Objavljeno: 31.3.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2020

Lenovo IdeaPad S540-15

Lenovo ponuja soliden nabor prenosnikov v srednjem cenovnem razredu, med njimi pa se s serijo IdeaPad trudijo poleg solidnih zmogljivosti tudi s tanjšimi in lažjimi ohišji. Pred nekaj meseci smo tako preizkusili model S540-13, tokrat pa je v naš laboratorij prišla še njegova večja alternativa s petnajstpalčnim zaslonom.

Elegantno sivo ohišje je razmeroma tanko, vsaj glede na velikost zaslona in tudi zmogljivosti, ponuja pa tudi razmeroma malo roba okoli zaslona, le na spodnji strani ga je nekaj več. Ohišje je glede na velikost in tankost dovolj kakovostno, brez opaznega zvijanja, tudi tečaj (ta se razteza čez večino srednjega dela) je dovolj trden, da se tresljaji med tipkanjem ne prenašajo na zaslon. Tega lahko sicer odpremo do 180 stopinj. Kot smo vajeni pri tanjših prenosnikih, bomo morali za servisne posege, tudi menjavo akumulatorja, razstaviti ohišje.

Tipkovnica je dobro vpeta, ponuja dober povratni odziv, a razmeroma malo hoda, je pa osvetljena od zadaj (ponuja dve stopnji osvetlitve). Desno pod njo je bralnik prstnih odtisov, sledilna ploščica je v enem kosu, dovolj velika in natančna. Tudi zvočniki so povsem solidni, le pri globljih toni jih zmanjka. Dober je tudi zaslon, ponuja namreč klasično ločljivost FullHD z dobro matriko IPS in prijetno matirano prevleko. Nad njim je tudi spletna kamera, ki ima dodan tudi fizični zaklop.

Prenosnik se ne segreva preveč, le ventilator brni z nadležnim visokim tonom – škoda.

Tankost ohišja je sicer dobrodošla, a vodi tudi do ene večjih slabosti tega prenosnika – glasnosti. V primerjavi z omenjenim sorodnikom ima poleg Intelove grafične kartice vgrajeno še Nvidijino, razmeroma majhen ventilator pa očitno težko dohaja to sestavo. Prenosnik se sicer niti ne segreva preveč, le ventilator brni z nadležnim visokim tonom – škoda.

Strojna sestava je sicer zelo dobra. Jedro predstavlja Intelov i5-8265U, v podporo mu je zelo pohvalnih 12 GB pomnilnika. Podatke bomo shranjevali na SSD, velik 256 GB. Sestava se odlično odreže v vseh mogočih situacijah, tudi vzdržljivost akumulatorja je dovolj dobra – sploh ob nekoliko varčnejši rabi. Vgrajena je Nvidijina kartica GeForce GTX 1650 Max-Q ki ponuja solidne zmogljivosti za večino današnjih iger. Oznaka Max-Q kaže na nekoliko omejeno zasnovo, saj je ta namenjena ravno manjšim in tanjšim prenosnikom. Tako je okoli 15 odstotkov počasnejša od klasične GTX 1650, namenjene prenosnikom. Skupna poraba TGP (Total Graphics Power) naj bi bila 35 vatov, to je 15 vatov manj od navadnega modela.

Pri vmesnikih ni posebnosti, na levi strani so izhod HDMI, vmesnik USB-C in izhod za slušalke, zraven je tudi namenski vmesnik za napajanje. Mogoče škoda, da niso za napajanje uporabili USB-C. Na desni sta še vmesnika USB 3.0, poleg njiju pa še bralnik pomnilniških kartic SD.

IdeaPad S540-15 je v tej sestavi odličen, zmogljiv in hkrati dovolj kompakten prenosnik. Zaradi velikosti zaslona se po velikosti in teži sicer težko kosa z manjšimi, denimo 14-palčnimi, modeli, a večji pomanjkljivosti sta po našem mnenju glasnost in pogostost vklapljanja ventilatorja.

Lenovo IdeaPad S540-15

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1.345

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1.580

Trajanje delovanja: 3 ur 52 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 4

Mere: 35,8 × 24,5 × 1,9 cm, 1,9 kg

Značilnosti: Intel Core i5-8265U, 1,6 GHz, 12 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 1.100 EUR

Prodaja: www.alterna.si, www.mikropis.si, www.diss.si

Za: Velikost in teža, solidne zmogljivosti.

Proti: Glasnost ventilatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji