Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2018

Lenovo Miix 320

Lenovovi računalniki v seriji Miix so praviloma majhni, lahki, poceni prenosniki z igrivim značajem. Med drugim jih tržijo tudi kot dobro izbiro za otroke – kot prvi, nekoliko cenejši prenosnik, ki je lahko obenem tudi tablica. Miix 320 tako nadaljuje zgodbo predhodnika, modela 310, ki smo ga preizkusili pred poldrugim letom.

Prenosnik je majhen, diagonala zaslona meri le dobrih 10 palcev. V primerjavi z omenjenim predhodnikom se je tu ločljivost zvišala na danes bolj razširjenih 1920 × 1080 pik (predhodnik je še shajal s 1280 × 800). Je seveda občutljiv za dotik, ima svetleč premaz, v rabi je matrika IPS z dobrimi vidnimi koti. Zaslon se na tipkovnico pripoji z dovolj močnimi zatiči, težišče, ki je tradicionalno problematično v teh modelih, pa je dovolj nizko, da je neljubega prevračanja nazaj razmeroma malo (še najbolj moramo biti pazljivi pri uporabi na kolenih). Kakovost izdelave je dovolj solidna, seveda pa gre za plastično ohišje.

Nad vgrajeno strojno opremo smo bili nekoliko razočarani. V rabi je enak procesor kot pri predhodniku – Intelov Atom Z8350 s taktom 1,44 GHz (zveča se lahko do 1,92 GHz). To je dve leti star procesor s štirimi jedri, namenjen predvsem varčnemu delovanju – v tipičnih razmerah naj bi uporabljal okoli 2 W moči. To se sicer pozitivno pokaže pri preizkusu vzdržljivosti akumulatorja, kjer je naprava zdržala dobrih sedem ur (pri varčni rabi bi po našem mnenju zdržala več kot deset), a je toliko slabši po samih zmogljivostih. Nič ne pomaga, da je vgrajenih le 4 GB pomnilnika. Za podatke je na voljo pogon SSD velikosti 64 GB. Nameščeni so Windows 10, glede na specifikacije bi se bolj prilegel kak lahek Linux ali Googlov ChromeOS.

Za priklop zunanjih naprav sta na voljo dva vmesnika USB in en USB-C, zraven je še mini HDMI za video. Tipkovnica je dovolj trdna, a zelo natrpana – to bo morda odgovarjalo otroškim prstom, našim vsekakor ni. Tudi drsna ploščica je med manjšimi in manj natančnimi, čeprav to odtehta zaslon, občutljiv za dotik. Največje prednosti tega prenosnika tako ostajajo velikost, teža in nizka cena.

Lenovo Miix 320

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 571.

Večpredstavni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 489.

Trajanje delovanja: 7 ur 22 minut.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 10.

Mere: 24,9 × 17,8 × 1,7 cm., 1 kg.

Značilnosti: Intel Atom Z8350, 1,44 GHz, 4 GB RAM, 64 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n, Bluetooth.

Zaslon: 10,1-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 333 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si.

Za: Zmogljivost, velikost in teža, velikost pogona SSD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji