Objavljeno: 5.11.2007 14:13 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2007

LCD ali računalnik?

Marsikdo je svoj osebni računalnik PC že nadomestil s prenosnim, predvsem zaradi obilice prepletenih kablov in ker je zasedal precej prostora. V podjetju Apple že dolgo poznajo alternativno rešitev za te težave, ki pa se med PCji še vedno ni uveljavila.

Na trgu je na voljo kar nekaj rešitev z najrazličnejšimi pomanjšanimi ohišji, v katerih so računalniške komponente stlačene v majhno ohišje, poleg tega pa je treba izbrati še posebno majhno osnovno ploščo, teh pa ni prav veliko na izbiro. Velike težave nastanejo tudi takrat, kadar v takem ohišju odpove najpomembnejša komponenta - napajalnik, ki ga po preteku garancije zagotovo ne bomo mogli zamenjati.

Na voljo pa so tudi rešitve, pri katerih za komponente ne potrebujemo posebnega ohišja, saj so vgrajene na zadnji strani zaslona LCD. Gre torej za t. i. LCD PCje. Za tako potezo so se odločili tudi v podjetju Prestigio z računalnikom Prestigio Officer 375.

Prestigio, blagovna znamka, ki je pri nas znana predvsem po prenosnih računalnikih in zaslonih LCD, je tokrat združila obe tehnologiji in tako za Officer 375 uporabila procesorje, ki jih najdemo v prenosnih računalnikih, od Intel Celeron M do Core Duo. Prednost mobilne tehnologije je predvsem v manjši porabi energije, manjši izgubi toplote in tihem delovanju. Čeprav slednje za preizkušeni model žal ne drži povsem.

Officer je opremljen z Intelovim Pentium M 740, ki deluje z 1,73 GHz, 1 GB pomnilnika in 250 GB diskom. Prav tako ima integrirano zvočno in grafično kartico, poleg omrežne pa so dodali še brezžično omrežno kartico (WLAN). Za pisarniško rabo je oprema povsem zadovoljiva, za zahtevnejšo rabo pa ne bi bila odveč nekoliko boljša grafična kartica. Kot smo že omenili, naj bi bilo delovanje računalnika zelo tiho, vendar so za hlajenje procesorja izbrali slab ventilator, ki ob malenkost višji temperaturi postane kar precej glasen. Poglavje zase je tudi disk, ki med delovanjem povzroča moteč hrup. Vgrajen je namreč klasični 3,5-palčni disk, pritrjen na kovinsko ohišje, kar zvok še dodatno ojača.

Zapisovalnik DVD (brez predala) je vgrajen na desni strani zaslona, skupaj z bralnikom pomnilniških kartic in vtičnico USB. Druge štiri vtičnice so skrite in dokaj težko dostopne na zadnji strani računalnika, skupaj z omrežno in firewire vtičnico. Omenimo naj, da bomo za priklop tipkovnice in miške porabili dva priklopa USB, saj standardnih PS2 ni na voljo. Pogrešali smo tudi vtičnici za priklop mikrofona in slušalk. Tako nam preostane le še majhen, spredaj nameščen zvočnik. Antene WLAN jim ni uspelo skriti v ohišje. Raje so jo namestili na levi strani, da ponosno štrli iz ohišja in dejansko kazi celoten videz.

Kakovost 17-palčnega zaslona LCD je povsem zadovoljiva, vendar se hitro opazi nedodelana povezava računalnika z zaslonom. Uporabili so klasično povezavo VGA, za nameček pa pod zaslonom nanizali menujske gume, s katerim nastavljamo sliko, njen položaj in ostrino. Način, ki je v prenosnikih izumrl že pred desetimi leti. To bi še sprejeli, če bi bilo mogoče na zaslon priklopiti zunanji računalnik. Vendar zaslon ne ponuja ne priklopa zunanjih naprav ne gumba za izklop. Edini izhod je izklop računalnika z zaslonom vred.

Prestigio Officer 375 dobimo v kompletu s tipkovnico in miško, ki ima na podlago vgrajen razdelilnik USB s štirimi vtičnicami. Cena izdelka je v primerjavi s cenami enako zmogljivih prenosnih računalnikov sicer občutno nižja, a še vedno višja od cene klasičnega računalnika z zaslonom vred. Tako je Officer 375 primeren le za pisarniško delo, ko želimo pridobiti nekoliko prostora, drugi pa bomo raje posegli po bolj dodelanih izdelkih ali pa še naprej uporabljali prenosne računalnike.

Prestigio Officer 375

Kaj: LCD PC (monitor LCD z vgrajenim računalnikom).

Značilnosti: Intel Pentium M740, 1024 MB RAM, 250 GB disk, DVD-RW, WLAN, Firewire, bralnik kartic.

Kdo: Prestigio, www.prestigio.si.

Garancija: 24 mesecev.

Cena: 699 EUR.

Za: Majhne mere, priložena dodatna oprema, možnost nadgradnje.

Proti: Slaba dodelanost, razmeroma glasen, zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji