Objavljeno: 2.11.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2017

Kyocera Mita M2640idw in M2540dn

Kyocera ponuja širok izbor različnih laserskih tiskalnikov. Tokrat smo preizkusili dve podobni napravi, obe poleg črno-belega tiska ponujata tudi optično branje, kopiranje in faks. Gre za modela M2640idw in M2540dn, ki uporabljata enak tiskalni pogon in sta oba načeloma namenjena pisarniški rabi. Pri tem ponuja M2640idw tudi podporo programski platformi HyPAS, namenjen je torej večjim podjetjem, ki potrebujejo tudi programske prilagoditve procesom in toku dokumentov, torej imajo vzpostavljen sistem za upravljanje dokumentov. Model M2540dn pa je po drugi strani namenjen pisarnam, ki ga nameravajo priklopiti v krajevno omrežje in ne potrebujejo naprednejših možnosti.

Obe napravi sta nekoliko višji, na vrhu imata podajalnik za optično branje dokumentov. Spodaj imata predal za 250 listov, na voljo je tudi ločen podajalnik za 100 listov (denimo za tisk na vnaprej pripravljen obrazec, položnice, pisemske ovojnice in podobno). Pri obeh lahko razširimo vhodno zmogljivost na skupno 850 listov. Na zgornji strani je odlagalna površina, v obeh primerih se lahko tam nabere do 150 listov, oba tiskalnika imata tudi tipalo in opozorita, če pride do tega.

Seveda je v oba vgrajena enota za samodejno tiskanje na obe strani, tudi optično branje je lahko obojestransko. Bralnik omogoča tudi vse klasične možnosti shranjevanja na omrežne pogone, tudi na strežnike FTP ali pošiljanje dokumentov po elektronski pošti.

Tiskalnika sta odlično opremljena z vmesniki. Jasno je zadaj klasični USB, obe napravi imata tudi možnost priključitve drugih naprav USB, denimo diskov ali ključkov USB. Tako lahko tiskamo neposredno s teh naprav ali na njih shranimo prebrane dokumente. Seveda je ob vmesniku za faks na voljo tudi klasični omrežni vmesnik (ta podpira gigabitne hitrosti prenosov), model M2640idw ima vgrajen tudi brezžični omrežni vmesnik. V obeh primerih je na voljo tudi reža za pomnilniške kartice SD. Pri teh napravah bo po vsej verjetnosti glavni ravno omrežni vmesnik, a so tudi drugi dobrodošli. Brezžični omrežni vmesnik omogoča tudi neposreden priklop s pametnih telefonov in tablic (poleg povezovanja tiskalnika v brezžično omrežje).

Obe napravi imata zaslona na sprednji strani, s čimer lahko marsikaj postorimo brez uporabe računalnika. Tako lahko ob pomoči zaslona lažje tiskamo neposredno z nosilcev USB in nanje shranjujemo optično prebrane dokumente. Model M2540dn ima manjši, črno-beli zaslon, M2640idw pa ponudi večji, barvni zaslon, občutljiv za dotik. Ta meri po diagonali 4,3 palca, torej primerljivo s starejšimi pametnimi telefoni. Kot rečeno, ponuja ta model tudi podporo platformi HyPAS. Ta med drugim omogoča tudi hiter dostop do vnaprej pripravljenih delovnih procesov prek ikon na omenjenem zaslonu.

Tiskalniški pogon je, sodeč po nazivnih podatkih in tudi naših preizkusih, pri obeh modelih enak. Tako ponujata nazivno hitrost 40 strani na minuto, na našem preizkusu smo sicer namerili malenkost manj (38 strani na minuto), a gre vsekakor za zelo hitri napravi. Solidno hitro opravita z vsemi različnimi dokumenti, tudi v primeru uporabe enote za samodejno tiskanje na obe strani. Zelo hiter je tudi optični bralnik, pri kopiranju daljših dokumentov ob pomoči samodejnega podajalnika smo bili kar malo presenečeni nad hitrostjo. Na prvo stran smo pri ogretem tiskalniku čakali osem sekund, kar je dober rezultat (pri Kyoceri sicer obljubljajo 6,5 sekund). Pri daljši pavzi (več ur) pa sta se napravi ogreli in natisnili prvo stran že po petnajstih sekundah, kar je spet med boljšimi dosežki. Tudi kakovost je povsem solidna.

Po ceni izpisa se ta dva tiskalnika uvrščata nekje v sredino med podobnimi večopravilnimi laserskimi napravami. Toner za 7200 strani namreč stane 106 evrov, ena natisnjena stran nas torej olajša za 1,5 centa. Cenovno je M2540dn ugodnejša naprava in bo za večino manjših podjetji (in tudi za kakega samostojnega podjetnika) bolj smiseln nakup, model M2640idw pa bo praviloma bolj v domeni večjih podjetji, ki imajo zahtevnejše in bolj dodelane delovne tokove in procese.

Kyocera Mita M2640idw

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.

Cena: 718 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,6 centa.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Za: Hitrost izpisa, funkcije, vmesniki.

Proti: Cena naprave.

  

Kyocera Mita M2540dn

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Vmesniki: USB, brezžični omrežni.

Cena: 523 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,6 centa.

Prodaja: www.xenon-forte.si.

Za: Hitrost izpisa, vmesniki.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji