Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2017

Lenovo Legion Y720 in Y520

Lenovo ima v zadnjih letih dve ločeni liniji prenosnikov – poslovno naravnano linijo Thinkpad in linijo Ideapad, namenjeno domačim uporabnikom. Pri slednji že dlje časa ponujajo tudi kar nekaj prenosnikov, namenjenih zahtevnejšim igričarjem. Sedaj pa so predstavili še nekakšno podznamko, imenovano Legion. Ta prevzema skrb za tiste, ki si želijo najnovejše igre igrati pri res visokih grafičnih nastavitvah.

Področje računalniških iger je namreč zelo vroče, solidna je tako prodaja komponent, namenjenih igričarjem, kot tudi zunanjih izdelkov (tipkovnic, miši, celo stolov in podobno). Vse bolj priljubljeno je tudi spremljanje igranja drugih v živo prek pretočnega videa – konkretno prek strani Twitch in YouTube Gaming. Tekmovanja na področju računalniških iger so iz leta v leto večja, vse več je tudi spletnih prvenstev in podobnega. Najboljši igralci služijo tako z ogledi na omenjenih straneh kot prek sponzorskih pogodb.

Zahtevnejši si seveda sestavijo svoj namizni računalnik, čeprav se najde tudi veliko vnaprej sestavljenih namenskih modelov, veliko je tudi namenskih prenosnikov. Tokrat smo preizkusili prva modela iz nove linije, Legion Y720 in Y520.

Kljub številki v imenu imata oba prenosnika zaslon, ki po diagonali meri 15,4 palca. Gre seveda za velika, debela in robata prenosnika agresivnih linij in ostrih robov. Bolj kričeč je nedvomno Y720, ki ima še nekaj več rdečih obrob, a je tudi Y520 daleč od umirjenih poslovnih Thinkpadov. Pri obeh najbolj zbode oči debelina naprave, zaradi zmogljive strojne opreme, še bolj pa zaradi tega, ker potrebuje ta oprema zmogljivo hlajenje.

Glavna razlika med obema modeloma je v vgrajeni grafični kartici. Zmogljivejši Y720 uporablja Nvidiino GTX 1060 s 6 GB lastnega pomnilnika. Gre za kartico zadnje generacije, ki se uvršča v zgornji srednji razred. Različica, namenjena prenosnikom, je sicer malenkost manj zmogljiva od tiste, ki jo lahko vgradimo v namizni računalnik, a kljub temu ponuja odlične grafične zmogljivosti. Brez težav bomo poganjali tudi najnovejše igre v ločljivosti 1920 × 1080 pri najvišjih stopnjah podrobnosti, podpira tudi igranje v višjih ločljivostih (celo 4K), a pri nekoliko nižjih podrobnostih oziroma manj slikah na sekundo.

Pomembno je tudi to, da je to najcenejša grafična kartica, ki že podpira tudi očala za virtualno resničnost, denimo Oculus Rift in HTCjev Vive. Tudi Lenovo je že napovedal svoja očala, izšla naj bi konec letošnjega leta. Delujejo podobno, kot da bi imeli na kartico priključena dva monitorja, to pač zahteva kar nekaj grafične moči.

Legion Y520 ima nekoliko manj zmogljivo sestro, konkretno Nviidino GTX 1050Ti s 4 GB lastnega pomnilnika. Tudi ta je povsem dovolj dobra za poganjanje najnovejših iger, a se bomo pri podrobnostih in učinkih enostavno malo manj razvajali. Hkrati naj ne bi bila dovolj zmogljiva za udobno igranje z raznimi očali navidezne resničnosti. Kljub temu lahko rečemo, da bo tudi ta zadovoljila večino igričarskih potreb.

Omenjeni grafični kartici pa terjata svoj davek – tako pri ceni kot pri segrevanju, ki se prevede v glasnost ventilatorjev. Oba prenosnika imata sicer vgrajeno tudi Intelovo grafično rešitev in lahko preklapljata med obema, a ko se spravimo v zahtevnejše igre, se tudi ventilatorji kar hitro začnejo oglašati. Prenosnika imata sicer solidno velike hladilne reže, fizika pač terja svoje.

Odlična je tudi preostala vgrajena oprema. Oba prenosnika uporabljata Intelov i7-7700HQ, štirijedrni procesor nove družine Kaby Lake, katerega frekvenca je 2,8 GHz (po potrebi se dvigne do 3,8 GHz). V obeh primerih je vgrajenih 16 GB pomnilnika, podatki se shranjujejo na hitra pogona SSD. V primeru modela Y720 je bil vgrajen pogon velikosti 1 TB, pri modelu Y520 pa 512 GB. Bateriji nista zdržali ravno dolgo, a je to glede na vgrajeno moč razumljivo, tako ali tako je velika ovira pri prenašanju že sama teža.

Zaslona sta dobra, ponujata ločljivost 1920 × 1080, kasneje naj bi bila na voljo tudi možnost zaslona 4K. Odlični sta tudi tipkovnici, ki ponujata razmeroma veliko hoda in dober povratni odziv. Obe sta osvetljeni od zadaj, pri modelu Y720 se lahko celo poigramo z barvo osvetlitve. Tudi zvok je v obeh primerih zelo dober, čeprav verjamemo, da bo večina uporabnikov (vsaj pri igranju iger) raje uporabljala slušalke (če ne zaradi drugega, pa zaradi zvoka ventilatorjev).

Oba prenosnika imata tri vmesnike USB (vse tri po standardu 3.0), zraven je v obeh primerih še USB-C. Jasno je na voljo tudi klasični omrežni vmesnik, za izvoz videa je na voljo HDMI, pri modelu Y720 pa še mini DisplayPort. Nekoliko nenavadno se nam je zdelo, da je imel Y520 bralnik pomnilniških kartic, malenkost večji Y720 pa ne.

Legion Y720 in Y520 sta odlična prenosnika za igranje iger, pa tudi za druga zahtevna opravila. Glavni kamen spotike pa je seveda njuna visoka cena, sploh v primerjavi s podobno opremljenim oziroma zmogljivim namiznim računalnikom.

Lenovo Legion Y520

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 250.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 249.

Trajanje delovanja: 2 uri 26 minut.

Mere: 38 × 26 × 3,8 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel i7-7700HQ 2,8 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1300 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Zmogljivost, zmogljivost grafike.

Proti: Cena, teža.

 

Lenovo Legion Y720

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 249.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 261.

Trajanje delovanja: 2 uri 19 minut.

Mere: 38 × 26 × 4 cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel i7-7700HQ 2,8 GHz, 16 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1750 EUR.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Za: Zmogljivost, zmogljivost grafike.

Proti: Cena, teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji