokih 2560 × 1440 (enako kot lani), zaslon ni svetleč.

Edina slabost tega prenosnika je visoka cena, saj zanj v opisani sestavi zahtevajo 2299 evrov. Se pa se še marsikje najde lanskoletni model, ki je občutno cenejši.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon 2016

Zgradba in oprema:10

Velikost in teža: 7

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 215.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 237.

Trajanje delovanja: 8 ur 32 minut.

Mere: 33,3 × 22,9 × 1,9 cm., 1,2 kg.

Značilnosti: Intel i7-6500U 2,5 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 2560 × 1440 pik.

Operacijski sistem: Windows 10 64-bit.

Cena: 2299 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Mere, kakovost izdelave, krmilna paličica, tipkovnica, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji