Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2016

Lenovo Miix 310

Lenovo je eno močnejših podjetij na področju tablic, predvsem po zaslugi cenejših, vstopnih modelov. Tu so zanimive predvsem naprave Miix, kombinacija tablice in odstranljive tipkovnice, ki obsega tudi dodatno baterijo. Na tem področju je glavni konkurent Asus z modeli Transformer, a je v zadnjih letih nekoliko upočasnil razvoj.

Nova tablica Miix 310 je naslednik lani predstavljene in preizkušene Miix 300, s tem da je stara uporabljala mehkejši ovitek s tipkovnico, ta pa ima tršo, plastično tipkovnico, ki se z zaslonom oziroma samo tablico spari z magneti. Tem sta v pomoč vodili iz trde plastike, stik je tako dovolj močan, da se nismo bali neljubih ločitev.

Pri teh napravah je tradicionalna težava v razporeditvi teže, saj je del z zaslonom nekoliko pretežak glede na tipkovnico, posledica pa je nekoliko manjša stabilnost, sploh pri uporabi v naročju. Tu je stanje nekoliko boljše, kot smo vajeni, na trdih podlagah sploh nismo imeli težav, pri držanju v naročju pa pomaga, če tablico oziroma prenosnik malenkost privzdignemo. Sama tablica tehta 582 gramov, tipkovnica pa 518 gramov.

Zaslon meri po diagonali 10,1 palca, ločljivost bi lahko bila pri tem višja, saj se ustavi pri 1280 × 800. To je sicer za ta cenovni razred tipično, a bo predvsem za tiste, ki so vajeni boljših telefonov (in tablic), res malo. Kakovost barv je še kar dobra (v rabi je matrika IPS), bi si pa želeli nekoliko višjo svetlost, v kombinaciji s svetlečo prevleko je uporaba pri močni svetlobi zelo otežena.

Tipkovnica je po odzivu in občutku med tipkanjem med boljšimi v tem razredu, nedvomno je boljša od tipkovnice, dodane v ovitek pri Miix 300. Spodaj je še razmeroma majhna sledna ploščica, ki pa je dovolj natančna in daje dobro povratno informacijo pri kliku.

Za brezžično povezljivost sta vgrajena Bluetooth in WiFi, slednji podpira standard 802.11n, ne pa tudi novejšega ac. Na tablici najdemo izhod za slušalke, vmesnik micro-USB, režo za kartico microSD in izhod micro-HDMI, tipkovnica pa ima še dva vmesnika USB klasične velikosti (oba imata sicer gibljiv spodnji del, torej se ob neuporabi nekoliko zapreta). Vsi vmesniki USB podpirajo hitrosti le po starejšem standardu USB 2.0.

Tablica uporablja Intelov vstopni procesor Atom Z8350, ki ima štiri jedra in deluje pri 1,44 GHz (z možnostjo dviga na 1,92 GHz). Na voljo imamo dve sestavi, ki se razlikujeta le po količini pomnilnika – nedvomno priporočamo tisto, ki ima 4 GB pomnilnika, saj je 2 GB danes res malo. V vsakem primeru dobimo pogon SSD, velik 64 GB. Strojna sestava seveda ne podira rekordov, a za nezahtevno delo povsem zadošča. Zelo dobra je zdržljivost akumulatorja, pri uporabi v kombinaciji s tipkovnico (kar je, glede na to, da je naložen Windows 10, bolj verjetno) je zdržala res odličnih deset ur.

Novi Miix 310 želi biti tablica, v resnici pa gre za nadomestek za zdaj že skoraj pozabljene netbooke. Pri tem se hvali tako s ceno kot z velikostjo in zmogljivostjo akumulatorja, pri delu na poti pa nas bo najbolj oviral podpovprečen zaslon.

Lenovo Miix 310

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Cena: 295 EUR (4 GB RAM), 275 EUR

(2 GB RAM).

Za: Cena, velikost in teža, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Kakovost zaslona, povprečna zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji