Objavljeno: 27.3.2007 08:33 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2007 | Teme: nenehni testi

Leica D-LUX 3

Leicin D-LUX 3 temelji na Panasonicovem modelu DMC-LX2, podobno kot pri modelu V-LUX1 pa lahko tudi tu zapišemo, da gre, kar zadeva tehnične značilnosti, za enak aparat, le da ima nekoliko drugačno programsko opremo in malenkostno spremenjeno ohišje.

To je aparat srednjega zmogljivostnega razreda, ki se lahko pohvali z objektivom, ki ima razpon 28-112 mm. Ponuja torej precej širši kot zajemanja fotografij od večine konkurentov. Posebnost aparata je tipalo z ločljivostjo 4224 × 2376 pik, kar pomeni, da slike zajema v razmerju 16 : 9 - kakor nalašč za prikazovanje na zaslonih širokega formata. Slabost omenjenega pristopa je, da ima aparat, če slikamo s klasičnim razmerjem 4 : 3, najvišjo ločljivost "le" 7 megapik, a je to še vedno več kot dovolj za uporabnike, ki jim je namenjen.

D-LUX 3 se lahko pohvali z zmogljivo zasnovo programske opreme, ki ponuja precej zmožnosti, ki bi jih sicer pričakovali šele pri kompaktnih aparatih najvišjega zmogljivostnega razreda. Tako ponuja povsem ročen nadzor nad vsemi lastnostmi slikanja, tudi osvetlitvenim časom in zaslonko, obenem pa ponuja tudi zapisovanje v formatu RAW, kar bo razveselilo vse, ki se, preden slike dokončno shranijo na disk, radi še malo poigrajo z barvnimi lastnostmi fotografije.

Aparat odlikuje visoka ločljivost zajema videoposnetkov: ponuja namreč zajem s kar 1280 × 720 pik. Videoposnetki v tej ločljivosti sicer niso primerljivi s posnetki pravih HD videokamer, kljub temu pa po kakovosti posnetka prekaša konkurente, ki večinoma ponujajo precej nižje ločljivosti. Žal smo, če želimo zajemati s 30 slikami na sekundo, omejeni na nekoliko nižjo ločljivost 848 × 480 pik, saj v najvišji aparat zajame le 15 slik na sekundo.

Kakovost fotografij moramo pohvaliti: aparat se pri slikanju odlično obnese, nad barvno pravilnostjo nismo imeli pripomb. Podobno kot pri drugih Leicinih aparatih tudi za D-LUX 3 velja, da ima v primerjavi s Panasonicovimi aparati nekoliko manj šuma in mehkejše prehode v formatu JPEG, vendar ceno za to plačamo z nekoliko manjšo ostrino. Ostrenje je sicer hitro v vseh svetlobnih razmerah.

D-LUX 3 je zelo simpatičen aparat, ki se po velikosti in teži ne more meriti z najmanjšimi žepnimi aparati, vendar zato ponuja boljši objektiv, zmogljivejše tipalo in večji ročni nadzor nad lastnostmi slikanja.

Leica D-LUX 3

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 9,98 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-112 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 60 s; domet bliskavice 4 m, razpon ISO: samodejna, 100, 200, 400, 800, 1600 (3200 v občutljivem načinu).

Cena: 585 evrov.

Prodaja: Fototrgovina, www.fotodiskont.com.

Za: Natančna belina, hitro in natančno ostrenje.

Proti: Občutljivost za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji