Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2023

Lenovo IdeaPad Flex 5

Prenosniki IdeaPad so namenjeni domačim uporabnikom, oznaka Flex pa pomeni, da gre za napravo z zaslonom, ki se preklopi naokoli, torej lahko deluje tudi kot tablica. Gre za prenosnik, ki ga Lenovo trži kot »lifestyle« prenosnik, kar v navadnem jeziku pomeni, da z njim merijo na mlajše uporabnike, tiste, za katere je pomemben tudi videz. Hkrati ne gre za ravno drago napravo.

Prenosnik je na pogled lep, plastično ohišje je zelo prijetno na otip. Plastika deluje skoraj mehko, a se prstni odtisi na njej praktično ne poznajo. Kakovost izdelave je solidna, materiali pa so nekoliko manj kakovostni (ali pa so pri njih malo preveč varčevali). Opazimo namreč nekaj zvijanja zaslona, tudi ohišje ni najbolj trdno. Gre pač za tanek in lahek prenosnik, zato je treba biti pri uporabi malenkost pazljivejši. Tečaja zaslona sta sicer dovolj trdna, da dobro držita nastavljeno pozicijo.

Nabor vmesnikov je glede na sorazmerno tanko ohišje soliden. Na voljo sta klasična vmesnika USB, oba sicer na desni strani, oba po standardu USB 3.1. Na levi se zvrstijo vmesnik USB-C, ob njem izhod HDMI, navaden vhod za napajalnik ter izhod za slušalke. Na desni je še bralnik pomnilniških kartic SD. Pod spodnjim desnim vogalom tipkovnice je tudi bralnik prstnih odtisov. Brezžični modul podpira tudi najnovejši standard Wi-Fi 6 (torej 802.11 ax).

Gre za prenosnik, ki ga Lenovo trži kot »lifestyle« prenosnik, kar v navadnem jeziku pomeni, da z njim merijo na mlajše uporabnike.

Tipke imajo prijeten povratni odziv in klasično kratek hod, se pa tipkovnica na sredini nekoliko udira. Vgrajena je osvetlitev tipk, ta ponudi dve stopnji. Sledilna ploščica je dovolj velika, fizični klik je mogoč po praktični celotni površini. 14-palčni zaslon je soliden, gre za matriko IPS s svetlečo prevleko in klasične ločljivosti 1.920 × 1.080 pik, bi pa lahko bil svetlejši. V notranjih prostorih ni težav, tisti, ki pa s prenosnikom kdaj delajo tudi zunaj, pa bodo potrebovali svetlejši zaslon.

Preizkušeni prenosnik je ime vgrajen šestjedrni AMD Ryzen 5 5500U. Gre za odličen procesor z več kot dovolj zmogljivosti za praktično vsa opravila. Z grafiko se ukvarja vgrajena rešitev Vega 7, ki bo dovolj za nezahtevne igre in tudi za programe za delo z grafiko in kaj podobnega. Pohvalimo lahko tudi (danes sicer že nekako privzetih) 16 GB pomnilnika, pogon SSD je po našem mnenju tudi dovolj velik (512 GB). Sestava je dovolj zmogljiva tudi za zahtevnejše uporabnike, hkrati pa dovolj varčna. Na našem preizkusu je prenosnik sicer zdržal nekaj čez štiri ure, a bi ob nezahtevni rabi lahko prišli tudi do sedem ali osem ur uporabe. Moramo pa omeniti, da postane ob daljših obremenitvah na trenutke tudi glasen (torej se sliši šumenje ventilatorja).

IdeaPad Flex 5 je soliden prenosnik, ki po dovolj razumni ceni ponudi tako tanko in lahko ohišje kot zmogljivo strojno zasnovo. Zahteval bo malenkost lepše ravnanje kot dražji (in s tem trpežnejši) prenosniki, a vseeno gre za dobro odločitev v tem razredu.

Lenovo IdeaPad Flex 5

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.858

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.155

Trajanje delovanja: 4 ure, 22 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 9

Mere: 31,2 × 22,1 × 1,7 cm; 1,4 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5 5500U, 2,1 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 840 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Velikost in teža, solidna zmogljivost.

Proti: Povprečna kakovost izdelave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji