Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Januar 2011

Laserska bleščica

Mali žepni ali, na kratko, kar "piko" projektorji so vedno bolj priljubljen kos elektronike, saj omogočajo prikazovanje slike velikega formata praktično povsod, kjer se znajdemo. Svetilnosti sicer nikoli ni dovolj, vendar izdelovalci odkrivajo nove tehnologije, ki bi to pomanjkljivost lahko odpravile.

Mini projektor Microvision ShowWX se od svojih konkurentov močno razlikuje. Za sam prikaz slike namreč uporablja zelo zanimiv sklop treh laserjev in prizme, ki žarke združi v enega samega, na koncu pa se ta prek posebnega premičnega mikrozrcala premika po površini prikazane slike, široke približno 45 stopinj. Ker je ločljivost tega malčka WVGA ali 848 × 480 pik in sliko prikazuje s 60 Hz, hitro ugotovimo, da ima mala "bleščica" kar dosti dela. Laserski žarek vsako sekundo izriše skoraj 25 milijonov pik (utripa s frekvenco 25 MHz) oziroma nekaj manj kot 29 tisoč vrstic. Skupna moč laserskih žarkov treh različnih valovnih dolžin (442 nm - rdeča, 532 nm - zelena in 642 nm - modra) je 1 mW, to je le dvakrat toliko, kolikor je premore povprečen laserski kazalec, s katerim so otroci nekoč parali živce profesorjem in gledalcem v kinodvoranah (ali pa jih morda še vedno, kdo bi vedel).

Same svetilnosti ni veliko, naveden je podatek 10 lumnov, kljub temu pa je v slabše zatemnjenih prostorih slika povsem zadovoljive svetlosti. Kljub temu najdemo na trgu konkurente, ki premorejo že do 5× višjo svetilnost, opaziti pa je tudi nekoliko motečo bleščavost, ki je tipična za odboj laserske svetlobe. Ko k temu prištejemo še moteče vodoravne črte, ki se pojavijo, kadar projektor, slika ali gledalec niso povsem pri miru, ter pri določenih odtenkih opazno migotanje slike, pa ugotovimo, da ima takšna tehnologija kar nekaj pomanjkljivosti. Vsaj v tokratni izvedbi.

Vsekakor ima Microvisionov izdelek velikansko prednost pred vsemi drugimi žepnimi projektorji - slika je zaradi skoraj povsem linearnih laserskih žarkov ostra s katerekoli razdalje, ne glede na to, ali je površina, na katero projiciramo, ravna ali ne. Tako nam ni več treba iskati ravne površine in prave ostrine z nadležnimi drsniki. Ostro sliko lahko projiciramo že na svetlo okensko zaveso, šotor ali majico prostovoljca.

Uporaba je kljub nekoliko špartanskim in nadležnim menujem povsem preprosta in stvar resnično deluje po načelu priključi in predvajaj, kar pri nekaterih projektorjih ni pravilo. Še najlaže je vse skupaj, ko uporabimo Applov iPod, za priklop katerega je kabel priložen. Za priklop na računalnik sicer potrebujemo dodatno postajo z vhodom VGA (ki ni poceni), vendar tudi tam ob izbiri dovolj nizke ločljivosti ni težav. Treba je počakati nekaj sekund, da se projektor vključi in začne sliko prikazovati. Pa odmisliti nekaj težav z nastavitvami svetlobne jakosti, ki takoj po vklopu ne delujejo, kot bi morale.

Moti, da projektor kljub razmeroma visoki ceni nima vgrajenega pomnilnika in ne premore niti reže za pomnilniške kartice. Prav tako nima vgrajene možnosti predvajanja slik ali videa, zato mora za vsako takšno početje poskrbeti priključena naprava sama in je projektor sam za to neuporaben. Prikazuje le sliko, ki mu jo pripeljemo do vhoda, kot vsak povprečen monitor in tudi zvočnik bomo (seveda) iskali zaman. To mu uporabno vrednost še dodatno zmanjša, vsaj v primerjavi s konkurenco.

Zanimive so njegove mere, saj se po velikosti in obliki lahko povsem primerja z novejšimi pametnimi telefoni. To pomeni da gre zaradi svoje tankosti zares v vsak žep. Opremljen je s 1800 mAh litijevim akumulatorjem, ki mu po zagotovilih izdelovalca zagotavlja do 2 uri avtonomije, vendar se v praksi ob edino uporabni največji svetilnosti (3 stopnje) ta čas skoraj razpolovi, naprava pa se ob tem tudi močno segreva. Kakovost izdelave bi ob tako visoki ceni prav lahko bila nekoliko bolj prestižna, kot smo vajeni pri kakšnih drugih napravah te vrste, vsaj kar zadeva izbiro materialov. Na vsaki strani ohišja najdemo po dve tipki, na levi tisti za premikanje po menujih in nastavitvah, na desni pa eno za vklop in drugo za potrditev in vhod na menuje. Na isti strani najdemo tudi priključek za napajanje in video vhod za Nokiine telefone, za druge naprave pa najdemo vhod na zadnji strani. Projektorju je poleg svetlosti mogoče prilagajati še medsebojni zamik vseh treh osnovnih barv, nastavitev gama, način prikaza barv in prilagoditev slike.

Samostojen projektorski modul, kot je vgrajen v tem mini projektorju, imajo v podjetju Microvision pripravljen tudi za vgradnjo v mobilne telefone, tam pa naj bi bil kar nekajkrat cenejši in bi vgrajen v telefon uporabniku omogočil, da je vedno z njim.

Microvisionov ShowWX odlikujejo predvsem majhnost, vedno ostra slika in enostavna raba, veliko pa mu vzame slaba kakovost slike, pomanjkanje vgrajenega predvajalnika in pomnilnika ter glede na opremljenost in zmogljivosti zelo visoka cena. Specifičnim uporabnikom, ki želijo projekcijo na neravne površine in zares tanko obliko, bo ta projektor, ali pa morda njegov 50 % svetlejši naslednik, ShowWX+ edina izbira. Vsi drugi pa bodo žepno projekcijo verjetno raje poiskali kje drugje.

Microvision SHOWWX

Laserski žepni projektor.

Izdeluje: Microvision, www.microvision.com.

Prodaja: www.pocketsize-projector.com.

Cena: 444 EUR.

Za: Vedno ostra slika, fascinantno delovanje mikrozrcala, enostavna raba, tanko ohišje.

Proti: Svetilnost, bleščavost laserske slike, kakovost slike v primerjavi s konkurenco, odsotnost pomnilnika in vgrajenega predvajalnika vsebin, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji